15 Eylül 2013 Pazar

BİRA GEÇİDİ vol.16: GUINNESS

























Tanıtılmaya gerek olmayan bir bira Guinness dolayısıyla bu yazıda biranın kendisinden çok kısaca Dublin'deki bira fabrikasını tanıtacağız. Liffey ırmağının üzerinde kurulmuş olan Dublin'in Heuston istasyonuna oldukça yakın ve İrlanda için önemli bir istihdam kaynağı yaratan fabrika Guinness'in 3 ana ürünü Draught, Extra Stout ve Foreign Extra Stout'un makinelerden çıktığı merkez fabrika. 44 metre uzunluğunda dev bir Guinness bardağı şeklinde inşa edilmiş olan Guinness Storehouse bu üretim sürecini her ayrıntısıyla ziyaretçilere aktarıyor ve ayrıca işin eğlence kısmıyla da turistlerin en sık ziyaret ettikleri yerlerden bir tanesi. 2000 yılında kapılarını açtığından beri 5 milyona giden bir ziyaretçi akını var.





























Guinness biralarının içindeki su Wicklow dağlarındaki doğal kaynaklardan geliyor. Wicklow'u da İrlanda
gezisi sırasında ziyaret etmiştik ve orası da ayrı bir doğa harikası diyar. Guiness Fabrikası'nın içinde turlarken size sırasıyla suyun nasıl üretim sürecine aktarıldığı, aromaların nasıl katıldığı, Guinness'i içerken dilinizin hangi kısmının hangi tatları aldığı uygulamalı olarak anlatılıyor. Guinness Akademi'de ise Guinness bardağına mükemmel bir Guinness dolumu yapmak için neye dikkat etmeniz gerektiği yine interaktif olarak anlatılıyor ve işi kotarırsanız bir de diploma alıyorsunuz. Girişte gördüğünüz resimdeki Guinness tarafımdan doldurulmuştur.

























































Tarih boyunca reklamları izleyebileceğiniz, İrlanda ve bira içimi hakkında bir sınavdan geçtiğiniz bölümlerden sonra Dublin'in panoramik görüntüsünü izlerken biranızı yudumlayabileceğiniz bir de panoramik 7. katı mevcut fabrikanın. Oradan en alt kata inip oldukça büyük sayılabilecek bir Guinness mağazasından aklınıza gelebilecek her türlü ürünü de çantaya atıp çıkıyorsunuz. Girişin 16 euro olduğu bu gezide 1 bardak Guinness'i de ister akademide ister 7. katta Dublin'i izlerken içmek mümkün. Tabii not düşelim İrlanda'nın herhangi bir yerinde bira demek 50'lik bardak demek, 33'lük bardak gibi bir kavram mevcut değil.



İrlanda seyahatlerinin olmazsa olmazı mekanlardan birisi Guinness Storehouse. Aktiviteler çok çeşitli olduğundan içeride uzun süre geçirmek de mümkün, biz 2,5 saat kaldık mesela. Hatta hazır başlamışken şehrin kuzey tarafında kalıp Jameson tesislerini de gezerek günü kombo ile kapatmak mümkün. Guinness bildiğimiz lager biralardan farklı, tadı herkes tarafından beğenilmesi çok kolay olmayan bir bira. Ama bu sizi yolunuzdan döndürmesin, bu birayı hiç sevmiyorsanız bile, işin eğlence ve lisanslı ürün tarafını tecrübe etmek içni dahi ziyaret edilecek bir mekan. Ama yok ben vakit kaybetmeden bir Guinness içmek istiyorum diyorsanız da Dublin'de size önereceğim pub The Oval olur. Giriş çıkışlarda giydiğiniz kıyafete göre geri döndürebileceğiniz nezih mekan The Oval hem turist tuzağı Temple Bar'dan uzakta kafa dinleyebileceğiniz hem de spor karşılaşmalarını izleyebileceğiniz bir yer....

Alkol oranı: % 4,3
Tür: Dry Stout
Ülke: İrlanda
Standart Ambalaj: Kutu (50 cl),
FD'nin Notu: 4,5

Bira Geçidi

Hiç yorum yok: