4 Ocak 2012 Çarşamba

BUYURUN FORMASIZ ŞİDDETE



Beyoğlu Kaymakamlığı İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün 30.11.2011 tarihli bilgilendirme talebi cevabıyla ilgili haberler basında etraflıca yer buldu. Özetle, özellikle futbol maçlarının olduğu günlerde, Nevizade'de toplu olarak dolaşan taraftarların, çevredeki restoran ve barlarda, ekseriyetle de bu mekanların önüne kurulmuş masalarda zaman geçiren insanlara "bulaşmaları" sebebi ile mekan sahiplerinden gelen talep sonrası, grup halinde (buraya dikkat) üzerinde forma olan taraftarların Nevizade ve Balık Pazarı'na girmeleri yasaklanmıştı. Temel insan haklarından birisinin ihlali üzerine de bu taraftarlardan birisinin, kendisini girmek istediği mekanın kapısından çevrilmesinden hareketle yaptığı başvuruya, emniyet müdürlüğünün verdiği cevap aşağıda.

Acaip bir açıklama bu, neresinden tutsanız elinizde kalacağı şekilde. Öncelikle mektubun genelindeki "valla bizim suçumuz yok" havasına takıldığımı belirtmeliyim. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü, resmi ağızdan, bu uygulamayı yapanların kendileri değil mekan sahipleri olduğunu söyleyerek kendisini işin içinden sıyırmaya çalışıyor. Ama hepimiz biliyoruz ki, 9-10 kişilik bir grup, kendilerini mekana almayan bir şahsa karşı çıkara içeri girip bir masaya otursa, gerekçe gösterilen şiddet içeren davranışları gösterseler de göstermeseler de kısa bir süre sonra emniyet kuvvetleri mekana akın edecekler. O yüzden bu "biz emniyet güçleriyiz, ama mekan sahibi kalemi kırmışsa boynumuz kıldan incedir" açıklamasının çok yapay durduğunu söylemek lazım. Zaten mekan sahipleri de kararın emniyet müdürlüğü tarafından alındığını ileri sürüyor.





















İkincisi her zamanki kurunun yanında yanan yaş meselesi. Maç günlerinde o sokağa alkollü şeklinde giren insanlar var elbet. Sırf sokaktan gayet anormal bir biçimde geçerken kafasını çevirip kendisine bakan insanlara "nereye bakıyorsun aslanım" ile başlayıp masaya salça olmasıyla devam eden eylemleri gerçekleştiren 2 ayaklılar yok değil. Ama bu benim, üzerimde formamla, stadyumdaki maçtan zevk almam üzerine kurulmuş bir günde, yanımda arkadaşım, eşim dostumla zevk almamı neden engelliyor anlamış değilim. İngilizler yıllar önce barlarda toplanıp maça akmayı bir gelenek haline getirmişlerdi. Bugün Almanya'da oturmuş maç günü kültürünün en önemli parçaları bu maç öncesi ve sonrası akın edilen restoran ve publar. Sokağa, oradan sırf transit geçmek maksadıyla dahi girememek traji komik.

Bir de işin tabii "hangi forma?" sorusuna henüz verilmeyen cevapla ilgili kısmı var. Bu karar Galatasaraylı taraftarların davranışlarından yola çıkılarak yapılan bir genelleme sonucu alınmış. Peki bu diğer takım taraftarları için geçerli olacak mı? Peki daha da ileri götüreyim. 6 ay sonrası Euro 2012 sırasında, Nevizade'de (her uluslararası fubol turnuvasında olduğu üzere), takımlarının maçlarını izleyecek yabancı topluluklara da aynı şey uygulanacak mı, yoksa orada yelkenler suya mı indirilecek. Örneğin 9-10 kişilik, sırtında İngiltere ve İrlanda forması olan insan grupları sokağa ya da restoranlara aynı gerekçe ile alınmayacak mı? Yoksa konu turist olunca genel ülke insanı davranışı gereği taviz mi verilecek.Bu da açıkça bir çifte standart olacak.

Ne gerekçesi, ne uygulaması ne de bir dolu defosuyla bir utanç kaynağı olan bu uygulamanın, mümkünse acilen durdurulmasını talep ediyoruz.

5 yorum:

M.Cagdas dedi ki...

Boyle bir seyi mekan sahipleri neden ister anlamadim. Bu, mac gunleri o taraftarlarin getirdigi paradan feragat etmek degil mi?

SALİM BÜGE dedi ki...

GS-FB macindan sonra bebekteki lucca denen sacma mekana amerikadan gelen ve 10 yildir gormedigim bir arkadasimi gormek icin gitmek zorunda kaldim. Uzerimde GS formasi oldugu icin beni formami cikarmadan iceri almak istemediler.alkol almamistim, bir taskinligim veya tezahurat halinde de degildim.bunun bir gs fb cekismesi nedeniyle oldugunu da dusunmuyorum, insanlar kendileri gibi olmayan / giyinmeyenden de cekinmiyor olmalilar. Sebebini anlamadigim bu sacma mekana girmedgim gibi tabiiki formamida cikarmadim

ard dedi ki...

nevizadede mekan sahiplerinin kafası geleni geçeni söğüşleyeyim bir gelen bir daha gelmese de mekan hareketli hep doldururum mekanı olmadı devrederim şeklinde çalışıyor.
bu olayda da polisle aralarında danışıklı dövüş olduğundan eminim. polise sorsanız "mekan sahiplerinin takdiri. aslında çok içmediğiniz sürece bişey olmaz" cevabını alacağınızdan eminim.

Ilgaz dedi ki...

az bile gs taraftarina bu olanlar. fenerbahce'ye karsi aylardir suren hukuksuzluga, sirf fenerbahce oldugu icin konu alkis tutanlari da yaksin bakalim biraz hukuksuzluk, haksizlik.

fasizm bir gun herkesi etkileyecek, bugunku etkisi de varsin bu olsun

orchel dedi ki...

Üsttekine:

http://www.ultraslan.com/Oku.asp?okuID=2400