28 Eylül 2007 Cuma

SİNEMA TARİHİNİN EFSANE SAHNELERİ 3/10: IL BUONO, IL BRUTTO, IL CATTIVO


Görkemli bir savaş filmi çekmeye hazırlanırken 1989 yılında hayatını kaybeden efsane bir yönetmen. Günümüzde halen yönetmenlik koltuğunda olgunlaşan bir seyir halinde olan dev bir sinema karakteri. Çok iyi iki karakter oyuncusu. Sergio Leone’nin yönettiği, Clint Eastwood’un “Blondie”, Lee Van Cliff’in “Angel Eyes” ve Eli Wallach’in “Tuco” rollerinde döktürdüğü “Dolar Üçlemesi”nin bu son filmi “İyi, Kötü, Çirkin” üçlemenin aynı zamanda zirveye çıktığı film oldu. 

Neredeyse kendinden sonra gelen bu türün tüm temsilcilerini etkileyen ve Amerikan İç Savaş’ına da göndermeler yapan filmin, bizce birbiri ardına gelen 2 efsane sahnesi var.

Filmin sonuna doğru altınların saklı olduğu (ya da Tuco’nun öyle sandığı) mezarlıkta Arch Stanton’ın mezarını bulmak için mezar taşlarına tek tek bakan Eli Wallach’le beraber sürekli dönen bir kamera ve arka fonda çalan enfes Ennio Morricone bestesi “Ecstacy Of Gold”.

İkincisi ise altınların ortaya çıkmasının ardından üçlünün düellosu. Sergio Leone oldukça uzun sayılabilecek (2 saat 40 dakika) bu filmde eşsiz hikaye anlatımı ve düello sahnesinde zirveye çıkan gerilim yaratma konusunda hünerini gösteriyor. Ennio Morricone’nin enfes müzikleri, bugün tek tük örneklerini görebileceğimiz western sinemasının en iyi örneği. Harika geçen bir 160 dakika.

http://www.youtube.com/watch?v=awskKWzjlhk

2 yorum:

Adsız dedi ki...

usta bir de bu sahneleri youtube'den bulup linkini versen var ya ne dualar alirsin biliyor musun..

Devremülk dedi ki...

evet size katılıyorum bu linkler gerçekten çok iyi olur paylaşırsanız