19 Şubat 2012 Pazar

SHERLOCK SEZON SONU TEORİLERİ




Belirteyim BBC'nin Sherlock isimli serisini izlemeyenler, diziyi izler halde olanlar veya herhangi bir şekilde teorilerle kafayı bozmak istemeyenler bu yazıyı okumasınlar. Zira önemli anlamda ipuçları içeriyor. Sherlock Holmes hakkında günümüzde yapılan tek uyarlamanın da Guy Ritchie'nin Hollywood versiyonu olduğunu bilenler de es geçebilir. Bu ön uyarıyı yaptıktan sonra yazıya geçiyorum.

Malumunuz 15 Ocak tarihinde Sherlock Holmes, o bina tepesinden atladığından beri ortada bir dolu teori dönüyor. Hatta imdb forumlarındaki bazı kullanıcılar o sahne hakkında 30 saniye sonra teori üretmeye başlamaları sebebiyle en son sahneyi göremediler. Steven Moffat, bölüm yayınlandıktan dakikalar sonra, diziyi beraber hayata geçirdiği (ve dizide de Mycroft Holmes'u canlandıran) Mark Gatiss ile birlikte serinin üçüncü sezonu için çoktan anlaşıldığını duyurdu ve ekledi "internet üzerinde bir çok insan ne olduğunu tartışıyor ama hemen hepsi 1 noktayı gözden kaçırıyorlar". Bu ortadaki gizemi biraz daha artırdı. Dizinin kendisi ile ilgili daha önce bir şeyler karalamıştık şurada. Dolayısıyla daha fazla övgü yapmayacağım ama Sherlock benim için şimdiden 2000'ler sonrası dizilerde Breaking Bad'in yanına gelip kurulmuştur. Ben internette meşhur final sonrası dolaşan dedikoduların derlemesini buraya alayım dedim. Seçim sizin.

1-2 Sherlock Teorisi: Bunlardan bazıları 2. sezon 2. bölümde Baskerville'deki laboratuvardaki DNA deneyleri sonucu Sherlock'un kendisini kopyalattığı veya Sherlock'un 1 adet ikizi bulunduğu yönünde. Yani aynen Prestige filmindeki gibi, 1 Sherlock'un diğeri için kendini feda ettiği. Bu en çılgın ve diziye en fazla hayran kaybettirecek teori. Elbette Sir Arthur Conan Doyle'un eseriyle de tamamen çelişiyor. Bir çok hayran bu teoriye "eğer gerçekten böyleyse diziyi bırakırım" diye yaklaştı ki Moffat'ın bu işe gireceğini hiç sanmıyorum.

2-Sherlock Maskesi Teorisi: Bu da zayıf bir teori. Sherlock'un intihar eden Moriarty'e Sherlock maskesi takıp aşağı fırlattığı şeklinde. Yine birçok mantık engeli var. Atlayan insanın havadayken direk canlı olduğunun belli olduğu, maske yerleştirmek için çok kısa bir süre olduğu, sadece maske değil elbiselerinde değişmesi gerektiği ve Moriarty ile Sherlock'un gözle görülür boy farkı.Buna da pek ihtimal vermiyorum.

3-Mycroft Teorisi: Mycroft'un ölüm haberini gazetede gördüğü andaki boşvermiş halinin onun da işin içinde olduğu yorumlarını güçlendiriyor. Gerçeği bildiği ya da en azından gerçeğin manipüle edilmesinde parmağı olduğu fikirleri mevcut.

4-Molly: Elbette herkesin ve benim de en fazla desteklediği teori. Sherlock'un final öncesi Molly'den yardım istemesi ve sonra da Molly'nin ortada görünmemesi bunu destekliyor. Burada kilit atlama anı ile Watson'ın, Sherlock'un yanına ulaşması arasında geçen zaman diliminde olanlar. Bisikletli, park etmiş kamyon, Sherlock'un başına üşüşen insanlar vs. Molly'nin morgda görev yapması ve cesetlere ulaşmadaki yetkisi de bunu daha geçerli kılıyor. Elbette püf noktası Sherlock'un yardım istedikten sonra devam eden konuşmalarında

5-Bisikletçi Teorisi: Bir grup insan Sherlock'un Watson'a çarpan bisikleti kullandığını ileri sürüyor ama bu mantığı en az kopya Sherlock kadar zorlayan bir ihtimal. O yüksekten yere düşen bir insanın aynı hızla bir bisiklete atlayıp olay yerinden uzaklaşması (tabii atlayan kendisi ise) çok mümkün görünmüyor. Yine de bisikletçi çarpışının bir kurmaca olduğu kesin gibi.

