11 Mart 2009 Çarşamba

HEINZ-HARALD FRENTZEN



Schumacher'ın önüne çıkan her şeyi kazanmaya başlamadan önceki heyecanlı Formula 1'in en sevdiğim pilotu idi Mönchengladbach doğumlu Alman. Kariyerinin başlangıcı ilginçtir. Zira 1989'da Formula 3'te yarışırken Bernie Ecclestone Formula 1'e bir Alman sürücünün katılmasını ister. Bunun üzerine Alman Motor Sporları Komitesi Frentzen, Michael Schumacher ve Karl Wendlinger'den oluşan üçlüden hangisi bir sonraki Formula 3 yarışının kazanırsa onu göndermeye karar verir. Avusturya'daki yarışı Michael Schumacher kazanır ama Frentzen yarış sonrası Schumi'nin onu bir geçiş sırasında pist dışına ittiğini iddia eder. Yıl sonunda pilotlar şampiyonu Wendlinger ile aynı puanla ikinciliği paylaşan Frentzen ve Schumacher beraber Formula 1'e terfi ederler. Frentzen 1994'te Peter Sauber'in sahibi olduğu Mercedes motorunu kullanan Sauber takımı ile Formula pistlerine adım atar. 3 sene boyunca bu takımda yarışır, eski dost Wendlinger'in Monaco'da meydana gelen ve onu pistlerden uzun süre uzak tutan kazasından sonra takımın birinci pilotu olur ve 1997'de Williams-Renault'ya geçer. Jacques Villeneuve'ın arkasında ikinci pilot olarak yarıştıktan sonra onu asıl takdir etme sebebim olan 1999 yılındaki efsane performansı için Eddie Jordan'ın takımına katılır. O yıl Mugen-Honda motoru ile yarışan Jordan takımı Mc Laren Mercedes ve Ferrari'yle karşılaştırılamayacak kadar düşük kalitede bir takımdır. Ama Frentzen Hakkinen, Coulthard, Schumacher ve Irvine gibi sürücülerin arasında o sarı otomobiliyle inanılmaz bir sürprize imza atar. 16 yarışın 11'inde ilk dört içerisinde yer alır ve bunlardan ikisini kazanır. Son 3 yarışa girildiğinde şampiyonluk şansı hala vardır. Ama sonradan yılı şampiyon bitirecek Mika Hakkinen’in yarış dışı kaldığı ve kendisinin pole pozisyonunda başladığı Nürburgring’de yarış dışı kalınca bu şansını kaybeder. Yine de yılı 76 puanlı Hakkinen ve 74 puanlı Eddie Irvine’ın ardından üçüncü bitirir. Takım arkadaşı efsane Damon Hill aynı arabayla sadece 7 puan toplayabilmiştir tüm sene boyunca ama Frentzen’in 54 puanı onları markalar klasmanında da üçüncülüğe taşır.



Frentzen daha sonra Arrows ve Sauber'de yarıştıktan sonra bir süre Mercedes otomobillerin yarıştığı Alman Yarış Otomobilleri Serisi’nde görüldü. Daha sonra Audi takımına transfer oldu. 2006’dan sonra 2 yıl yarışmadı. 2008'de Aston Martin Racing ile 24-Hours Le Mans yarışına katıldı ve 2008-09 yılı için Speedcar Serisi'nde yarışmaya başladı.. Biz onu hep Ferrari ve McLaren’ın yanında onlara kafa tutarak Coulthard ve Schumacher’e nal toplattığı 1999 yılındaki müthiş performansıyla hatırlayacağız. Eddie Jordan da bir daha öyle bir yıl zaten yaşamadı.

10 yorum:

pclion dedi ki...

Tam üstüne bastın Dutchman. Çocukken okuması zevkli diye mi nedir, hep bu adamı desteklerdim ben. Eskiden beri bir underdog tutkum vardır zaten, böyle adamlar kazanınca mutlu oluyordum ben. :) Schumacher zaten canımız, ciğerimiz...

ragip dedi ki...

Bir düzeltme yapmak ve bir de ekleme yapmak isterim, hazır bu konu açılmışken.
1999 yılında Frentzen,Schumi'ye nal toplatamadı çünkü Schumi o yıl Silverstone'da geçirdiği kaza sonrası sezonu erken kapatmıştı.Ancak sezonun son 2 yarışında Irvine'a destek olarak ikinci pilotluk yaptı.
Bahsedilmemiş ama pistlerde Schumacher'den nefret etme hakkına sahip belki de tek pilot Frentzen'dir.Eğer Schumacher, Coreena'ya aşık olup Frentzen'in (ki o zaman Coreena,Frentzen ile nişanlıydı) elinden kapmasaydı şu an Coreena Frentzen olacaktı.Ancak pistlerin en efendi isimlerinden olan Frentzen yarış yaşamı boyunca bu konu hakkında tek kelime etmemiştir.

Manu dedi ki...

@ragip
bahsettigin schumacher ralf mi?michael mi? kafam karisti simdi :))

canoğlan dedi ki...

ben de jarno trulli'yi severdim : ) ismi fiyakalıdır.

Adsız dedi ki...

Frentzen 99'da sampiyonluk yolunda iddiali iken de Hockenheim'daki Almanya GP'sinde butun Almanlar Ferrari'yi destekleyince hayal kirikligi yasayip Belcika GP'sini ev yarisi olarak kabul etmeye baslamisti yanilmiyorsam.

Ayrica Nurburgring'deki yarisi Hakkinen 5. bitirmisti son anlardaki atagiyla.

Adsız dedi ki...

schumacher küçüklüğünde de aynı derecede çirkefmiş.7de neysen 70de de öyle oluyor insan.f3 yarışında bile rakibi bozma çabası...

ragip dedi ki...

@Manu
Bahsettiğim Michael Schumacher'dir.Ralf Schumacher ise eski bir erotik film yıldızıyla evli.Hatta ünlü "Bild",her zamanki pespaye uslubuyla bu konuyla bayağı bir uğraşmıştı.Dutchman ağabey ya da kardeş kontenjanından ünlü olanları veya sporcuların eşlerini yazsın,o zaman da "Bild"in nasıl uğraştığını anlatırız.

Adsız dedi ki...

Jordanla adını özdeşleştirdiğim bi efsanedir bana göre...

Cine5 ve Emre Tilev'in Formula yayınlarında efsane olduğu gibi değil ama ;)

Ferman

Manu dedi ki...

@ragip
ralf'in karısının ismi öyle kalmış aklımda.zaten pek bir bilgim yoktur f1 ve magazinsel boyutu ile.herneyse
teşekkürler, konudan saptıysak kusura bakmayın.

Minero dedi ki...

Formula'yı takip eden herkesin aklında Sarı Jordan arabaların sempati uyandırma sebebidir...