12 Mayıs 2009 Salı
TÜRKİYE'NİN LOGOLARI - MEYVE-SEBZECİLER
Flying Dutchman araştırma merkezi, dev bir araştırmayla daha karşınızda. Şu okumaya başladığınız yazıyı hala yazmamış olsam, Fırat beni blogtan atabilirdi. Yapar yapmayacağı şey değil. Bundan birkaç hafta önce (daha mı fazlaydı yoksa?), yine böyle Glamour dergisi ödülüne oynadığımız bir vakitte, Türkiye liglerindeki logolara bakmaya başladık. (Bunu söylemişken öncelikle başlamakta olduğumuz yazı serisine kaynaklık edecek siteleri belirtelim. Türkiye internetinin en büyük futbol adamlarından sevgili Erdinç Sivritepe'nin sitesinde Mehmet İmamoğlu tarafından hazırlanan Turkish Logos bölümü ve Amatorfutbol.org sitesi altındaki logolar bölümü bize çok yardımcı olmuştur, teşekkür ederiz.)
Bu, tamamen subjektif araştırmayı yaparken Türkiye liglerindeki (Süperlig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve bazı amatör takımlar) 175 logoyu inceledik. İncelerken, kah güldük, kah "bu ne lan" dedik, şehrin sosyolojik yapısını, ünlülerini, mekanlarını araştırdık. Ortaya da şu anda birincisini okuyacağınız 4-5 adımlık bir seri çıktı. Yine küçük bir şey hatırlatalım. Elbette ki her takımın logosu, anısı, tarihi olan kendine has kutsal şeyler. Amacımız asla bunlarla dalga geçmek değil. Sadece memleketteki 175 logonun hangi ortak paydalarda toplandığını ve hiçbir kötü niyet olmadan dışarıdan bakıldığında gözüken komik şeyleri aktarmak istedik.
Evet efendim. Serimize nebatatla başlıyoruz. Takımların kentlerine özgü meyvelerini, sebzelerini logolarına taşımalarını sırasıyla inceleyeceğiz. Her ne kadar bitki başlığında toplasak da yine de doğrudan yenilip içilmeyen nebatatı (pamuk, ağaç, başak, gül vs) listeye katmadık, iştah açıcı logoları tercih ettik.. Başlayalım artık yeter bu kadar giriş. Buyrun efendim, ağzınıza layık logolar!
ÜZÜM BAĞLARI
En sevdiğim meyvelerden birisidir üzüm. Tabi çekirdeksiz olacak. "Abla, çekirdeksiz! İzmir bunlar" diye bağırıyorsa pazarcı, annem yaklaşır, şöyle bir süzerdi. "Tatlı bunlar değil mi?" sorusuna da pazarcının "yok abla çok ekşi" dediği pek görülmemiştir, ama klişedir işte bu soru. Anne sormadan, pazarcı cevaplamadan edemez. Neticesinde soframızın süsü üzüm, yaz boyu masadaki yerini alır. Wikipedia'daki bilgiye göre Türkiye, üzüm üretimi bakımından dünyada altıncı sırada gelmekteymiş. Eh üzümün de Türkiye'deki anavatanı malum; Ege.
İzmir takımları arasında üzümü logosuna ekleme şerefi Buca'dadır. Bucaspor'un sarı-lacivert logosunda bir salkım üzüm yaprağıyla birlikte yer alıyor. İzmir'de başka üzümlü logo yoktur ama komşu Manisa'nın şehrinin logosunda yer alır üzüm, hem de iki salkım. Maalesef, en başarısız logolardan birisi olarak gösterebileceğimiz Manisaspor'un logosu çirkin bir MS birleşimi ve gereksiz bir futbol topuyla tamamlanır.
