5 Şubat 2014 Çarşamba

EL ORFANATO SETİ

Victor Valdes yazısını hatırlarsınız. El Orfanato başlığını atmıştık onun için zira Katalan kaleci dünya tarihinin en büyük kulüplerinden birinin, en iyi kadrolarından birisinin kalesini korumasına ve yaşadığı onca başarıya rağmen ne kamuoyu tarafından sevilen bir adamdı ne de bir kez bile milli takıma çağırılmıştı (Sonrasında 2010 Dünya Kupası ve Euro 2012 kadrosunda yer aldı). Kariyerinde 6 lig, 3 Şampiyonlar Ligi, 2 Süper Kupa, 2 FIFA Dünya Kulüpler Kupası, 2 İspanya Kral Kupası, 6 İspanya Süper Kupası şampiyonluğu var ve bu adam İspanya A milli takımının formasını sadece 19 kez giymiş durumda. O yazıda "böyle başka kaç tane kaleci vardır ki?" diye sormuştuk.

Başlamadan önce şunu belirtelim, burada kıstas olarak alınan kupalara, ülke içi çeşitli isimlerdeki süper kupalar (Charity Shield, Cumhurbaşkanlığı Kupası gibi), Avrupa Süper Kupası ve alt lig şampiyonlukları dahil değil. Yani sadece Lig, kupa ve kıtasal turnuva şampiyonlukları dahil. E tabii ufak çaptaki ligler de dahil değil. İrlanda, Galler, Ermenistan, Malta gibi...Dolayısıyla Victor Valdes'le başlarsak kupa sayısı 11'e iniyor. Oldukça az kaldığını göreceksiniz. Örneğin hiçbir zaman İngiliz milli takımı görmemiş Steve Bruce, 3 Premier Lig, 3 FA Cup, 2 Lig Kupası ve 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu yaşadı. Bunlardan sadece 1 FA Cup'ı Norwich City forması ile kazanmıştı. Kalan kupaların tümü Manchester United formasıyla kazanılmıştı.

Liverpool'ın 70'lerin sonu 80'lerin başındaki efsane döneminde forma giyen Jimmy Case de 9 kupa kaldırdı bu anlamda. 4 lig, 1 Lig Kupası, 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve 1 UEFA Kupası şampiyonluğu. Takım arkadaşı Craig Johnston da aynı sayıda şampiyonluk yaşadı. İngiltere futbolunda kendini kabul ettirmiş ilk Avustralyalı olarak kabul edilen Johnston, Güney Afrika doğumluydu. 5 lig, 2 Lig Kupası, 1 FA Cup ve 1 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu yaşadı. İngiltere pasaportunu kazanmasına rağmen hiçbir zaman İngiltere milli takımı formasını giymedi.

1972-85 yılları arasında Bayern Munich forması giymiş olan Alman futbolcu Bermd Dürnberger de hiçbir zaman milli takım formasını giymedi. Dürnberger, 5 Bundesliga, 2 Almanya Kupası, 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve 1 Kıtalararası kupa şampiyonluğu (toplamda 11) yaşamıştı. Bu rakamı eşitleyen bir başka isim de, Victor Valdes gibi bir kaleci olan Hollandalı Heinz Stuy'dur. Stuy, 1970'lerin başında Cruijff'un önderliğinde fırtına gibi esen Ajax takımının kalesinde 4 Eredivisie, 3 Hollanda Kupası, 3 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve 1 Kıtalaarası kupa şampiyonluğu sahibiydi. Hiçbir zaman Hollanda milli takım formasını giyemedi.

Listenin tepesinde ise bir İskoç ve Alman var. Glasgow Rangers'da 1988-97 arası forma giydiği dönemde 6 lig, 3 FA Cup 3 de Lig Kupası, toplamda 12 şampiyonluk yaşamış defans oyuncusu John "Bomber" Brown belki bu kupaları, İskoçya'da kupa kazanması son derece doğal olan Rangers'la kazanmış olabilir ama buna rağmen 1 kez bile İskoç milli takımı forması giymemesi hayret vericidir.

Tepedeki diğer isim ise Alman olmasına rağmen İskoçya'daki kariyerine borçlu listedeki yerini. Alman kaleci Stefan Klos (resimde), Borussia Dortmund ile 2 Bundesliga ve 1 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadıktan sonra Glasgow Rangers'a transfer oldu ve burada da 4 Premier Lig, 3 FA Cup ve 2 Lig Kupası şampiyonluğu kazandı ve toplamda 12'ye ulaştı ama hiçbir zaman Alman milli takımı formasını giymedi. Sebebi Bülent Akın'dan gol yemesi olabilir.

2 yorum:

turhanatakan dedi ki...

yıllar önce blog için bir araştırma yaparken 100'den fazla avrupa kupası maçı oynayan futbolcular arasında milli takım formasını hiç giymeyen tek isim olduğunu fark etmiştim klos'un. güncel listede durum nasıldır bilmiyorum (şu anda 100'den fazla avrupa kupası maçı yapan oyuncu sayısı artmıştır haliyle) ama 100 kez avrupa'da maça çıkıp da milli takımda hiç oynamamak çok sık rastlanacak bir durum olmasa gerek.

bazarov dedi ki...

Yazı zaten nefis de finali kahkaha attırdı.Ellerinize sağlık :)