6-Manken teorisi:  Sezon finalinin hemen başında 221B Baker Street'in tavanında asılı gördüğümüz manken çatıdan aşağıya fırlatılan bir Sherlock kopyası olabilir. Ancak burada Sherlock'un atlamadan önce Watson'la telefonda konuşması onun mutlaka ya hiç atlamaması, ya da atladıktan sonra onun yerine birisinin cansız mankeni çatıdan itmesi anlamına geliyor. Molly olabilir. Bu teori Sherlock'un park edili kamyonun kasasına atladığı görüşünün takipçilerinden.

7-Sherlock'un Adamları Teorisi:  Teori kaldırımdaki tüm seyircilerin, bisikletlinin Sherlock'un adamı olduğunu ileri sürdüğü gibi, Sherlock'un bölümde oynadığını gördüğümüz squash topunun kol altına sıkıştırılarak nabız atışının durdurulduğunu ileri sürüyor. Bu zaten diğer teorilerle beraber giden bir varsayım.

8-Uyuşturucu Teorisi: Bu teori de yine Hound of Baskervilles bölümünden kalma. Watson'ın Sherlock tarafından uyuşturucu vasıtasıyla bir halüsinasyona maruz kaldığı ve Sherlock'un intihar edeceği fikrine kendini inandırıp bunu kafasında yarattığını öne sürüyor. Yine çok ihtimal vermediğim bir teori.

9-Moriarty Teorisi: Bazı teoriler Moriarty'nin dahi ölmediğği ve intiharın düzmece olduğu yönünde. Senaristle bu durumda kanın nerden geldiğini ve daha a önemlisi Doyle'un eseriyle neden yollarının ayrıldığını anlatmak zorundalar. Tabii bu çifte bir ters köşe gerektiriyor.

10-Hayal Gücü Teorisi: Bir çok yapımda gördüğümüz "bakış açısı" teorisi burada da karşımıza çıkabilir ve Watson'un bütün bu olanları yanlış gördüğü ve telefon konuşmasını yapan kişinin dahi farklı bir kişi olduğu, bir başka kişinin (örneğin Molly) bakış açısından anlatılabilir. Yine yapılması halinde çok hoş tatlar bırakmayacak bir teori.

18 yorum:

Arrow Cave dedi ki...

4,5 ve 7.teoriler en yatkın olanı,yapımcının Moffat olması her an bizi ters köşeye yatırabilecek cinste..

Edebali dedi ki...

Ben de izledikten hemen sonra Molly teorisine yakın birşeyler düşünmüştüm. Ama diğerlerini de es geçmemek lazım. Sherlock bu. Herşeyi yapabilir. :)

Adsız dedi ki...

watson' ın abi holmes'a ayar verdiği sahneden sonraki ilk sahnede sherlock yere oturmuş ve duvardan zıp zıp top sektiriyordu yani klasik dr. house hareketi. e hazır house bitecekken kendisi gibi zeki olan sherlock' u kurtarmak isteyen huysuz doktorumuz kendini ameliyatla sherlock v.1.3 e çevirmiştir e zeka zaten aynı fizik benzese yeter zaten ayak da düzelmiş oluyor bu sayede. yani son bölümdeki sahtekar sherlock olayı gerçektir ve sherlock görünümlü house'un manipülasyonudur - bu işlerde iyi olduğunu biliyoruz zaten- dolayısıyla binadan atlayan sherlock da house olan sherlock' tur. asıl sherlock sapasağlam duruyodur abi holmes'un tepki göstermemesinin sebebi de house ı sherlock yapmak için gereken estetik ameliyatları ingiliz hükümetinin yaptırmış olmasındandır.. bu iş bu kadar yani bunun arkasında da amerika var FD abi buyur sana teori:) başka lazım olursa çok var bende teori:)

Judy Abbott dedi ki...

Molly akla yakın ama bunların topundan farklı birşey çıkar inşallah.
O değil de Moriarty hakikaten öldü mü ya? :(

Alper dedi ki...

Bence 4 ve 5 no'lu teorileri birleştirmek gerekiyor. Dikkat ederseniz orada bekleyen kamyon (yanlış hatırlamıyorsam) hastanenin kuru temizleme (kirli çamaşır) kamyonu. Yani içindekiler yumuşak malzeme. Sherlock; bislikteçi ile çarpışan Watson gelene kadar kamyona atlayıp, kendisini dışarı atıp, Molly'den aldığı yapay kan, nabız düşürücü ile ölü taklidi yapmış olabilir. Gözden kaçırılan 1 nokta kamyon olabilir gibi geliyor.

Arrow Cave dedi ki...

The Final Problem'i okuyan varsa cevap verebilir Moriarty kolay ölen bir insan olduğunu sanmıyorum yine de belli olmaz..

Arrow Cave dedi ki...

