14 Mayıs 2008 Çarşamba

DAVE LOMBARDO SANİYEDE 20 KROS ATIYORMUŞ



Demirgibiyiz blogundan vertumnus dün "Vay Hayvan Vay" yazısına Ozzy Osbourne ile ilgili bir yorum yapınca bazı şarkıcılarla ilgili etrafta dönen şehir efsaneleri ile ilgili bir yazı yazayım dedim. Aslında bizde şehir efsanesi çok ama böyle dallara ayırmazsak 3 gün bloga bunları yazmam gerekir (İsviçreli kızlardan tutun da, "risk budur" efsanesine kadar).

Dünkü diyalogla başlayalım. Ozzy Osbourne'un çok konuşulan malum civciv ezme efsanesi. Böyle bir olay yok. Alice Cooper için bir keresinde "sahneye bebek getirip öldürmüşler" gibi uçuklar uçuğu bir iddia da vardı bir zamanlar, sonra adamın oyuncak bebekleri parçaladığı ortaya çıktı. Ozzy Osbourne'un bugüne kadar sahnede civciv, kaz, tavuk ya da yumurta veren herhangi bir hayvan ezmişliği yok. Sahnede yaptığı tek iş 20 Ocak 1982'de Iowa'da bir konser sırasında kendisine ölü olduğu farzedilerek fırlatılan ve canlı olan bir yarasanın kafasını plastik sanıp ağzıyla koparması. Uyuşturucunun etkisiyle yaptığı tek hayvan katliamı bu değil. Tek farkı ikincinin evinde olması. Osbourne yine yüksek dozda uyuşturucu aldığı dönemde evlerinde besledikleri 17 kediyi de tüfekle vurup öldürdüğünü itiraf etmiş bir adam.

İkinci büyük efsane malum Marilyn Manson. Öncelikle söyleyeyim Marilyn Manson katıksız bir şov ya da poz adamıdır. Her diyaloğunda, her hareketinde bunu görebilirsiniz. Satanizmle, bunalımla, karamsarlıkla ilgili destanlar yazar ama gidip MTV müzik ödüllerine katılır. Şarkı sözlerini de yarattığı bu imaja bağlı olarak bilinçli şekilde saldırganlaştırır. Ama şahsım bu numaraları hiç bir zaman yememiştir. Manson'ı Norveç black metal camiasından herhangi bir grupla aynı eve kapatsanız 2. gün "annemi isterim" diye bağırarak arkasına bakmadan kaçar o kadar iddialıyım. Daha karamsar nedir görmemiştir. Kendisiyle ilgili en büyük efsane kaburgalarının en alttan ikisini kendi kendisine oral seks yapmak için aldırdığı ve ayak serçe parmağını kestirdiğidir ki ikisi de külliyen hurafedir. Kendisinin geçirdiği tek ameliyat Honolulu'daki bir konser sırasında sahne dekorundaki sivri bir cismin üzerine düştüğü anda oluşan kesik nedeniyle gerçekleşmiştir. Bunu kişisel biyografisi " The Long Hard Road Out of Hell"de (bir kere karamsar, satanist adam biyografi gibi endüstriyel işlere girmez arkadaş) tekrarlamıştır. Manson'la ilgil ibir başka efsane küçükken kilise grubunda herkesin onu dışlaması sebebi ile satanist olduğudur ki bu da kuru gürültüdür.



Bir diğer efsane Manowar'ın faşist olduğu ve konserlerine "Türkler ve köpekler giremez" pankartları astırdığıdır ki özellikle son cümleden bunun Türk dünyası tarafından yaratılmış bir efsane olduğu çok açıktır. Zira aynı kaynak Bilkent Üniversitesi kafeteryasında "Burslular ve köpekler giremez" yazısının bulunduğu efsanesini de yaratmıştır. Bu da ilki kadar zırvadır. Tabi Warriors Of The World, Metal Warriors, Steel Warriors gibi şarkı isimleri olunca bu zırvaları üretmek kolay olmaktadır. Bu minvalde bir diğer gerçek dışı efsane Phil Collins'in konserinden tüm yahudileri kovduğudur.

Gelelim "Dave Lombardo saniyede 20 kros vuruyormuş" efsanesine. Dave Lombardo tamam iyi bateristtir, hadi tamam çok çok iyi bateristtir de bir adamın saniyede 20 kros vurması demek, her 5 salisede 1 kros vurması demektir ki bunu yapmak için X-Files dizisine konu olmak lazımdır. Anlayacağınız insan vücudu böyle bir şeye engeldir. Benzer efsaneler Malmsteen'in saniyede bastığı nota sayısında da vardır.

Bir diğer efsane Kiss vokali Gene Simmons'ın dili ile ilgilidir. Simmons'un bir çok Kiss fotoğrafında uzunluğu ile dikkat çeken dilinin, kendi diline bir ineğin dilini eklettirmesi ile oluştuğu yolunda bir rivayet vardır ama Simmons biyografisinde ilkokuldan beri dilinin kendisine sorun olduğunu belirtmiştir.

Liste uzadıkça komikleşiyor. Bu seferkiler Orhan Gencebay'la ilgili, rivayete göre Orhan Gencebay çok büyük bir uyuşturucu bağımlısıdır, ancak devlet türk müziğine yaptığı katkılardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti'nde bir tek kendisine uyuşturucu kullanmayı serbest bırakmıştır. Buna yorum yapamayacağım, ilk duyduğumda 10 dakika kendime gelememiştim. Ayrıca kendisinin ağzından "Kurt Cobain öldüğüne ağladım" dediği, sıkı bir heavy-metal fanı olduğu, öldükten sonra yayınlanacak olan ve dünyada bir tek onda olan altın telli bir bağlamayla 8 tane beste yaptığı gibi akıllara zarar efsaneler vardır. Ancak, örneğin Erkin Koray'a rock müzikte ağırlıklı olan enstrümanlarla ilgili ders verdiği bir gerçektir.



