10 Eylül 2012 Pazartesi

HOLLANDA'DA SEÇİM GÜNÜ

















Çarşamba günü sandık başına gidiyor Hollandalılar. 8 yıl boyunca hükümette kalan Jan Peter Balkenende ve Hristiyan Demokratlar (CDA) artık miyadlarının dolduğunu anladılar 2010'da. 1982-2010 yılları arasında 1994-2002 Wim Kok ve İşçi Partisi (PvdA) dönemini saymazsak tam 20 yıl Hollanda'ya hükmettiler. Derken 2010'da zenginlerin dostu fakirlerin düşmanı Mark Rutte ve partisi Halkın Özgürlüğü ve Demokrasi Partisi (VVD) çıktı ortaya. Muhalifler son 2 yıldır zenginin daha da zenginleştiğini, fakirin daha fakirleştiğini ileri sürüyor. Ona dışarıdan destek veren bizim sarışın manyak Geert Wilders ve Özgürlük Partisi (PVV) bu desteği verirken onu yerden yere vurmaktan geri kalmadı. Son 1 yıldır Yunanistan ve İspanya'ya karşı yapılan yardımlara hep karşı çıktı ve "Hollanda halkının parasını elin Yunanı ve İspanyoluna yediriyorsun" felsefesi ona bir hayli ttaraftar topladı. "Sokaktaki sıradan Hollandalı ne olacak?" (o Henk ve Ingrid diyor) sorusu iyi prim yaptı. En son kamuoyu tartışmalarında başbakan Rutte'ya "Yunanca konuşuyor hatta rüyanı bile Yunanca görüyorsun" diye saldırdı. "Benim dönemimde hiçbir cami inşaatı yapılmayacak" diyerek de son 1 yılda Doğru Avrupa ülkelerine saldırmaktan fırsat bulamadığı İslam karşıtlığına da devam ediyor. Diğer vaatleri arasında Hollanda'yı AB'den çıkarmak ve euroya veda edip guldeni geri getirmek de var. Diğer partiler ise ona yanaşmakta tehlike görüyorlar çünkü 17 milyonluk bir ülkede 1,2 milyonluk Türk-Fas-Endonezya nüfusunun seçmenlerini karşısına almak kimsenin işine gelmiyor.

Bu seçimde kendisinden en çok çıkış beklenen isim İşçi Partisi'nin 41 yaşındaki lideri Diederik Samsom olacak. Samsom sigara içmeyen, et yemeyen bir ateist. Son TV münazaralarında inanılmaz bir çıkış yaptı ve başbakan Rutte ile kafa kafaya geldi. Partisinin sloganı "Daha Güçlü ve Sosyal bir Hollanda". Tabii her seçimin değişmez tatları Hayvanhakları Partisi ve Korsan Partisi yine işin içinde. Bir de Anti-Europa Parti adında fantastik bir parti var.

Bu arada şu seçime giren ve TV münazaralarına katılan 8 önemli partinin liderlerinin yaşlarına bir göz atalım.

Başbakan Mark Rutte: 45
Diederik Samsom: 41
Emile Roemer: 40
Jolande Sap: 49
Geert Wilders: 49
Alexander Pechtold: 49
Sybrand van Haersma Buma: 47
Arie Slob: 51

4 yorum:

ilker dedi ki...

Parti liderlerinin TV'de münazara yapması diye bir şey vardı değil mi? Hollanda da var mı öyle şeyler hala? İleri demokrasiye geçemediler mi?

Thieboudienne dedi ki...

halsema diye bir kadın vardı galiba? silindi mi o da yoksa?

ali'e dedi ki...

Geçen sene yapılan bir ankette Türkiye'den çıkan sonuç "Tayyip gibi dayım, Kılıçdaroğlu gibi babam, Bahçeli gibi abim olsun" şeklindeydi özetle. Yaklaşımımız o düzeyde. Burada çoluk çocuk (ya da dünkü çocuk) muamelesi görürler o yaştakiler maalesef.

Flying Dutchman dedi ki...

Halsema Yeşil-Sol lideriydi, ailesiyle ilgilenmek içni 40'lı yaşlarda bıraktı siyaseti, Jolande Sap yerini aldı