İzmir'le Manisa'yla üçgen yapan bir konumda yer alan Turgutluspor da logosunda üzüme geniş yer verir. Logonun bir yanında salkım üzüm, öte yanında da asma yaprağı yer alır. Yine de verdikleri mesajın yeterli olmadığına kaanat etmiş olacaklar ki, ortadaki yazının üzerinde bir de tuğla resmi vardır. Bu da ilçenin tuğla-kiremit fabrikası zenginliğine ithaftır.
Dördüncü takımı anlamak için ise Ege'den epeyce uzaklaşmak gerekiyor. Diyarbakır'a bağlı ilçelerden Bağlar Belediyesi'nin takımı Bağlar Vuralspor da logosunda bir salkım üzüme yer vermektedir. Üzüm bağlarıyla ünlü beldenin 3. ligde yer alan takımının logosundaki üzümler diğerlerine göre daha sıktır.
ÇAY
Gözümüzün en çok alıştığı logolardan birisi belki. Türkiye'de çay denince akla Rize gelir. Doğal olarak da şehrin futbol simgelerinde de bundan uzaklaşılması beklenemez. Şehrin esas takımı Çaykur Rizespor'un da, amatör küme takımlarından Çaykurspor'un da logosunda çay yaprağı vardır.
KARPUZ
Biz çocukken iyi karpuzun adı Diyarbakır'dı arkadaş. Pazardan manavdan alırken Diyarbakırlısı makbuldü. Biz de Doğunun Paris'ini karpuzuyla tanıdık. Şimdilerde ise her yerde Adana karpuzları var. Ne olursa olsun, tarihe kazınan gerçekler silinemez. Diyarbakırspor'un logosu da buna işaret olarak kalacak. Bence ülkedeki en güzel logo tasarımlarından birisi Diyarbakırspor'unki. Şehrin simgesi olan surları da, meyvesi karpuzu da içinde barındıran logo listemizin en başarılı uygulamalarından biri olarak yerini alıyor.
ELMA
Elma deyince akla Amasya geliyor, normal olarak. Gelgelelim Amasya değil burada bahsedeceğimiz logo. Isparta'nın Eğirdir ilçesi elmayı logosuna yediren takımın memleketi.. Amatör kümede mücadele eden Eğirdir Belediyespor, futbol yanında, voleybol, yelken, dağcılık, kayakçılık ve triatlon branşlarında da faaliyet gösteriyor. Eğirdir elması nasıl bilmem ama, logoda aslanlar, kale, elma vs derken kaybolmamak elde değil, bunu söyleyebilirim.
ANTEP FISTIĞI ve BAKLAVA
Gaziantepspor'un logosunda şehrin harika yemek kültürüne ait izler göremiyorsunuz. Gerçi hep merak etmişimdir, o kartalın (kartal o kuş değil mi?) arkasındaki baklava dilimleri baklayava mı işaret diye ama, cevabını henüz bulabilmiş değilim. Gaziantep'in diğer takımı Büyükşehir Belediyespor ise, aksine her şeyi eklemiş logoya. 6 Antep fıstığı var logoda ve tabi baklavalar! Yeme de yanında yat.
FINDIK
Eh bunu anlamak için öyle çok büyük araştırmacı olmaya gerek yoktu aslında. Türkiye dünyanın en büyük fındık kaynaklarından birisi. Fındığın Türkiye'deki merkezi de Ordu-Giresun. Her konumda rekabeti olan iki şehir şu aralar BankAsya 1. Lig'de de rakipler. Logolarında tarladan toplanmış haliyle kullanılıyor fındık. İkisinde de aynı renkle, ama duruşları farklı. Giresunspor rengi de fındığın yeşilinden alıp formasında taşıyor. Orduspor ise Mor-Beyaz renklerle sahada. Doğu Karadeniz'in bu şirin iki şehrinin logoları da sade hatları ve net anlamıyla öne çıkıyor. Fındığı da çok severim bu arada bunu da belirteyim.
