21 Mart 2013 Perşembe

SARI KARTA 10 DAKİKA CEZA


























Çarşamba günü, Hollanda Amatör Futbol Federasyonu Başkanı Anton Binnenmars, geçtiğimiz aralık ayında 41 yaşındaki hakem Richard Niuwenhuizen'ın Nieuw Sloten'lı birkaç futbolcudan yediği dayak sonucunda önce hasteneye kaldırılması sonra da hayatını kaybetmesi üzerine bir şeylerin yapılması gerektiği sonucuna vardıklarını ve bunun üzerine bir süredir tasarladıkları yeni futbol kuralları paketini açıkladı. Paket her hafta Hollanda'da oynanan maçların % 75'ini kapsayan amatör futbolu baştan aşağı değiştirecek. Tabii medyanın (ki bizim medyaya da en çok yansıyan maddesi bu oldu) üzerinde en çok konuştuğu madde sarı kart gören futbolcunun 10 dakika kenarda bekleyeceği oldu. Bu haberi Twitter'a yazdığımda ilk gelen tepkiler, sarı kartı gören oyuncusu sebebiyle 10 kişi kalan takımın, bu 10 dakikayı yerde yatarak ya da başka şekilde zamandan çalarak geçirmesinin nasıl engelleneceği oldu. Biz aşağıda alınan 10 yeni kararı açıklayalım.


1-Sarı kart gören futbolcu 10 dakika boyunca kenarda bekleyecek: Bu sarı kart kayıtlara geçmeyecek ve eza sisteminde kullanılmayacak. Aynı futbolcu aynı maçta 1 sarı kart daha görürse, oyundan çıkacak ama yine sonraki maçları etkileyen bir durum yok. Ancak doğrudan görülen kırmızı kartın, sonraki maçlarda oynamama cezasına yol açması gibi bir durum var.

2-Genç futbolculara Futbol IQ testi: Kariyerlerinin başında olan minik oyunculara, çocuk yaşlarda Futbol IQ testi uygulanacak ve böylece kurallara çok küçük yaşlarda alışmaları sağlanacak. Bu test futbol tarihinden bilgiler de içeriyor. Testi şuradan incelemek mümkün.

3-Saha içerisinde şiddet sebebiyle ceza alan oyuncuya davranış kursu: Maç içerisinde kendisine, rakibe veya seyircilere gösterdiği şiddet sebebiyle ceza alan oyuncular gençlerde 9 ay, yetişkinlerde ise 18 ayı kapsayan bir davranış kursuna katılacak.

4-Yardım hattı: Saha içinde veya etrafında meydana gelebilecek istenmeyen olaylara karşı 24 saat açık olan bir telefon numarası tahsis edilecek. 48 saat içinde federasyon olaya bir yetkili atayacak, olayın mağrurları dinlenecek ve konuyla ilgili ilk araştırma yapılacak.

5-Bilgi paylaşım sitesi: Federasyon kullanıcıların maçlarda şahit oldukları olumsuz olayları paylaşabilecekleri bir internet sitesini kullanıma açtı.

6-Gözlemciler: Federasyon maç günlerinde aslen "observer" olarak tanımladıkları personellerini görevlendirecek ve bu görevliler tehlikeli taraftar grupları ya da oyunun gidişatını bozacak her türlü olayı yetkililere bildirip önceden önlem alınmasını sağlayacak. Bu isimler gerektiğinde federasyonla da doğrudan bağlantı kurabilecek.

7-Ceza disiplini: Kuralara aykırı davranan bir kulübe önce iyileşmeleri yönünde cezalar uygulanacak. İyileşme gözlemlenmezse liglerden men edilebilecek.

8-Kuralların şeffaflığı: Federasyon yeni kuralların tüm personele dikkatlice anlatılmasını ve kulüp binalarında rahatlıkla okunabilecek yerlere asılmasını istiyor.

9-Kaptanlardan imza: Her maç sonrası sadece hakem değil, takım kaptanları da maç raporunun altına imza atacak. Bu yolla federasyon tek sorumluluğun hakemlere yıkılmamasını hedefliyor.

10-Basın açıklamaları: Federasyon maçlar sonucu alınan her türlü kararlar, cezalar veya ödülleri ayrıntıları ile beraber kamuoyuna duyuracak.

Açıkçası, sansasyonel olan 1. maddenin yanında, 2, 3 ve 5 numaralı yeniliklerin oldukça iyi düşünüldüğünü söylemek lazım. Hollanda Futbol Federasyonu, yenilik yapabileceği amatör futbolda bu şansını kullanarak sorunların çözümüne yeni bir perspektif getirmek istiyor. Şunu hatırlatalım "amatör" kelimesi Hollanda'da çok geniş bir alana hitap ediyor çünkü ülkede sadece ilk 2 lig profesyonel ve 3.ligden başlamak üzere piramidin sonuna kadar tümüyle amatör futbol kapsamında. Kısacası geniş bir uygulama alanı ile karşı karşıyayız. 

1 yorum:

Adsız dedi ki...

acıkcası, basketboldaki gibi gentileman'lik dışı fauller dışında sarı ve kırmızı kart cezalarının bir sonraki maca taşınmasını sacma ve adeletsizce buluyorum.
mac icinde hucum ve savunmaya yani oyuna dahil olan fauller(ki faullerde oyunun özünün bir parcası ve doğasıdır)sadece o mac icin cezalandırılmalı ve sonraki oyunun bir parcası olmamaladır.
not: teşvik priminin bir suc değil aksine spor ruhu icin gereklililği hakkında da burada yorum bölümüne bir şeyler yazmıştım. onun gibi önce tuhaf gelse de aslında önemli ve uygulanması gereken fikirler oldugu bence kesindir. hatta bu iki konuyla ilgili daha detaylı yazı yazdıktan sonra bloga göndermek isterim.