12 Haziran 2009 Cuma

BUENOS AIRES TAŞI TOPRAĞI ALTIN



Genelde futbol liglerinde ülkeyi oluşturan şehirlerin tümünün dengeli biçimde temsil edilmesi ya da en azından bir şehrin diğerlerine oranla çok büyük sayıda takım barındırmaması tercih edilen bir durumdur. Özelikle Turkcell Süper Ligi'nde 2007-2008 sezonunda 5 İstanbul ve 4 Ankara takımı olmak üzere, ligin yarısından fazlası Türkiye'nin 2 büyük kenti İstanbul ve Ankara ile temsil ediliyordu. Kasımpaşa'nın düşüşü ve hiç bir İstanbul takımının 2.ligden yükselememesi ile bu sayı 2008-09 sezonunda 8'e indi ama yine de bu ligin % 44'ünün 2 şehrin hegemonyasında olması demek (başkent Ankara % 22). Özellikle Türkiye gibi Avrupa'nın yüzölçüm bakımından büyüklerinden birisi olan ülke için pek hoş bir durum değil. Hele hele bugüne kadar Türkiye liginde 3 büyükler dışında zirveye kafa tutan takımların Gaziantep, Sivas, Kayserispor, Eskişehir, Trabzon, Gençlerbirliği gibi takımlar olması takımların bulunduğu şehirlerin yaygınlaşmasının yararlı olduğunu gösteriyor. Hazır böyleyken dünyanın ülke başkentleri açısından en merkezileşmiş liglerine bir göz atalım istedik.

Birinci sırada Arjantin var. Arjantin şöyle bir özel duruma sahip, eğer sadece Buenos Aires şehrini ele alırsak River Plate, San Lorenzo, Boca Juniors, Argentinos Juniors, , Velez Sarsfield, Huracán olmak üzere 6, tüm Buenos Aires eyaletini ele alırsak bu 6 takıma ilaveten Racing, Gimnasia de La Plata, Olimpo de Bahia, Independiente, Lanús, Estudiantes de la Plata, Banfield, Club Atlético Tigre olmak üzere toplam 14 takım aynı bölgeden çıkıyor. Arjantin Ligi'nde toplam 20 takım olduğu düşünülürse % 70 gibi bir oran demek oluyor bu. Tabi büyüklük olarak İngiltere'nin yarısı kadar olan Buenos Aires eyaleti ve Güney Amerika'da nüfusun İstanbul'da olduğu gibi büyük şehirlerde yoğunlaşması bunun bir sonucu.

İrlanda Ligi'nin 12 takımının 5 tanesi Dublin takımlarından oluşuyor. Bunlar Bohemians, Shamrock Rovers, Shelbourne, St Patrick's Athletic ve UCD. Aslında İrlanda'nın büyüklüğü göz önüne alındığında % 42 önemli bir oran.

Tabi burada ülkelerin yüzölçümü olarak küçük olmasından ötürü mecburi durumları göz ardı etmek gerek. Hong Kong liginde olduğu gibi. Hong Kong Ligi'nde nerede ise bütün takımlar Kowloon bölgesinden geliyorlar.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Ufak bir düzeltme yapmış olalım TSL'de Ankara'dan 4 takım var.

Flying Dutchman dedi ki...

oguzmania teşekkürler düzeltme için, ben nedense BB Ankara, Ankaragücü'nden sonra Gençlerbirliği, Gençlerbirliği Oftaş ve Gençlerbirliği diye saymışım :))

cuma dursun dedi ki...

bir düzeltme de benden o zaman. irlanda liginde shelbourne ve ucd yok maalesef. çok sevdiğim bu iki takım da bir alt ligde oynamaktalar.

EsEs dedi ki...

ankaradan artık 3 takım var :)) önümüzdeki sezon da şu ibb, bb ankara, gibi gereksiz takımları gönderebilirsek aşağı tadından yenmez

alperensaylar dedi ki...

rusya'da da 6 moskova takımı var unutmamak lazım.