12 Mayıs 2008 Pazartesi

AVRUPA ŞAMPİYONALARI'NIN UNUTULMAZ SAHNELERİ - 7/10: EURO 1996 İNGİLTERE-İSKOÇYA



İskoçya tarihinde en son İngiltere'yi 17 Kasım 1999'da Wembley Stadı'nda 1-0 mağlup etti. O günden beri de bir daha karşılaşmadılar zaten. Ancak o maç Euro 2000 için çift ayaklı bir play-off mücadelesi idi ve İngilizler ilk maçı deplasmanda 2-0 kazandıkları için kupa vizesini aldılar. Dolayısıyla İskoçların tek maç üzerinen oynanan bir müsabakada rakibini mağlup ettiği son tarih 25 Mayıs 1985. Ondan önce de 1314'te Stirling'de William Wallace mağlup etmişti. Bu iki tarih arasında 15 Haziran 1996 yılında bu şansı bir kere daha yakaladılar. Euro 1996'da gruptaki ikinci maçta iki takım Wembley Stadı'nda karşı karşıya geldi. Ev sahibi İngilizler 53. dakikada Shearer'ın golü ile 1-0 öne geçtiler. Derken maçın 77. dakikasında İngiliz savunması İskoçların "ginger" görünümlü (kızıl saçlı ve çilli) forveti Gordon Durie'yi ceza sahasında indirince hakem Pierluigi Pairetto penaltıya hükmetti. Topun başına Gary MacAllister geldi. Ancak topu David Seaman'a nişanladı. O top döndü ve Darren Anderton'ın pasında Paul Gascoigne tüm Avrupa Şampiyonaları tarihinin en güzel gollerinden birini defans oyuncusu Colin Hendry'nin üzerinden aşırdığı topu Andy Goram'ın kalesine yapıştırarak attı.



Golden sonra Gascoigne'in gol sevinci bugün gelmiş geçmiş en güzel gol sevinçlerinden biri olarak biliniyor. Hikayesi şu. Gascoigne ve Teddy Sheringham turnuva öncesi Hong Kong isimli bir gece kulübünde oldukça içkili bir halde 2 dişçi koltuğunda sızmış olarak fotoğraflanırlar. Basın onları yerden yere vurur tabi. Gascoigne de golden sonra basına inat yere uzanır ve aynen dişçi koltuğundaymış gibi ağzını açıp Sheringham'a gösterir. Gascoigne kesinlikle tüm zamanların en eğlendirici oyuncularından biriydi. Ancak, Geçtiğimiz hafta hastane yataklarına düşmesi de bu hayatın bir sonucu doğal olarak.

İngiltere o turnuvada yarı finalde Stefan Kuntz ve Alan Shearer'ın karşılıklı golleri ile 1-1 biten maçta penaltılarla boyun eğdi. Son notumuz Stefan Kuntz'la ilgili. O turnuvada Alman milli takımının kadrosundaki 2 yabancıdan birisi golü atan Beşiktaş'lı Stefan Kuntz'du. Diğeri de finaldeki 2 golü atan Udinese'li Oliver Bierhoff.


Avrupa Şampiyonası'nın unutulmaz sahneleri.

2 yorum:

turhanatakan dedi ki...

evet almanların şampiyon kadrosunda bundesliga dışından iki isim vardı sadece: beşiktaşlı stefan kuntz daha düzenli olarak forma şansı bulurken oliver bierhoff kariyerinin ortalarını -belki de finalde attıkları olmasa sonlarını- udinesede geçiriyordu. yarı finalden itibaren bu iki isim almanyayı golleriyle sırtladılar desek yeridir, tabii çek sempatizanları olarak üzülmüş, sammerin son adamdan iki kez atılmayışına da biraz şaşırmıştık. yine de müthiş bir final maçıydı.

Unknown dedi ki...

beşiktaşa gelmiş en iyi futbolculardandı kuntz,yine kayıp bi sezonun ardından gönderilen faydalı futbolculardandı,arminia bielefelde gitti.beşiktaşın böyle akıllı temizlikleri vardır,başarısız ol giuntiyi,zagoyu,ronaldoyu yolla,klasik.