Sherlock düştünden sonra çöp kamyonu oradan ayrıldı ve Watson yanına gitmesin diye bisikletçi çarptı ne olduysa o arada oldu zaten...

hakancelep dedi ki...

Sherlock atladıktan sonra cesedin veya her neyse ve bisikletle Watson'a vuran eleman falan Sherlock'un sokaktaki evsizler ekibi olabilir diye düşünmüştüm ben, zira evsizleri pek çok kez kullandı Sherlock.

ibrhmada dedi ki...

3+4+7 teorilerin birleşimi olacağını düşünüyorum. Molly’nin oraya bir ceset yerleştirmesi pek mümkün değil bence, çünkü yerde yatanın Sherlock olduğu aşikâr. Sadece ortalıktaki kan vb. gibi konularda yardım etmiş olabilir. Atladıktan sonra başına üşüşen kalabalığın ise Sherlock'un adamları olması çok olası. çünkü:
-dikkat edilirse bisikletçi Watson'a bilinçli olarak çarpıyor. Sonra da dönüp kaldırmaya çalışmıyor. Hatta 20m ilerisindeki intihar etmiş adamla bile ilgilenmiyor meraklanıpta. Bunun Molly'nin olay yerinden kaçması için bir oyalama olduğunu düşünüyorum
-Sherlock'un başındaki kalabalık, ısrar edip doktor olmasını söylemesine rağmen Watson'ın Sherlock'un yanına yaklaşmasına izin vermiyor. Sadece bileğinden nabzına bakıp, yüzünü görmesine izin veriliyor. Esas nabzına (boynundan),başka biri bakyor. Sağ bileğinde nabzı bir şekilde engellemiş olabilir(bkz: koltuk altına squash topu koymak)
Ayrıca Sherlock, Watson'ın tam yere düşme anını görmemesi için, kendi bulunduğu yerle onunkinin arasında küçük bir bina(kiremit renkli) bulunmasını istiyor(hatta ısrarla onu bulunduğu noktaya yönlendirip orada kalmasını sağlıyor).bu da önce çöp kamyonuna atlayıp, oradan da yere atlamasına imkân tanıyor. Burada Sherlock'un atlama şekline de dikkat etmek lazım. Ayakları üzerine atlıyor. O şekilde bir atlamayla, yerdeki yatış şekli de birbirine uymuyor. Böyle bir atlayışta yola paralel kalması mümkün değil bence. Çöp kamyonu teorisini güçlendiren başka bir nokta da, Moriarty’den “biraz mahremiyet” istediği kısım. Bu anda Sherlock yola bakıyor ve aşağıda 2 tane otobüsün bulunduğunu görüyor. Tam da çöp kamyonunun olması gerektiği yerde. bunun üzerine Sherlock 1dk istiyor. Muhtemelen otobüslerin gitmesi, kamyonun gelmesi için. Zaten bir süre sonra aşağıya bakıp gülümsemeye başlıyor. Belki de yanılıyorumdur ama 12.izleyişimde vardığım sonuçlar bunlar.

not: ayrıca Moriarty’nin de ölmediğini düşünüyorum. Bununla ilgili bir teorim yok ama mantıksal açıdan saçma geliyor. yani Sherlock’un atlamasını sağlamak için böyle bir şey yapmasına gerek yok. çünkü birincisi Sherlock Moriarty’e “elimdesin” diyor ama en fazla ne yapabilir ki, öldürebilir. Zaten kendini vurmaya bu kadar hevesliyse, bu tehdide niye aldırış etsin ki? Bir de zaten Moriarty Sherlock’un elinde değil, adamda silah var. İstediğini yapabilir. Zorla atlamasını da sağlayabilir. Öldürüp intihar süsü de verebilir. ne biliyim. tabi Moriarty’nin kendini vurma sahnesinin de, Sherlock’un yere çarpma sahnesi gibi gösterilmemesi işi daha da ilginç kılıyor.

İzlediğim en iyi Sherlock uyarlaması oldu bu, hatta izlediğim en iyi dizi. izleyin, izlettirin.

FurkAN ZAMAN dedi ki...

mollynin babası sherlock a benziyormuş ve molly sherlock ne isterse yapmaya hazırmış . burdanda bişeyler çıkabilir gibi geldi ban

Unknown dedi ki...

