24 Ocak 2013 Perşembe

CAPE VERDE'NİN YILDIZLARI






















Afrika Kupası'na gelişi bile sürprizdi Cape Verde'nin. Kamerun'u saf dışı ederek kupaya tarihlerinde ilk kez katıldılar. 22 kişilik kadronun 20'si yurt dışında forma giyiyor 10'u Portekiz'de olmak üzere. Zaten ülkenin ana dili de sömürge dönemlerinden kaldığı üzere Portekizce. Platini namlı Luis Carlos Almada Soares, Fas karşısında dün takımını öne geçirdiğinde Afrika Kupası tarihinde ülkesinin ilk golünü atmış oldu. Platini, Portekiz 2. Ligi'nde, aynen ülkesi gibi Atlantik Okyanusu'nun ortasında bir adada Azor Adaları'nda, Santa Clara takımında forma giyiyor. Teknik adam Lucio Antunes, kasım ayında Jose Mourinho'dan bir şeyler kapmak için 6 gün boyunca Madrid'e gitmiş ve orada bir süre geçirmişti. Jose Mourinho, Cape Verde Devlet Başkanı Jose Carlos Fonseca'nın arkadaşı ve Antunes'in yanına gitmesinde bu ilişkinin de rolü büyük. Hatta takım Afrika Kupası vizesi aldığında "Special One" Antunes'i arayıp bizzat tebrik etmiş. Antunes Real Madrid'in Ajax ve Valladolid maçlarını yerinde izleyip, Mourinho'dan antrenman ve saha için taktikleri konusunda bazı tüyolar aldı. Bunlardan birisi oyuncuları ilk kez katıldıkları kupanın baskısından uzak tutmaktı.  Ayrıca Antunes, Mourinho'nun kendisine "bugün artık antrenman teknikleri ve oyuncu seçim yöntemleri neredeyse aynı, farkı yapan ayrıntılardır" şeklinde bir öğüt aldığını da söylüyor.



















Bunların bir sonucu mudur bilinmez takım gruptaki ilk 2 maçında grubun favorileri ile berabere kaldı ve son maça önemli bir avantajla girdi. Galibiyet halinde gruptan çıkacaklar ve hatta Güney Afrika'nın Fas karşısındaki galibiyeti halinde, Angola maçındaki berbaerlik dahi onlara yetebilir.

Cape Verde aslında futbol tarihi boyunca, aile bağlantılarının da sayesinde önemli bir kadroya sahip olabilirdi. Senegal-Dakar doğumlu Patrick Vieira'nın annesi Cape Verde'liydi, ki soyadı da annesinden gelyordu. İsveçli Henrik Larsson'un da hikayesi farklı değil. Onun da babası bu ülkeden geliyordu, ancak annesi ve babası ayrıldığında çift, annesi Eva Larsson'un soyadını muhafaza etmesinin onun İsveç toplumuna kabul edilmesine yardmcı olacağını düşündüler. Nani ya da gerçek adıyla Luís Carlos Almeida da Cunha, akrabalık ilişkisini bırakın Cape Verde'de doğmuştu. Portekiz sokaklarında top teperken yanında bir arkadaşı vardı. Bugün Beşiktaş'ta top koşturan Manuel Fernandes. Fernandes'in kendisi de Cape Verde asıllı, aynen İsviçre milli takımı oyuncusu, kuzeni Gelson Fernandes'in olduğu gibi. Gelson da Cape Verde'de doğmuştu.AZ ile 2008-09 sezonunda şampiyonluk yaşayan ve bugün Red Bull Salzburg forması giyen David Mendes da Silva, Twente'de forma giyen, Inter'in 2 sene önce büyük umutlarla transfer ettiği Luc Castaignos ve takım arkadaşı Jerson Cabral da anne veya baba tarafından Cape Verde asıllılar. Dolayısıyla, bu oyuncular eğer kararlarını başka şekilde kullansalardı bugün Cape Verde bambaşka bir yerde olabilirdi. Tabii Avrupa'nın çekiciliği ve bu oyuncuların genç yaşlarda aileleriyle göç ettikleri de gözden kaçırılmamalı.

Yazıyı Cape Verde'den bir resim ile kapatalım.


Hiç yorum yok: