11 Şubat 2013 Pazartesi

DEVLER DÖNÜYOR





























Yarın akşam Celtic-Juventus ve Valencia-PSG maçları ile Şampiyonlar Ligi'ne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Geçtiğimiz sezon bu zamanlarda Lionel Messi, grup maçları sonrasındaki elemelerde en çok gol atan oyuncu unvanını Raul ve Andriy Shevchenko ile paylaşıyordu. 3 oyuncu da 18 gol atmıştı. Messi, Bayer Leverkusen ile oynanan deplasman maçında 1 gol attıktan sonra içeride 7-1 kazanılan karşılaşmada 5 gol attı (aynı zamanda ligin tarihinde 1 maçta 5 gol atan ilk oyuncu oldu). Shevchenko ve Raul'un ortada olmaması sebebiyle de bu safhadaki maçların 26 golle en golcü oyuncusu oldu. Arkasına ise yine geçtiğimiz sezon APOEL, CSKA Moskova ve Bayern Münich maçlarında toplam 7 gol atan Cristiano Ronaldo oturdu 20 golle. Aşağıda grup sonrası eleme maçlarında en golcü isimler, tüm maçlardaki toplam gol sayıları ve oranlar var. Frank Lampard Şampiyonlar Ligi gollerinin nerede ise % 70'ini grup maçları sonrasında gelen zorlu elemelere saklamış.

























Peki tüm müsabakalardaki gol ve asist değerlerini topladığımızda karşımıza ne çıkıyor. Raul orada henüz liderliği bırakmış değil ama Messi'nin sadece 24 puan geride olduğunu hesaba katarsak muhtemelen 2 ya da 3 sezon içinde Raul'u yakalayacaktır. Üstündeki tüm isimler futbol kariyerlerine ya nokta koydular ya da koymak üzereler ve onu takip edecek adam Cristiano Ronaldo olacak. Raul'un 71 golle Şampiyonlar Ligi tarihinin en golcü ismi olma unvanı da muhtemelen seneye Arjantinli tarafından tarihe gömülecek. Tabii dikkat edilmesi gereken bir başka veri, Messi'nin 56 gol ve 16 asist, yani 72 puanlık performansını 74 maçta elde etmesi. Yani nerede ise her maçta ya golü ya da asisti var.






















Listenin ilk 10 sırasından yola devam eden eski tüfekler ise Ryan Giggs ve son hamlesiyle David Beckham. Giggs ve Ronaldo birbirlerine rakip olacaklar 1 hafta içinde 2 kez olmak üzere. Ve evet, Didier Drogba bu listenin ilk 10'una girmek için Beckham'ı zorlayacak, önünde bu sezon ile Galatasaray eğer Şampiyonlar Ligi'ne girecek olursa ve Drogba takımda kalırsa gelecek sezon var. Listeyi halen yola devam eden oyuncular bazında ele alırsak, Sneijder'ın da 62. sırada olduğunu görüyoruz.






























Manchester United geçtiğimiz sezon gruplardan çıkamayınca Barcelona, grup maçları sonrasındaki tüm zamanlar liderliğini ele geçirdi. Bugüne kadar oynadıkları 57 maçta 28 galibiyet aldı Katalanlar. Şunu hemen belirtelim, Şampiyonlar Ligi tarihindeki tüm maçlar göz önüne alındığında da Manchester United'ın tahtı tehlikede, Barcelona orada da farkı 5 puana kadar indirdi. Aşağıdaki tablodaki 4 takım orada da zirvede.



























Son olarak ligin tarihindeki finalist ve şampiyonları verelim. Barcelona, Real Madrid ve Milan 3 şampiyonluk ile tepedeler. Kim kazanırsa öne çıkıyor. Real Madrid oynadığı 3 finali de kazandı. Barcelona ise Capello'nun 4-0 ile kendilerini tokatlamasından yıllar sonra geri dönüp oynadıkları 2 finali kazandılar, 2 tanenin de kıyısından döndüler. Bayern de oynadığı 4 finalin sadece 1'ini kazanarak bu dalda en düşük yüzdeye sahip kulüp.




Hiç yorum yok: