25 Şubat 2012 Cumartesi

BİRA GEÇİDİ vol.10: AVERY & BOULDER





















Mazbut milletiz biz. Kareli etekler, uzun saçlar, ortaya gitar çalan hippinin oturduğu gruplar, "drum circle" toplanmaları bize 2000'de geldi. Zaten 1980'den sonra açılabilen 1990'da ancak donunu alıp başına geçiren bir toplum olduğumuzdan kopukluklarımız da sınırlı. Yıllar yılı en büyük eğlence kıstasımız "abi dün arkadaşlarla sabahladık, içtik miçtik, 4 bira + 2 de vodka limon götürdüm" oldu.  Bu toplumun bir bireyi olan ben yurt dışında böyle "kopukluk denemeleri" muhabbetine girdiğimde, muhabbet sonunda Avrupalılar tarafından Rotterdam Anglikan Kilisesi'nin rahibi Cornelius gibi görülüyordum çünkü en büyük başarımız "abi okulun arka bahçesinde lisede 2 bira içmiştik ehehehe, ama Efes haaaa" olunca ve yanındaki kopuk Polonyalı "ya ben de işte lisede vodkayı gözüme döküp eyeballing yapmıştım" deyince sen "lan ben Sırp Sındığı Savaşı'nın sebeplerini yazarken millet neler yapıyormuş" diye düşünüyorsun. Velhasıl bizim kopmamız çok geç ve çok minimal olduğundan eloğlunun bu yaptıklarını duyunca "en son ne zaman kilisede Hallelujah'a geri vokal yaptın şerefsiiiiz" diye dalası geliyor insanın. Bu girişi niye yaptım, bira geçidi serisinin 10.ve son maddesi için (yok lan şaka ne sonu, biranın sonu mu olur). Serinin bu maddesi için başka bir kıtaya uzanıyoruz. Kamyon şöförleri, yol şarkıları ve "bu restoranın elmalı keki Colorado'nun en iyisidir Travis" şeklindeki muhabbetlerin döndürüldüğü Amerika Birleşik Devletleri'ne.

Colorado dedik sallamadık. İlk tanıtacağımız bira olan Avery, Colorado'da Rocky Dağları'nın eteğinde kurulmuş bir bira fabrikasının eseri. 1993'te kurulmuşlar. Daha çok piyasa birası değil gurme birası üretiyorlar yani daha doğrusu festival birası uzmanı diyebiliriz ki bugüne kadar çeşitli bira festivallerinden de ödülle dönmüşler. Bira dünyasının Woody Allen'i olarak tanıtmak isterim bu yüzden kendilerini. Firmanın en bilinen özelliği güçlü biralar üretmesi. Örneğin "Demons of Ale" birasının alkol oranı % 15 (oha). The Czar Russian Imperial Stout ismindeki biralarında da oran % 10.4. Bizim bugün üzerine eğileceğimiz ise "India Pale Ale" adındaki daha sürümden kazanacağınız bir bira. Bilinen "altın" rengindeki biranın alkol oranı % 6,4. Greyfurt ve portakal aromasının kullanıldığı bira bu yüzden meyve aromalarının sıkça kullanıldığı Belçika ekolüyle de kesişiyor. Hatta dostlar bu firmanın, bu kesişmeyi kanıtlayan ve % 9 alkol oranıyla karşımıza çıkan Belgian Strong Golden Ale ismindeki bir birası da var. Orada işin içine kayısı ve şeftali de dahil oluyor.




















Bu kadar yolu gelmişken tek birayla dönmeyelim diyip ABD bira tarihinin "Star 1" tadındaki birasıyla sizi tanıştıralım. Neden böyle dedik, çünkü Boulder, ülke tarihinde Kaliforniya dışında kurulmuş ilk küçük bira fabrikası. Boulder Colorado tarihinde önemli yeri olan bir şehir. Ülkenin en liberal ve en estetik şehirlerinden birisi olarak biliniyor. Girişte bahsettiğimiz o ziyan Hippi hareketinin 1960'larda merkezlerinden birisi olmuş. Küçük bira işletmelerini Kaliforniya dışına çıkaran firma sahipleri de ilk kez 1979'da birayı bir keçi ağılında üretmişler. Firmanın çok çeşitli ve lager, stout ve aroma arasında gidip gelen 14 farklı birası var. Örneğin resimde gördüğünüz Planet Porter en çok satılan ürünlerin başında geliyor. 5,1 alkol oranı ve meyve aromaları ile bira fabrikasının orijinal üretimi ve bir "stout". Müthiş bir ambalaj resmi olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Eğer bir gün yolunuz Colorado'ya düşerse bu 2 birayı da es geçmemenizi öneriyor ve yazıyı Müslüm Gürses'in Colorado yöresi tınılarıyla süslediği "Yalan Oldu" isimli eserle bitiriyorum. 

Avery (India Pale Ale)
Alkol oranı: % 6,4
Tür: Lager
Uyruk: A.B.D.
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), Kutu (33 cl)
FD'nin Notu: 3,5/5

Boulder (Planet Porter)
Alkol oranı: % 5,1
Tür: Stout
Uyruk: A.B.D.
Standart Ambalaj: Şişe (33 cl), FD'nin Notu: 3,5/5

Bira Geçidi


Müslüm Gürses  - Yalan Oldu ! door  Semiha_Hazer

Hiç yorum yok: