21 Ocak 2014 Salı

EVLADİYELİK ALBÜMLER 10: SEVENDUST-SEVENDUST

























Blog okuyucularından Serkan Aldemir serinin ilk halkası Offspring yazısı üzerine bize aşağıdaki yazıyı göndermiş. Kendisine teşekkür edip, yayınlıyoruz.

---------------------

İlkokula gidiyordum o dönem ve takip ettiğim şeyler genellikle birkaç çizgi film, tekrar tekrar gösterilen
Yeşilçam filmleri ve Barış Manço idi, fakat bunların dışında mahalleden Özgür ve Umut abi ile birlikte zaman geçirdiğimi hatırlıyorum. Dinledikleri müzik türünden ötürü mahallede ilk defa "metalci" tanımını duymamıza onlar sebep olmuş olabilir sanırım. Bugünkü karakterimi birçok yönden etkilemiş olmalılar. Örnegin 1999'daki Metallica konserine gitmeye çabalamaları, mahalledeki boş bir dükkanı stüdyoya çevirmeleri, yakınlardaki rock konserlerine beni de yanlarında götürmeleri vs.... Ama hepsinden önce Metallica'nın Load albümünün bandrollu ve orjinalini hediye etmeleri (Reload için çekme kasete razı olmuştum) sanırım açıklayıcı olacaktır.

Her neyse asıl bahsetmek istediğim konu o döneme ait ülkemizde değeri bilinmeyen rock grupları. Son birkaç yıldır o dönem tanıma fırsatı bulamadığım grupları dinlemeye gayret gösteriyorum ve Limp Bizkit dışında hiç bir şarkısını bilmediğim grupları hatırlamak nostaljiden ziyade açıklanamaz bir zevk. Staind, Deftones, Sevendust bir çoğu arasında benim favorilerim. Tabii geçtiğimiz yıllarda yeniden album çıkarmaları da bunda etkili olabilir, ancak eski kayıtlarına ulaşmak paha biçilemez.


Aralarında Sevendust sanırım ülkemizden ziyade Avrupa'da da en az tanınan grup ve bence aradan şöyle sıyrılıyorlar. Bir araya gelmelerinin 20. yılında hala aynı kadro (Clint Lovery'nin kardeşinin grubu için ayrılıp sonra tekrar dönmesini saymazsak) bir arada ve hala aynı üretkenliklerini koruyorlar, ayrıca vokalleri bu kadar çeşitli ve efektif olarak kullanan başka bir grup da duymadım. 20 yıllık süre zarfında (yapımcılardan yedikleri kazıklar da onları bir arada tutmuş olabilir) tarzları için post grunge, alternative ve nu metal gibi tanımlamalar olmuş, benim ilk dikkatimi çeken şarkıları sanırım "Disgrace" olmalı, Southside double-wide akustik olarak grunge sonrasında o seviyeye yaklaşan dinlediğim tek kayıt. Disgrace sonrasında Trust, Seasons, X-mas Day, Skeleton Song giderek grup hakkında merak duymanızı sağlayan şarkılar. Bütün albümlerine ulaştığınızda ise daha fazlası ile karşılaşıyorsunuz (yaklaşık olarak 2 senede bir yeni albüm yayınladıklarını düşünürsek). İlk albümlerinden bahsedecek olursam sonraki albümlerden farklı olarak, daha sert riff ve vokaller ilk dikkati çekenler. Gerçi bu durum bir çok grup (Deftones Adrenaline, Staind Tormented) için de geçerli. 2. albüm ile birlikte yapımcının ya da aranjörün olaya dahil oluşu diyebiliriz sanırım, gerçi Georgia'da bir grup genç "Sevendust da çok bozdu be abi" diye geyik yapmış da olabilir bilmiyorum. Sevendust"in  kendi isimleriyle yayınladıkları ilk albümde Terminator, Too Close to Hate, Born to Die,Will It Bleed ve Black en beğendiğim şarkıları ki 2004 yılına kadar da Black, konserlerinin açılış şarkısı olmuş, zaten ayrıca Disturbed tarafından da coverlanmış.

Sonuc olarak,sanıyorum günümüzde bu arkadaşların seviyesine yakışır gruplar olmadığı için bu kadar ilginç
geliyorlar ya da ben abartıyorum (Örneğin Alter Bridge 10 sene önce çıkmış bir grup olsa bu kadar ilahlaştırılır mıydı?),

Neyse ben gidip biraz da Clutch dinliyip elestireyim. I'm a mars rocker,everybody get the message!


Evladiyelik Albümler

Hiç yorum yok: