5 Mayıs 2012 Cumartesi

BONSERVİSİ ELİNDE 10 TRANSFER HEDEFİ

03.05.2012 tarihinde BirGün gazetesinde yayımlanmıştır. Her ne kadar Şenol Güneş, Süper Final öncesi yapılan programda Bosman Kanunu’nun futbola çok zarar verdiğini söylese de Selçuk İnan, Engin Baytar ve Ceyhun Gülselam’ı kaybetmiş olmanın bu sözlerde büyük etkisi vardı. Dolayısıyla geçen sezon takımının iskeletini kaybetmiş bir adamın tepkisini anlayabiliyoruz. Ama bonservisi olmayan bir futbolcuyu transfer etme süreci, kulüple yapılan pazarlığı tamamen ortadan kaldırdığından hem futbolcuların kendisine hem de alıcı kulüplere yıllardır büyük bir yarar sağlıyor. Üstelik bu kanun, kontratı 1 sezon sonra bitecek oyuncular için hem alıcı hem de bonservis sahibi kulüplerin erkenden harekete geçmelerine ve oyunculara kendilerini güvende hissedecek kontratları önermelerine ön ayak oluyor. Ancak en önemlisi bu oyuncuların 6 ay önceden geleceklerinin belirlendiğinden sezon planlarının buna göre yapılabileceği. Örneğin bonservisi elinde olan iyi bir forvetle izleyen sezon için anlaşan bir kulüp, elinde bulunan ve bonservis ücreti kulübe yüklü para getirebilecek bir forveti elden çıkarma planları yapabiliyor. Galatasaray’ın son yıllarda Türkiye’ye getirdiği en iyi yabancılardan olan Johan Elmander’in kulübe kazandırdıkları, “bedava” transferlerin önemini ortaya koyuyor. Üstelik bu transferlerden beklenen performansın alınamaması halinde de elde edilen zarar ödenen yüksek bonservis bedeleriyle karşılaştırıldığında oldukça az. Tabii bütün bu özelliklerinin yanında sadece bonservisleri elinde olduğu için kadroları birer oyuncu çöplüğüne de döndürmemek lazım. Bu sezon sonunda Avrupa’da talipleri oldukça fazla olacak, kontratları biten ve henüz kulüpleriyle anlaşmamış oyunculara biz göz atalım.

1- Hugo Rodallega (Wigan Athletic): Takımının 4 sezondur lige tutunmasında Roberto Martinez kadar onun da payı büyük. Henüz 26 yaşında Premier Lig ayarında bir golcü olarak yazın en çok konuşulan isimlerinden olacak. Wigan’dan ayrılacağını çoktan açıkladı. Everton, Arsenal ve PSG onun için sırada. Kim kadrosuna katarsa ekonomik açıdan büyük bir iş yapmış olacak.

2- Dimitar Berbatov (Manchester United): Wayne Rooney, Hernandez ve Danny Welbeck’in arkasında dördüncü tercih durumuna düşüşü sebebiyle sezon sonu ayrılacağı çok önceden konuşulmaya başlandı. Sir Alex onu 1 sezon daha tutmak istiyor ama 31 yaşındaki oyuncu yeni sezonda büyük ihtimalle yeni takımında forma giyecek.

3- Didier Drogba (Chelsea): Söylenecek pek bir şey yok. Aslında sezonu bu safhasında takımı için bu kadar önemli olacağı düşünülmüyordu. Ancak 50 milyon pound ödenen Torres’in hali 34 yaşındaki oyuncuyu yine takımın en büyük hücum silahı haline getirdi. Şampiyonlar Ligi finali oynayacağı bir sezonun sonunda elinde bonservisi ile muhtemelen teklif rekoru kıracak.

4- Ricardo Montolivo (Fiorentina): İtalya ulusal takımında oynayan bir orta saha oyuncusu ve bonservisi elinde. Floransa’da yeni kontrat imzalamayı reddetti. Arsenal, Milan ve Juventus’un onunla ilgilendiği dedikoduları şimdilik yalanlandı. 27 yaşında ve bonservis değeri 13 milyon avro civarındaydı.

5- Solomon Kalou (Chelsea): O kulübe yeni kontrat imzalamayı önerdi ve Chelsea de bunun üzerine düşünüyor ama bu süre zarfında Arsenal ve Milan aklını çelebilir. 26 yaşındaki oyuncu kulüp bulmakta zorlanmayacak oyuncular arasında ve gideceği takımın hücum gücüne büyük bir katkı yapacak.

6- Sotiris Ninis (Panathinaikos): Yunanistan’ın “Messi”si. Yaş 22, yetenek had safhada. Atina’da bu kadar uzun kalması bile sürprizdi. Kulüpler onun için uzun bir kuyruk oluşturacak. Euro 2012’de gözler üzerinde.


7- Clarence Seedorf (Milan): Evet yaş 36, ama bu adamın adı Seedorf ve Serie A şampiyonluğuna oynayan Milan’ın orta sahasındaki en önemli adamlarından. Brezilya’ya gideceği konuşuluyor. Bizim topraklara getirirse Fenerbahçe getirir.

8- Mladen Petric (Hamburg): Takımdan ayrılacağını önceden açıklayanlardan. 31 yaşındaki Hırvat 5 yıllık bir Bundesliga golcüsü. Premier Lig’de orta karar bir takım ya da Bundesliga’da kalış onun için olası alternatifler. Euro 2012 kendini göstermesi için fırsat.

9- Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen): Ağustosta geçirdiği menisküs ameliyatından sonra ancak mart ayında sahalara döndü. İtalya veya İngiltere’de futbol hayatını sürdürecek. Milan ve Newcastle resmi tekliflerini yaptılar. 27 yaşında.

10- Arouna Kone (Sevilla): Geçen sezon Sevilla’da 1 maça çıktı. Bu sezon emekliler ordusu Levante’ye kiralandı. 17 lig golü var, Levante Şampiyonlar Ligi vizesi kovalıyor ve 29 yaşındaki Fildişili serbest kalıyor. Bundan daha güzel bir transfer fırsatı olamaz.

5 yorum:

gianfresco dedi ki...

Junior Hoilett. Bu adami da unutmamak lazim.

rocker_tr dedi ki...

Hocam bu listeyi galatasaray teknik ekibine gönderemez miyiz acaba Rene Adler'ide unutmamak lazım

Flying Dutchman dedi ki...

Adler Hamburg'la imzaladı sanırım

Batistuta35 dedi ki...

Şu ninis kesinlikle denenmeli

bussballer dedi ki...

engin'e galatasaray bonservis ödedi, egemen beşiktaş'a bedelsiz gitti.
bi de ricardo değil riccardo montolivo olacak :)