Bir diğer efsane Dave Mustaine'in Metallica'dan ayrılışı ile ilgilidir. Buna göre Dave Mustaine James Hetfield'ın köpeğine tekme atmış, ardından çıkan kavgada Hetfield'i eşek sudan gelinceye kadar dövmüş bu yüzden de gruptan şutlanmıştır. Bugüne kadar taraflardan olayı doğrulayan bir açıklama gelmedi.

Bir başka efsane Oasis grubuyla ilgilidir. Efsaneye göre, grubun sürekli problem çıkaran küçük Gallagher'ı Liam bir üstsüz barında abisi Noel ve eski grup üyesi Paul McGuigan ile tartışır. Bunun üzerine abi Noel ve Paul, Liam'ı ve baterist Alan White'ı barın ortasında evire çevire döverler. Bu olayın etkisiyle bir süre sonra McGuigan gruptan ayrılır. Alan White'ın da bir kaç yıl sonra gruptan ayrılma nedeninin yine Liam'la yumurklaşması olduğu yönünde önemli iddialar vardır.

Bunun gibi ufak ufak geçersek Iron Maiden'ın "Bring Your Daughter To The Slaughter" şarkısının sonundaki tersten ve hızlıca söylenen kısa bölümde Maiden'ın kendisini eleştiren basına küfür ettiği, sahnede uzun süre kalan bütün grupların konser öncesi uyuşturucu çektiği, Zülfü Livaneli'nin Türk bayrağına basmış olması, Stevie Wonder'ın kör olmadığı ve Ray Charles gibi şöhrete ulaşmak için numara yaptığı, Ajda Pekkan'ın hayvanlı porno filminin olduğu (biri bizi durdursun), Grup Yorum'un üzerinde polis karakolllarına yeni gelen işkence aletlerinin testinin yapıldığı, Ahmet Kaya'nın ölmeyip Almanya'da yaşadığı, David Bowie'nin uzaylı olduğu, Barış Manço'nun soyadının Japonca "vajina" anlamına geldiği ve bu yüzden Japonya'da çok sevildiği, Mariah Carey'in 7 oktav sese sahip olduğu, Fugees grubunun eski vokali Lauryn Hill'in "beyazlar albümümü alacağına ölürüm daha iyi" dediği, Beatles'ın "Because" şarkısının Beethoven'ın "Moonlight Sonata" bestesinin tersten icra edilmiş hali olduğu gibi efsaneler de yok değildir.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

orhan abi ile ilgili bir gerçeği belirtmem lazım. bir dönem eine girmiş çıkmış ve kenidisyle konuşmuş biri olarak söyleyeyim ki orhan gencebay pink floyd hastasıdır.
senfonik müzik hayranıdır ve parçalarını senfoni orkestrası icra edecek şekilde düzenlemiş olmak gibi bir fantastikliği vardır.
hani dinlediğiniz o eski parçaların hepsini bir kez daha dinleyin ve senfoni orkestrası çalsa nasıl olurdu onu düşünün. pek bişey değişmeyecektir.

ha uyuşturucu derseniz, tansiyon ilaçları ve omega 3 içeren ilaçlar dışında ilaç veya benzeri kullanmaz.

canary dedi ki...

üstad 10 numara bir yazı olmuş.Hele şu civciv efsanesine açıklık getirdin ya derin bir oh çektim :)

mike portnoy saniyede kaç kros atıyomuş :)

vertumnus dedi ki...

Müthiş..Müthiş olmuş bu yazı,eline sağlık :) İyi ki bir biçimde bir yerinden müdahil olmuşum sürece.

Bu arada okuyunca aklıma geldi: Stairway to Heaven'ı tersten dinleyince satanist mesaj çıkıyormuş. "Şeytana tapalım cümleten, zaten Coca Cola'nın da tersten yazılışında No Mekke No Allah diyerek bu talebimizi belirtmiştik" diyormuş. Valla bak.

Bi arkadaş söyledi çünkü.

Ortega dedi ki...

Ne yani..Şimdi metalciler civciv ezmiyor mu :)

Adsız dedi ki...

Behemoth'un 2007 çıkışlı albümü The Apostasy albümünün son şarkısı olan Christgrinding Avenue parçasında, Inferno 1.4 saniyede 24 kros basıyor. İnsan vücudunun nelere kadir olduğunu anlamanız için (en azından bu konuda) Audacity isimli 4-5 mb boyutundaki programı indirip şarkıyı yavaşlatarak dinlemeniz yeterli. Zaten üst panelde zaman cetveli var. Yani krosun ses dalgalarının başladığı ve bittiği çizgi arası 1.4 saniyedir ve o arada 24 kick vuruşu vardır.

Mehmet Tuna dedi ki...

Yazıların çok şahane Uçan Hollandalı, çok çok takdir ediyorum seni..

Buradaki bir olayla ilgili bir şeyler yazmak istedim,

Deep Purple'in Smoke On The Water şarkısının herkesin aklında kalan melodisi, Beethoven'in 5. senfonisinin bir kısmının tersten yazılarak icra edilmiş halidir. O sonlardaki efsane, isimler ve zaman yanlış olmasına rağmen, fikir olarak doğrudur yani :D

Ritchie Blackmore, yanlış hatırlamıyorsam, National Geographic'teki bir belgeselde söylemişti. Kendisi hala daha Rönesans müziklerini yeniden yorumlayan bir grupta, vokalist olan eşiyle beraber sanat icra ediyorlar.