KİRAZ
Pek çok belediye takımında olduğu gibi Körfez Belediyespor'da da logo oluşturulurken fazla düşünülmediği belli. Belediye arması üzerinden birkaç rötuşla takıma logo yapılmış. Eh böyle olunca da beldeye ait imgeler takıma da taşınmış durumda. Fabrika, gemicilik ve tabi ki kiraz. Kentte bu yıl 38.'si düzenlenecek Yarımca Altın Kiraz Festivali, logoda neden bu lezzetli meyvenin varolduğunu da işaret ediyor. Pazara düştü mü kiraz bu arada?
KAYISI
Malatya'nın eşi gerçekten bulunmaz mı pek emin değilim. Ama kayısı Malatyalıysa eşi hakikaten zor bulunabilir. Malatyaspor logosunda göremiyoruz kayısıyı. Şehirle bu kadar özdeşleşmiş bir meyve neyse ki Belediyespor'un logosunda kendine yer buluyor. Tabi şehrin diğer simgesi surlarla birlikte. Aslında listede de pek çok armada görüldüğü üzere, kentin simgesi meyveler genelde belediye takımlarında kendine yer bulmuş. Eh ne de olsa yerel bir görev olarak gösteriyorlar belediye futbol takımlarını, o kadar olsun!
DOMATES - İNCİR
Üstteki logoda da belirttiğimizin aynısı. Belediye armasının tıpatıpını bu logoda görüyoruz. Üstelik Nazillililer tek meyveyle de yetinmemişler. İncirin yanında bir de meşhur Nazilli domatesi var. Hatta arkada basma fabrikası, önde bir Aydın Efesi! Dolu dolu logo resmen. Bir de çiçek var yazıyla kuruluş tarihini ayıran. O değil de bu kuruluş yılına takıldım, araştırırken. Resmi web sitesinde belediyenin kuruluş tarihi olarak 1881 gösteriliyor. Wikipedia'da takımın 1967'de Nazillispor adıyla kurulduğunu, 1983 yılında adının Yeni Nazillispor olduğunu görüyoruz. Nazilli Belediyespor taraftar sayfasındaki logoda kuruluş olarak 2001 yazıyor. Ayrıca yine sitede yer alan bir maç haberinde kuruluş tarihi 1985 olarak yazılı. Üstte gördüğünüz ve benim kaynaklarımdan bulduğum logoda ise tarih 1984. Ortada tam 5 farklı tarih var yahu. Nedir bu karmaşa! Yok mu bir Nazillili?
ZEYTİN
Eh listede zeytinimiz de eksik kalmasın. Marmara ve Kuzey Ege'de zeytiniyle ünlü biliyorsunuz. Bölge takımları arasında da zeytini dallarıyla birlikte armasına taşıyan kentimiz, Bursa'nın Orhangazi ilçesinin takımı. Yine ortadaki karmaşık işaretin yanına serili zeytin dalları barışı da simgeliyorsa ne ala!
Evet. Araştırmamızın ilk aşaması bitti. Sırada neler var? Taklit logoları, şehirden kesitler taşıyan logoları ve bakıp bakıp bir türlü anlayamadığımız logoları da bir bir sunacağız sizlere. Bizden ayrılmayın!
Not: Son olarak ekleyelim. Bizim 175 logo arasına eklemek üzere bulamadığımız, gözden kaçırdığımız, meyveli logoları da notlara bırakırsanız, listeyi en güzel hale getiririz. Blog yorumlarla güzel!
by tunchay
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
21 yorum:
Adanaspor
var Nazilli'li :))
önce armadaki çiçekden başlayayım,yazıyla tarihi ayıran.ordaki çiçek olan görülen şey aslında pamığu simgeliyor.ne alaka,Nazilli-pamuk?tamam,bir çukurova ya da bir söke ovası diil ama hatırlı sayılır miktarda pamukçuluk yapılmakda şehirde ve köylerinde..hatta kocaman bir pamuk arastırma çiftliği bile var.
tarih karmasına gelirsek.sadece tarihle kalsa iyi,sürekli isim değiştirmekden de kafa kalmadı.oldum olası anlamam zaten, sapsade Nazillispor dururken,yeni ya da belediyespor gibi garip garip ekler gelmesini.kulüp 1967 de kurulmuş.doğru.80lerin başında 3.lig kuruldugunda bu sefer Yeni Nazillispor adını alıyor.Mustafa Denizlinin zamanında Galatasaraya da getirdiği Kadir'in 46 golle gol kralı oldugu sene klüp de 100 gol barajını aşmış,2.ci ligde harikalar yaratıyordu.daha sonra gerek ekonomik porblemler gerekse yönetimsel hatalar sonucu 3.lige düştü.o aralardan birinde klüp kapanmakdan kurtulmak için,belediyespor adını aldı ve halen o isimle Türkiye 3. ligi 2. klasman grubunda mücaadele ediyor.
özetle klüp her yeni isim aldıgında,doğal olarak karşımıza yeni yeni kuruluş tarihleri çıkmakda.sonuçda bildiğimiz siyah-beyaz çubuklu formalı Nazillispor
Egirdir Belediyespor logosundaki aslanlarin yele yerine saclarinin olmasi, ustune ustluk bunlarin da fon'lu olmasi enteresan olmus. Anlami nedir merak ettim. Acaba 'Egirdirli Fon'lu Aslanlar' diye bir taraftar grubu mu var?
BİY'e kabak logosu yapsınlar, kabak tadı verdik çünkü, ahahahhahaha:)
işbu yorumum bu bloga 24 saat boyunca atacağım son yorum olup, aramak, ulaşmak, taşlamak isteyen manisa-izmir yolu akhisar mevki 23. kmsinde pusuya yatabilir, taş atanın canı sağolsun, keşkek atın sevaptır.
daha önce yaptığınız; türkçe mealen ''beter'' (better değil)logolar yazına konu olacak performansda çoğu..olsun bu da bir renkdir..
not: bazıları güzel ama..
O diil de Eğirdirspor'la Lyon kardeş kulüp olsa tam olur.
Heheh bizim Düzcespor'a da silah koysalar keşke. Gunners. :)
enfes bir yazi olmus. bayildim..
Eğirdir'de enstütü var. Türkiynin büyük bir bölümünde meyvecilikle ilgili destek ve yardım yapıyorlar. elma bahçeleri de çok haliyle. elma oradan geliyor...
Artvin Hopaspor'un logosunda da fındık ve (sanırım)çay var.
http://www5.picturepush.com/photo/a/1718378/img/1718378.png
niğdespor' un ambleminde elma vardır. elmada güzeldir niğde' de, kayısı (şekerpare)de.
http://www.tff.org/Resources/TFF/Images/LigBKulupLogolari/hatay.jpg
Hatayspor & Zeytin
eheh :)
"Logolarında tarladan toplanmış haliyle kullanılıyor fındık"
ukalalık olmasın ama fındık tarlada olmaz, bahçe de denilebilir, fındıklık da. ama tarla değil :p
birde logodaki haline çotanak denir. hatta giresunsporlulara çotanaklar deniliyordu galiba...
çok orjinal olmuş bu iş.
kavun karpuz kiraz üzüm elma fındık...
eskiden yerlimalı haftasında herkes bi şey seçer o ürün hakkında şiir felan okurdu.
güzeldi yani.
o geldi aklıma...
