13 Ocak 2012 Cuma

PARLAMADAN SÖNMÜŞ BİR YILDIZ SERHIY SHERBAKOV


























Uruguaylı Dario Silva 90'ların sonu ve 2000'lerin başının en gözde forvetlerinden birisiydi. Özellikle Malaga takımında Dely Valdes ile oluşturduğu ikili, kulübün tarihindeki en iyi dereceleri elde etmesini sağlamış ve Silva da bu dönemde Uruguay'ın Dünya Kupası kadrosuna girmişti. Gol atamamasına rağmen takımının kupadaki 3 maçında da ilk onbirdeydi. Malaga'daki bu parlak performansı onun Sevilla'ya transferini getirdi. Orada Malaga'daki kadar başarılı olamadı ve 33 yaşında Portsmouth'a gitti. Ancak 2006 şubatında serbest bırakıldı. 2006'da ülkesinde bir trafik kazası geçirdi ve sağ bacağı ayak bileğinin bulunduğu yerden kesildi, aksi halde ölüm tehlikesi bulunuyordu. Önemli bir psikolojik tramva geçirdi ancak bunu atlatarak, bacağına takılan protez yardımıyla sahalara döndü. Yardım maçlarında forma giydi. Hatta MLS takımlarında forma giyeceği söyleniyordu ama gerçekleşmedi. Bugün 39 yaşında ve her ne kadar bir ayağını kaybetse de bunun kariyerinin sonunda başına gelmesine de şükrediyordur belki de. Zira her trafik kazasından onun gibi kurtulanlar yok tarihte...Ukrayna asıllı Sovyet futbolcu Serhiy Scherbakov gibi...

İşte o Dario Silva'nın da ilk kez adını duyurduğu turnuva olan, 1991 yılında Portekiz'de düzenlenen FIFA Dünya Gençler Şampiyonası birçok yıldızı dünyaya tanıtmıştı. Turnuvanın şampiyonluğunu kazanan Portekiz milli takımında, tümü 19 yaşın altında olan Figo, Rui Costa, Jorge Costa, Abel Xavier, Rui Bento, Capucho, Joao Pinto gibi oyuncular bulunuyordu. Final oynayan Brezilya kadrosunda ise Roberto Carlos ve Elber gibi isimleri sayabiliriz. Juan Esnaider, Magnus Hedman, Patrik Andersson, Mark Bosnich, Zeljko Kalac, Tony Popovic, Dwight Yorke, Scott Minto, Chris Bart-Williams, Alfonso, Ismael Urzaiz, Paolo Montero ve Silva bu turnuvadan geçmiş isimlerdi. Bir isim daha vardı onların arasında. Turnuvanın gol kralı olan 19 yaşındaki Scherbakov.

1971 yılında Sovyetler Birliği'nin Donetsk kentinde doğmuş ve kentin takımı Shakhtar Donetsk'de futbol hayatına başlamıştı Scherbakov. 1991 yılında Sovyetler Birliği genç takımına seçildi ve takımla beraber Portekiz'deki turnuvaya katıldı. Grubun ilk maçında Mısır'ı onun golüyle 1-0 mağlup etti Sovyetler. Sonraki maçta Avustralya'ya mağlup oldular. Son maçta Trinidad&Tobago'yu 4-0'la geçerlerken yine 1 golün altında imzası vardı. Çeyrek finalde İspanya karşısına dikildiler. Daha sonranın Bilbao efsanesi olacak Urzaiz İspanyolların tek golünü attı. 3-1 kazandılar. Gollerden ikisi yine Donetsk'li gence aitti. Yarı finalde Brezilya'ya 3-0 mağlup oldular ve üçüncülük maçında Avustralya karşısına çıktılar. Normal süresi 1-1 bitti maçın. Scherbakov yine golü atan isimdi. Penaltılarla bronz madalyayı kazandılar. Scherbakov 5 golle, Urzaiz, Pineda ve Elber gibi isimleri geride bırakıp turnuvanın gol kralı oldu.






















1992 yılında Portekiz takımı Benfica'nın başına geçen Bobby Robson, 1 sene önce ülkede yapılan turnuvada tüm dikkatleri üzerine çeken Scherbakov'u transfer etmek için hareket geçti. 21 yaşında Donetsk'ten kalkıp Lizbon'a geldi Scherbakov. 1992-93 sezonunda 17 maçta 4 gol attı. Ancak işler tahmin ettiği gibi gitmedi. Zira onu kulübe getiren Bobby Robson, 1993 aralık ayında, UEFA Kupası'nda Casino Salzburg'a elenilmesi sebebiyle, takım lider olmasına rağmen kovuldu. O sıralarda Jose Mourinho Robson'ın tercümanlığını yapıyordu ve Scherbakov onunla da tanışma imkanı buldu. Futbolcular bu büyük teknik adama saygı amacıyla bir veda yemeği düzenlediler. Robson Scherbakov'a yemek sırasında, yeni takımında göreve başlar başlamaz onu transfer edeceğini söylemiştir laf arasında. Ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmez, bu yemeğin dönüş yolculuğu bir kabusa dönüşür zira. Scherbakov'un kullandığı araba bir trafik kazası geçirdi. Omuriliğinde tam 3 yerden çatlak tespit edildi. Alkollü olan ve kırmızı ışıkta geçtiği saptanan genç Ukraynalı'nın boynundan aşağı felç oldu. Bir dolu rehabilite programına tabi tutuldu. Bir gün Sporting formasını tekrar giyeceği umuluyordu ama hiçbir zaman yürüyemedi bile. Kaza sonrası Bobby Robson, felç olmasa, Scherbakov'un Avrupanın en önemli futbolcularından birisi olabileceğini söylemiştir. Daha 1 yıl önce gol krallığında geride bıraktığı isimlere ve yaşına bakılırsa hiç de haksız sayılmazdı. 1994 yılında kulüp onun kontratını feshetti. 1997'de Moskova'ya döndü ve orada rehabilitasyonunu devam ettirdi.




















Bugün 40 yaşında Scherbakov. Moskova'da yaşıyor ve hala tekerlekli sandalyede hayatını sürdürüyor. Sporting Lizbon'un özel organizasyonlarına katılıyor. Halen onu hatırlayanlar var. Bobby Robson sağlığının kötüleştiği yıllara kadar onunla bağlantıda kalmıştır.

1 yorum:

berthelemy dedi ki...

ta orta 2'deyken(98-99 civarı) bir kitabın ilk sayfasına en iyi 11'imi yazmışım. forvette ronaldo'nun yanında Silva diye birisi var. geçenlerde tesadüfen gördüm. kim bu Silva diyordum. iyi ki hatırlattın Dutchman.