Sherlock'u izleyen herkes bilir dizide olan her şey dikkat çekici her obje dizinin sonuyla bağdaştırılır.
Bana göre bütün teoriler en azından kopyalama saçmalığı gibi olmayanlar doğrudur.
Mesela atlamak için mankeni kulanmış olabilir çünkü atlayışı biraz mankeni anımsattı.(Düşme sesi de.)
Onun dışında Watson halüsinasyon görmüş olabilir çünkü Sherlock'la konuşurken sanki atlayacağına ikna etmeye çalışıyordu(İlaçta böyle etki ediyordu)
Kalabalık evsizler olabilir.
Bisiklet Mycroft'un olduğu çok açık.
Nabız için toptansa Sherlock'un kalbini durdurduğuna inanıyorum Molly'lede bu yüzden konuştu. Tekrar hayata döndürmek için.(Tıpta bunun için bir aşı vardı yada ilaç diyelim adını bilmediğim)
Geri kalan işleri yani mezarlık ve belgeleri de Mycroft yapmıştır zaten.
3.Sezonu tahminimce Temmuz ayda Aralıkta çıkıyor. Umarım bu sahneyi es geçmezler.(Bazı diziler böyle yapıyor çünkü) :)

Unknown dedi ki...

Bana göre en mantıklısı dördüncüsü. Yani Molly teorisi. Ve bence çok belirgin bir ipucu var o da şu: Sherlock binadan kendini düz bir şekilde aşağıya bırakıyor. Bunu düşerken de görüyoruz. Yani binaya dik olarak yere çakılması gerekiyor. Oysa ki yerdeki bedene baktığımızda binaya paralel olarak çakıldığını görüyoruz. Bu da bize atlayan kişi ile yerde kanlar içinde gördüğümüz kişinin farklı olduğunu gösteriyor. Daha önceden de Molly'den yardım istemesinden de Molly'nin, Sherlock'un cesedinin benzerini (Irene Adler'da olduğu gibi) yaptığını ve onu aşağı attığını anlıyoruz. Sonrası da malum: Çöp kamyonu sahneden çıkıyor. Bu arada şunu da atlamamak lazım: Sherlock atlamadan önce Watson'a gözlerini benden ayırma diyor.

ebenovya dedi ki...

Moffat in final yorumlarina hitaben dedigi izleyiciler cok onemli bi detayi atilyorlar demeseinden sonra tekrar izledim ve su teoriye vardim: mollynin yardimi bisiklet oyunu ve kamyon asikar zaten fakat onemli olan yerde yatan ceset burdada farkettigim detay onemli moriarty ile olan olan olayin nerde oldugu mollynin de calistigi hastahane ! Catidaki kameradan sherlock un sozde cesetinn gosterildigo sahnede farkettim o karede cop kamyonnun bi kismi gorunuyo sherlock bisiklet olayi gerceklesirken oraya atladi tam o sirada da ayni binada calisan molly pencereden
sahte ceseti atti benim teorim budur yani moffatin bahsettigi detay sherlock un bulusmayi hastahane catisinda ayarlamasi

Unknown dedi ki...

üzülerek söylemekteyim ki hiçbiri değil emin olun..herbirindeki çok büyük mantık açıklıklarını size anlatabilirim 1'i hariç uyuşturucu teorisi fakat buda yapım açısından mantıklı gelmiyor ölümden sonra gelişen olayları biraz daha detaylı ve her kişi açısından tek tek inceleseydi yapımcılar hepimiz açıksız açıklamayı bulabilirdik ama emin olun bu gece neler olduğunu bulacağım o zaman size yazarım :)

Unknown dedi ki...

her teoride çok büyük açıklıklar var uyuşturucu teorisi hariç fakat buda yapım açısından pek mantıklı değil size bu gece neler olduğunu bulacağım emin olun...

Unknown dedi ki...

aslında dikkat ederseniz herşey çok açık. watson nabız ölçtüğünde nabız atıyordu. nabzını ölçtükten sonra ayağa kalktığında biraz daha sakindi. mezarına gittiğinde de benim için lütfen ölü olma demişti yani ölü olmama ihtimalini düşünüyordu. watson yolun karşısına doğru koşarken çarpan bisikletli de çok bariz sherlockun ayarlaması. amaç watson ın dikkatini dağıtıp gerekli ayarlamaları yapmak. ayarlamalar ise birçok kişinin dikkat etmediği kamyon sayesinde halledildi. çünkü herkes cesete bakar kamyona değil. sherlock kamyona düşer. ihtiyacı olan kanı da oradan alır ve kamyondan aşağı atlar. watsonu sherlocktan uzak tutmaya çalışan çevredeki insanlarda sherlockun ayarlaması. çünkü çok yakından incelediğinde canlı olduğunu anlayacağını biliyor. sadece nabzını kontrol etme fırsatı buluyor ve ölü olmama ihtimalini düşünüyor. kan ve kamyon gibi ayarlamaları da molly yardımıyla yapıyor. moriarty pert.

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Benim aklıma takılan da şu ki: Sherlock kamyona atlayıp sonra yere atlamış olsa bütün bunları izleyen nişancıyı da mı ayarladı?