3 Şubat 2013 Pazar

MÜZİK TARİHİNİN TAVAN ARASI-1: U2 KRİZİ



















Blogdaki Seyir Defteri'nin müzik versiyonuna başlamak bir süredir planımdı ve bir mani olmazsa aynen Seyir Defteri'nde olduğu gibi 100'e tamamlayana kadar devam edeceğiz. Kısa metinler halinde müzik tarihinin çok fazla bilinmeyen, kıyıda köşede kalmış gerçeklerine değineceğiz. Serinin ilki ile başlıyoruz.

1 Mayıs 1960 tarihinde, Sovyetler Birliği hava sahası üzerinde dolaşan bir U2 uçağı Sovyet güçlerince düşürülür. Birleşik Devletler başkanı Dwight Eisenhower'ın 1957 yılında Pakistan'dan kalkarak Sovyet sahasında bilgi toplamak için planladığı casus uçak U2 uçuşları 3 yıldır devam etmektedir. Amaç İncirlik ve Peshawar'dan kalkan uçakları İskandinavya'daki üslere ulaştırmaktır. 1 mayıs günü kaptan Francis Gary Powers'ın pilotluğundaki uçak Peshawar'dan havalanır, rotası Sovyet sahasını geçip Oslo'ya ulaşmaktır. Sovyet güçleri uçağı çok erkenden farkeder ve Hava Kuvvetleri Komutanı General Yevgeniy Savitskiy uçağı vur emrini verir. Uçak düşürülür, Kruşçev dünya basınına bir casus uçağı düşürdüklerini açıklar, ancak pilottan hiç bahsetmez. Eisenhower bu tuzağa düşer ve bu uçağın o saatlerde havada olan bir keşif uçağı olduğunu, zaten Türkiye üzerinde oksijen sıkıntısı yaşandığını belirtir, Kruşçev hemen ardından "pilotun halen yaşadığını söylememiştim, bakın Amerikalılar nasıl tuzağa düştüler" diyerek Eisenhower'ı mat eder. Kaptan Powers'ın yanında düşman eline düşmesi halinde kullanacağı bir zehir vardır ama bunu kullanmaz, ülkeye dönüşünde medya onu uçağın içindeki gizli bilgileri yok etmediği ve kendini öldürmediği için suçlar. Bu olay Soğuk Savaş tarihine U2 Krizi olarak geçmiştir.

Bu olaydan sadece 9 gün sonra, 10 Mayıs 1960'da, Dublin'in Rotunda hastanesinde Paul David Hewson adında bir erkek çocuğu dünyaya gelir. Yıllar sonra dünya onu "Bono" olarak tanıyacaktır.

1 yorum:

Playful Penguin dedi ki...

merhaba,
elinize sağlık, Sunay Akın tadındaki bu yazılarınızın takipçisiyim.