23 Mart 2014 Pazar

SOUTH PARK: THE STICK OF THE TRUTH






















17 sezon süren bir dizinin hayran kitlesini sabit tutmak çok kolay değil. South Park, 1998'de yolculuğuna başladığında "yetişkinler için çizgi film" sloganıyla ortaya çıkmıştı. 2014 yılına gelindiğinde, dizinin sadece karakterleri veya görüntü kalitesi değil aynı zamanda olaylara bakış açısı ve ele aldığı konularda da değişiklik oldu. Popüler kültüre pek bulaşmayan, salt kendi yarattığı dünya içerisinde hikayeler yaratan Matt Stone ve Trey Parker, 7. ve 8. sezonda yavaş yavaş popüler kültür öğelerine gönderme yapmaya başladılar. Michael Jackson'la ilgili olan The Jeffersons, Paris Hilton'la ilgili olan Stupid Spoiled Whore Video Playset, Jennifer Lopez ve Ben Affleck'e giydiren Fat Butt and Pancake Head, Scientology tarikatına göndermelerle dolu Trapped in the Closet bu akımın ilk temsilcilerindendi. 2010 yılından itibaren de artık popüler kültür eleştirisi hemen hemen South Park'ın her bölümüne nüfuz etmiş durumda. Sourth Park 20. sezona kadar uzayacak, bununla beraber artık Red Badge of Gayness, Awesome-O, Casa Bonita, Scott Tenorman Must Die, Cartman Joins NAMBLA, Goobacks, I'm a Little Bit Country, Cartman's Incredible Gift gibi bölümleri görmemiz çok zor. Parker ve Stone'un da hayatlarında değişiklikler oldu, örneğin tüm dünyayı kasıp kavuran The Book of Mormon müzikalini yarattılar ve ardından giriştikleri işle de South Park evreninin başka bir platforma taşıdılar. South Park: The Stick of the Truth, şimdilik seriden çıkan son iş.























TSOTT, South Park'a yeni taşınan bir ailenin, adını ancak oyuun sonlarında öğrendiğimiz erkek çocuğunun başından geçenleri anlatıyor. Dizinin 17. sezonunda, Game of Thrones serisi ve Birleşik Amerika'daki tüketim çılgınlığı Black Friday'i merkezine oturtan 3 bölümle temeli atılan senaryoda, sahip alana büyük güçler bahşeden "The Stick of Truth"un peşinde koşan kahramanlarımızın arasına katılan bu yeni ufaklık, ana senaryodan farklı olarak, South Park tarihindeki karakterlerin boy gösterdiği birçok yan görevi de yerine getiriyor.  South Park evreninin hayranı olanların bu oyuna da hayranlık besleyeceklerinden eminiz. Birçok oyun dergisi ve otorite şimdiden TSOTT'yi yılın en iyi oyunlarından birisi olarak gösteriyor.

Stone ve Parker, South Park tarihinde, uzun süredir görmediğimiz karakterleri dahi oyuna dahil etmiş durumdalar. Müzikleri, esprileri, oynanışı ve göndermeleri ile dört dörtlük bir oyun var karşımızda. South Park evreninin olağan baskın karakterlerinin tümünü oyunda görmek mümkün. Sürpriz olarak Al Gore ve Manbearpig efsanesi, City Wok ve Moğollar, Chinpokomonlar, Mr. Hankey Christmas Poo, Chef, Mr. Slave ve Woodland Critters da oyundaki yerini almış. Bunun yanında, belki serinin hayranlarının yadırgayacağı şekilde Mr. Garrison, Sheila Brofloski,  Terrence and Philip gibi karakterler çok az süre alıyorlar, ha ama Kanada bölümlerinin sırf grafikleri ile bambaşka bir kahkaha sebebi olduğunu ekleyelim. Bunun dışında unutulan bazı karakterler var ki herhalde bunların başında The Coon and Friends geliyor. Sadece oyunun bir sahnesinde görünüyorlar. Muhtemelen isim haklarından dolayı da, Kanye West, Tom Cruise, Mel Gibson gibi isimler oyunda yok, ama misal Morgan Freeman arz-ı endam eyliyor.





















Oyundan muhteşem grafikler veya combat çeşitliliği beklememek lazım, hatta bir süre sonra dövüşler tekdüzeleşebiliyor ama dövüştüğünüz karakterlerden birisinin Zombi Nazi'ye dönüşmüş ve Almanca konuşan bir fetüs olması bile gülmeniz için yeterli.

South Park: The Stick of the Truth, hedef kitlesi oldukça belli bir oyun. Seriyi sevmeyenlerin bu oyundan da zevk alacağını sanmıyorum, sebebi de diziye olabildiğince sadık kalması. Bu yüzdendir ki, serinin hayranları, oyunu da kaçırmasın.

1 yorum:

varol döken dedi ki...

south park ne zaman oyun oldu ya?