16 Nisan 2008 Çarşamba

FEDAYN






Avusturya Ligi takımlarından FK Austria Wien'in taraftar grubu (karışmaması açısından aynı isimde AS Roma'nın da bir taraftar grubu var). Ülkenin Rapid Wien (Rapid Tornados) ve Sturm Graz taraftarları ile birlikte en ünlü taraftar grubu. Zaten Rapid Wien ile beraber Viyana derbisini oluşturuyorlar. Bu iki takım maçlarını farklı stadlarda oynamalarına rağmen, Avrupa maçlarında Ernst Happel Stadı'na geçiyorlar, 1990 öncesinde de kendi aralarındaki mücadelelerden bazıları bu stadda oynanmıştı. Fedayn'ın asıl mabedi 11.500 kişilik Franz Horr Stadion.





Austria Wien 2. Dünya Savaşı'nda bir çok futbolcusunu Nazi işgaline kurban vermiş bir takım. Hatta 1930'ların altın jenerasyonundan "Futbolun Mozart"ı olarak bilinen ve evinde karbonmonoksit gazıyla zehirlenerek öldürülen Matthias Sindelar bunlardan bir tanesi. Takım SS Kıtası'nın takımın adını değiştirme uğraşına yıllarca karşı koymuş. Fedayn'ın da felsefesinde bu, yatıyor. Tabi 21. yüzyılda artık taraftar gruplarının ülke bağımsızlığı için değil ezeli rakipleriyle uğraşması daha çok tercih edilen bir gelenek oldu. Bu yüzden de Fedayn ile Rapid Tornados arasında büyük bir rekabet var. Austria Wien maçlarını ortalama 10.000 kişiye oynuyor.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Wacker Innsbruck tribününün (Verrückte Köpfe) anılmaması moralimi bozdu açıkcası :(

Graz olayına da pek katılamicam, GAK küme düşürülene kadar Graz'ın tek hakimi GAK taraftarıydı.

Rapid Avusturyanın en sağlam tribünü ona diyeceğim yok.

Austria Wien'in tribününe ise sadece komik diyebiliyorum, deplasman yapamayan bir taraftar grubuna sahipler, ayrıca kendi semtlerinde rapidliler tarafından dayak yiyen bir taraftar grupları var, tezahürat ve görsellik açısından da her yıl sınıfta kaldıklarını düşünüyorum. (2 yıl stadlarının olduğu semt'te yaşadım, yakından biliyorum)

ayrıca viyana derbileri ernst happel'de hiç oynanmadı (belki çok eskiden bir kaç kere oynanmışlığı vardır), Avrupa maçlarını sadece orda oynarlar, derbiler Franz Horr (Austria) veya Hanappi (Rapid) de oynanır.