28 Ekim 2007 Pazar

SİNEMA TARİHİNİN EFSANE SAHNELERİ 9/10: SHINING


Listedeki ikinci Kubrick klasiği. Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlanan film bir çok kaynakta “gelmiş geçmiş en iyi gerilim-korku filmi” sıralamasında genelde “Psycho” ve “Exorcist” ile çekişir. Ama bize göre o dingin havası ve eşsiz Kubrick dokunuşuyla açık ara birincidir.

Orta yaşlarında olan bir yazar son kitabını yazmak için sessiz, sakin, medeniyetten uzak bir ortam aramaktadır. Ancak yazın müşteri ağırlayan ve kış döneminde ıssız bir adadan farksız olan Overlook Oteli’nin mevsimlik misafiri olmak onun için biçilmiş kaftandır. Ancak karısı ve küçük oğluyla beraber otele yerleşmesinden kısa süre sonra gerek ilham eksikliği gerekse otelin tarif edilemez dingin, ıssız, soğuk havası adamı cinnete sürükler.

Geçirdiği cinnet sebebiyle baltayla kendi oğlunu ve karısını kovalayacak kadar cinayet ileri giden baba Jack Torrance rolünde, Jack Nicholson bize kariyerinin en iyi performansını veriyor. Üzerine bir de iki elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar oyuncu kadrosuyla muhteşem yönetmenlik sanatını konuşturan Stanley Kubrick eklenince (sırf Danny Torrance devasa otelin içinde bisikletiyle dolaşırken bisikletin önce çıplak zemin sonra da halının üstünde hareket etmesi ve bunun arka arkaya tekrarlanması ile oluşan doğal gerilim tınısı için bile Kubrick omuzlara alınmalı) ortaya bir klasik çıkıyor.

Shining’in dillere destan bir başka özelliği kontrol manyağı lakabıyla meşhur olan Kubrick’in çekimler sırasında sahneleri tekrar ettirmesi ile ortaya çıkan rakamlar. Kubrick, Nicholson’ın otel lobisinden içeri girdiği tek plandaki yürüyüş sahnesini 64 kez, Shelley Duvall’in otel koridorlarında koştuğu sahneyi ise Duvall’in yeteri kadar korkmuş görünmemesi sebebi ile 127 kez tekrar ettirmiştir. Hatta Nicholson’ın bu tekrarlar sebebiyle gerçekten bir cinnet geçirip rolüne adapte olduğu söylenir.

Bu filmle ilgili en bilinen sahne Jack Torrance’ın Wendy’nin saklandığı banyo kapısını baltayla kırıp, kafasını “Here’s Johnny” diyerek çıkardığı efsane sahnedir. Ama bizim favorilerimiz, haftalardır kosasının bir şeyler yazdığını sandığı daktiloda aslında aynı cümlenin ("All work and no play makes Jack a dull boy") defalarca tekrarlanarak farklı şekillerde yazdığını fark eden Wendy ile Jack arasındaki diyalog sahnesi.  En alttaki Youtube linkini ısrarla izlemenizi ravsiye ediyoruz.

Ufak 2 notla bitirelim Stephen King, filmden sonra Kubrick’in kitabı yeteri kadar anlayamadığını belirtmiş (iyi ki anlamamış) ve filmi beğenmediğini söylemiştir.Son olarak da Kubrick gerçekte de var olan Overlook Oteli’nin yöneticilerinin isteği üzerine, filmde lanetli biçimde anlatılan 217 nolu odayı, daha sonra otelin gerçekteki ziyaretçilerinin kullanmak istemeyeceğini düşünerek otelde aslında olmayan 237 nolu oda ile değiştirmiştir.


Jack Torrance: Wendy, let me explain something to you. Whenever you come in here and interrupt me, you're breaking my concentration. You're distracting me. And it will then take me time to get back to where I was. You understand?
Wendy Torrance: Yeah.
Jack Torrance: Now, we're going to make a new rule. When you come in here and you hear me typing
[types]
Jack Torrance: or whether you DON'T hear me typing, or whatever the FUCK you hear me doing; when I'm in here, it means that I am working, THAT means don't come in. Now, do you think you can handle that?
Wendy Torrance: Yeah.
Jack Torrance: Good. Now why don't you start right now and get the fuck out of here? Hm?
Jack Torrance: What are you doing down here?
Wendy Torrance: [sobbing] I wanted to talk to you.
Jack Torrance: Fine, lets talk. What do you wanna talk about.
Wendy Torrance: I can't remember.
Jack Torrance: Maybe it was about Danny, maybe it was about him. Maybe it was about what should be done with him. What should be done with him?
Wendy Torrance: I don't know.
Jack Torrance: I don't think that's true. I think you have some very definate ideas about what should be done with Danny and I'd like to know what they are.
Wendy Torrance: I think maybe he should be taken to a doctor.
Jack Torrance: You think maybe he should be taken to a doctor?
Wendy Torrance: Yes.
Jack Torrance: And when do you think that maybe he should be taken to a doctor.
Wendy Torrance: As soon as possible.
Jack Torrance: [mocking/imitating her] As soon as possible.


http://www.youtube.com/watch?v=dS95mIo8GPY

Hiç yorum yok: