15 Ocak 2013 Salı

EVLADİYELİK ALBÜMLER 5: PRODIGY-THE FAT OF THE LAND

























Ortalıkta elektronik müziği ilk kıvılcımları filizlenirken piyasaya çıktı The Fat of the Land albümü. Bir kere efsane bir albümün en önemli gereklerinden birisi olan isim karizması vardı albümde. Prodigy Expeience ve Music for the Jilted Generation ile zaten İngiltere'de rüştünü ispatlamıştı ama Essex'li grubu patlatan ve tüm dünyaya tanıtan The Fat of The Land oldu. Gerçi bugün hala bazı hayranları Music for the Jilted Generation'ın grubun en iyi işi olduğunu iddia eder. Onlara da hak vermek gerekir çünkü elektronik müziğin kitabını yazan albümlerden birisidir. The Fat of the Land ise tüm dünyada 10 milyon satan bu albüm öncelikle zamanının çok ötesinde bir albümdü. Bugün elektronik, jungle, beat gibi türlerin patladığı ve hemen her köşede profesyonel ya da amatör bir grubun bulunabileceği dönemden 15 yıl önce yapılan albüm bugün dahi kendisini dinletir ve yapılan bir çok işten çok daha kalitelidir. The Fat of the Land'in en önemli artısı bu müzik türünü sevmeyen adamlara dahi kendini dinlettirmesiydi ki, bu bir albüm için çok önemli bir başarı kıstasıdır. Albümün tabii ki popüler kültüre adını altın harflerle yazdırmasının bazı yan etkileri de oldu. Örneğin Smack my Bitch Up'ın videosu her yerde sansürlenmiş, MTV bu klibin tamamını hiç bir zaman sansürsüz göstermemiştir. E normaldir, çünkü klipte, uyuşturucu kullanımı, hırsızlık, gasp, adam yaralama gibi bir dolu suçun yanısıra sondaki sürprizle beraber gelen başka aykırı konular da vardır. Zaten klibi izlemek zordur ya şarkının kendisi de vurucu bir şarkıdır. Firestarter ve Breathe albümün diğer bomba parçalarıdır.


Prodigy'nin 7 yıl sonra çıkan Always Outnumbered, Never Outgunned ve onu izleyen Invaders Must Die albümleri (ki bu grubun ilk albümleri Experience'i de zorlayıp içine sokarsak, albüm isimlerinin tümünün çok iyi olduğunu itiraf etmek lazım) The Fat of the Land kadar olamasa da hatırı sayılır satış rakamlarına ulaştılar ama The Fat of the Land başka bir şey olarak kaldı. Bugün hala çevirip çevirip dinlenen bu albümden, ortamdakilerin kendinden geçtiği Smack My Bitch Up canlı performansı ile bitirelim.

Evladiyelik Albümler

2 yorum:

Semt Aşığı dedi ki...

Bostancı gösteri merkezine gelmişlerdi sanırım Zenci bir solisti vardı. Baya baya tükürmüştü üstümüze. Öğrendik ki sonradan adam başka ülkelerde işemiş milletin üstüne. Ben bi punk arkadaşım dinletmişti ilk, Hardcore cular bizim diyordu. Hiphop dinleyenler bile hiphopa yakın diyordu. Adamları kimse paylaşamıyordu. Vay anasını be
'Fayırstata'

Muratonovic dedi ki...

Zamanında ne müzik yapmış adamlar.. Breathe az dinlemedik bir dönem..