önce baktım dedim " ulan bana da farklı mı gözüküyor acaba logo orada 1984 yazmıyor muydu" :)
okadar çok tarih var ki senin de kafan karışmış galiba,logoda 84 yazıyor. Güncel olarak takip etmek lazım belki şimdi değiştirmişlerdir 90 falan yazıyordur:)
Almanya'da "Kicker Sonderheft" olayini bilen bilir. Yeni sezonun takimlari hakkinda degerlendirme, istatistik filan vardir, o dergide, 1. ve 2. Bundesliga takimlarinin. Bir de meshur Puan Durumu kartonu. 1. ve 2. Lig takimlarinin logolarini cikartip, bütün sezon boyunca puan durumundaki yerlerine göre degistirirsiniz bunlari. Suradan bir örnegini görebilirsiniz:
http://2.bp.blogspot.com/_p1oYNx5p_nE/RqPNk8JdFEI/AAAAAAAAADU/4s57gmugakc/s400/IMAG0010.JPG
Bu, cocukken en büyük zevkimdi. Bu karton ile ne oyunlar, sezonlar oynardim... Ama can bu, Türkiye ligini de oynamak istiyordum. Ve basladim Türkiye liglerinin logolarini arastirmaya. Bu arada, sene 1992-1993 filan olmali. O zamanlar "3. Devre" vardi, ve maclardan önce 3-4 saniye karsilasan takimlarin logolarini gösterirlerdi. Video'ya cekip, kaseti logolar gösterildiginde durdurup, o logolari cizdim, ve Karton'a sigacak ebatlarda kestim.
Dört büyüklerin logolari zaten gazetelerde vardi. Ama ikinci lig takimlarina ne yapmaliydi? Olay iste burada basladi.
Pazartesi-Sali günleri hafta sonu alt liglerde oynanan maclarin kisa haberleri olurdu. Atiyorum, Iskenderunspor maci haberinde "turncu-Mavi'li takim galibiyetle ayrildi" diye yazinca, Iskenderunspor icin bu renkleri tasiyan bir logo uyduruyordum. Bazen alt liglerdeki maclardan resim olurdu, ve o resimlerde futbolcularin formalari üzerindeki logolarin en azindan seklini görebilirdim, ve atiyorum, o dönem 1. Lig'de olmayan Eskisehirspor'un logosunun yuvarlak oldugunu görüp, görebildigimiz kadariyla kendi tasarimizi uyarlamaya calisiyorduk...
Hey gidi hey, o dünlerden beri futbol takimi logolari en büyük gizli zevklerimdendir, ve sizin de bu arastirmaniz, benim bu tuhaf huyumda yanliz olmadigimi bana göstermistir :) Tesekkürler, seri'nin devamini merak ediyorum.
Bu arada, Nazillispor'un tarih ile ismi ayiran cicekler aslinda pamuktur, ve o yörede neredeyse her belediyenin logosunda kullanilir. O yöre'deki tüm Belediye logolari zaten birbirine benzerler. Benim süphem, bu logolarin yapildigi yillarda o yörede bir tasarimci vardi, ve her belediyeye benzer logolari kakaladi :)
Gördesspor logosunda ayva vardır. gerçi artık amatörde ama olsun.
logoyu da bulamadım şimdi ama logoyu iyi biliyorum
http://www.amatorfutbol.org/logos/KilisBelediyespor.jpg
kilis belediye spor.hem asma yaprağı hem zeytin dalı var.
bu liste de yine kaynak gosterilmeksizin aparilmis internethaber'in spor servisi tarafindan. bir de c/p yaparken dogru yazilarla dogru resimleri koysalarmis daha guzel olurmus.
bir önceki gönderdiğim link yanlış olmuş FD onu kabul etme:)
http://www.internetspor.com/gallery/gallery.php?page=1&gallery_id=1494
antep fıstıgı ve baklava
bizim belediyespor un logosunu açıklarken antepsporumuzun da logosona değinmişsin. yanlış ve emin olamadığın yerler hakkında bilgilendireyim seni dedim...
1- gaziantepspor un logosunda ki kuş kartal değildir. yöreye hatta barak ovasına özgü bir şahin türü dür o kuş. günbatımı rengindedir tüyleri. bozkır renginin biraz kırmızıya çalan tonu. yürü be kırmızı şahinlerrrrrr.....
2- tahmininde haklısın. şahin in arkasındaki baklava dilimleri baklavayı temsil ediyo...
Yorum Gönder