13 Mayıs 2009 Çarşamba

MODERN FUTBOLUN KRİTİK TEKNİK DİREKTÖR HAMLELERİ 2/10: SIR ALEX FERGUSON


















Tüm zamanların en görkemli “geri dönüş”ü. Tüm zamanların en dramatik Şampiyonlar Ligi finali. Tüm zamanların belki de en değerli teknik direktör hamlesi.

Tarih 26 Mayıs 1999. Yer Barcelona’nın mabedi Nou Camp. Şampiyonlar Ligi finali’nde Manchester United, Premier Lig ve FA Cup’ı kazandığı yıl Avrupa’daki finali de alıp “treble”e ulaşmak istiyordu. Diğer yandan Bayern Munich’in de hedefi aynıydı. Lig Şampiyonluğu’nu ve Alman Kupası’nı kazanan takım da üçlemenin son halkasını tamamlamak istiyordu. Kısacası iki takım da sezonun mükemmel bitirişinin eşiğindeydi.

Bayern 6. dakikada Mario Basler’in frikiği ve Kırmızı Şeytanlar’ın yanlış baraj organizasyonu sonucu 1-0 öne geçti. 84 dakika maçı 1-0 önde götürdüler. Maç içinde 2 topları direkten döndü. Bu arada Alex Ferguson (o zamanlar sadece Alex Ferguson’du), 67. dakikada Jesper Blomqvist’in yerine Teddy Sheringham’ı, 81. dakikada da Andy Cole’un yerine Ole Gunnar Solsjkaer’i aldı.

90. dakikada David Beckham, Barcelona kalesi önünde köşe vuruşu kullanmaya gittiğinde Bayern taraftarları kutlamalara başlamıştı. United kalecisi Peter Schmeichel da son çare olarak korner için Bayern ceza sahasına geldi. David Beckham köşe vuruşunu kullandı. Torsten Fink topu uzaklaştırdı, Giggs ceza sahası ön çizgisinden bir yarım vole yapıştırdı ama topa iyi vuramadı. İyi vuramadığı top, yerden, oyuna sonradan giren Sheringham’ın önüne gitti, Sheringham’da topu Bayern kalesinin sol alt köşesine yapıştırdı. 1-1. Alex Ferguson otobiyografisinde o an için gol olduğunda yardımcım (bugünkü FC Twente hocası) Steve McClaren bana hücum taktiğinden 4-4-2’ye dönmemiz gerektiğini söylediğinde ona “biraz bekle, sahada bir şeyler oluyor, henüz her şey bitmedi" dedim şeklinde bir anektod anlatır (videoda McClaren'in 2:01'de eliyle yaptıklarına ve Ferguson'u silkelemesine dikkat). 93. dakika. Bir korner daha. Beckham orta, Sheringham’dan arka direğe bir kafa topu ve kale dibinde Ole Gunnar Solsjkaer’den topu Bayern kalesinin tavanına yapıştırış. 1 dakika sonra çalan bitiş düdüğü. Maç sonu Alex Ferguson’un ağzından dökülen cümle: “Football...Bloddy Hell”...İzleyen dönemde kraliçe tarafından kendisine “sir” unvanı verilmesi.

Kırmızı şeytanları tarihinin altın sezonuna ulaştıran goller. İlkinin sahibi ve ikincisinin asisti ile ikinci golün sahibi. Ders niteliğinde bir oyuncu değiştirme politikası daha. E tabi biraz da talih.

7 yorum:

Muratonovic dedi ki...

Ve ikinci golden sonra bu sefer Oliver Kahn korner icin rakip kaleye gider..

Flying Dutchman dedi ki...

@Zlatan

yok maç korner bile olamadan santradan sonra 20 saniye içinde bitiyor..

AbSurDMaN dedi ki...

Şu maçı izledikten sonra gel de futbolu sevme

PENNEARABIATA dedi ki...

Sheringham'ın attığı golde en büyük hata Mehmet Scholl'ündür. Giggs'in vurduğu top sonrası sözümona Sheringham'ın yanındaki Scholl ofsaytte bırakmaya çalışıyor. Ama eline yüzüne bulaştırıyor. Pişman da oluyor akabinde, halbuki önüne doğru hamle yapsa golü atamayacak Sheringham.

alessandro del piero dedi ki...

utd aşkının doruğa ulaştığı maçlardan biri aynı zamanda.. o maça dair hatırladığım en bariz görüntüler, schmeichel'in gol sonrası havada attığı takla ve bayernli kuffour'un ikinci golden sonra yerlere kapanıp hüngür hüngür ağlaması, acımıştım be çocuğa..

bonaventure dedi ki...

videosunu izledimde biraz önce youtube dan. ingiliz spiker golleri 15-20 saniye önceden haber veriyor. adeta rıdvan dilmen.

alchoburn dedi ki...

O kadar sıkıcı bir maçı sonuna kadar izlemek işkencesi ve sonunda tarihe tanıklık etmek. Futbol budur.

Başka zaman veya başka düzeyde maç olsa kapatır izlemezdim açıkçası o finali.