12 Mayıs 2009 Salı

KIBBELING




















Yazıya başlamadan belirteyim ben bu "denizden babam çıksa yerim" lafını hiç çözemedim. Yani "baba" normalde yenilebilen ama tercih edilmeyen bir şey değildir ki denizden çıkınca bir çekiciliği oluyor. "Denizden kereviz çıksa yerim" deseniz anlayacağım ama "babam çıksa" yemem şahsen. Normalde yemediğim şeyi neden denizden çıkınca yiyorum ki? Böyle de mübalağa sanatının içine eden bir insanımdır hissetmişsinizdir. Neyse efendim zamanında bir haring yazısı vardı bizim hatırlarsınız. Çiğ balık. "Çiğ" dediysem ciddi anlamda çiğ, balığı zerre pişirmeden ekmeğin arasına koyup veriyorlar, bazı Gollumvari arkadaşlar da ekmek falan olmadan direk hüpletiyorlar. Sonrası malum...My preciouussssssss....Ben onun ekmekle yenen versiyonuna tavım. Gayet de güzel oluyor, zaten haring aynı zamanda balığın da adı. Yani çiğ yenmeye uygun olduğu için doğrudan ismini de vermiş. Yani ben burada çiğ balık dedim diye yarın bir gün Amsterdam'da gidip "dayı bize ordan 2 çinekop versene soğanlı" demeyin, "manyadın mı genç" diye bakarlar. Her balıkla olmuyor. Neyse haring iyidir ama asıl yazı konusu yukarıdaki kibbeling denen yiyecek. Tadı KFC chicken wings ile midye tavanın bir karışımı diyebilirim. Kemiksiz tabi. Aynen midyedeki gibi lezzetini katbekat artıran ise içindeki sosu. Aslen ekmeksiz yeniyor sağdaki gibi ama Türk insanı 6 yaşında mahallede elinde salçalı ekmekle maç yaptığı için ekmeksiz bir şey yiyemez olmuş. Soldaki benim özel isteğim üzerine verildi.

Şimdi her yemek yazan arkadaş bir de yol tarifi veriyor. Ben tabi veremiyorum. Ama illa yok arkadaş adet yerini bulacak diyorsanız, dış hatlar seferi ile Amsterdam'a iniyorsunuz, Dam meydanı'na gelip oradan da 25 veya 26 numaralı tramvaya atlayıp Spui durağında iniyorsunuz. Olmadı herhangi bir Hollanda şehrinde cuma günleri kurulan pazara dalıyorsunuz. Mutlaka etrafınızda bir balık ürünleri arabası görürsünüz. Tabi benim yolculuk biraz masraflı oldu, pasaport, vize, uçak bileti falan. Siz artık yolunuz düştüğünde halledersiniz. 250 gramı 4 euro civarı. Deniz ürünleri konusunda önde gelen bir şehir olan Volendam'da yemeniz tavsiyedir. Hafif, besleyici, sağlıklı, lezzetli, deniz ürünü...e daha ne olsun...afiyet....

5 yorum:

varol döken dedi ki...

tunchay önce bir ısırsın, beğenirse yerim...

volendam falan affetmem voleyi çakarım stefan kibbeling gibi!

Adsız dedi ki...

Soldaki çakma fish filet gibi olmus? :P

Protanopia dedi ki...

Merak edenler için "Denizden Babam çıksa yerim" sözü şuradan gelmektedir:

Denizdeki her ürünü yemek islama göre caizdir, helaldır anlamında kullanılır ve İmam-ı Şaafi'nin söylediği söylenir.

tubik dedi ki...

Resmi ilk gördüğümde yazının Tunchay tarafından yazıldığını düşündüm. Çünkü yemekteki o yamuklukarı, Tunchay'ın yeni stil ısırığı olarak yorumlamıştım..

Gel gör ki öyle değilmiş..

Frapppedaki dedi ki...

Gobek almis basini gidiyor tey tey