13 Mayıs 2008 Salı

EN İYİ 10 GOL SEVİNCİ



Daha önce bir çok yazıda gol sevinçlerine değindik, Totti ve Robinho'nun baş parmaklarını ağzına sokmaları, Henrik Larsson'un dilini çıkarması ve Tevez'in emziği, Fenerbahçe'nin yengeç dansı hakikaten tam bir rezalet. Futbolcunun karizmasını yerle bir eden sevinçler onlar. Sonra da bir kaç tane güzel gol sevincinden bahsettik. Dün de Gascoigne'in İngiliz basınına göndermesinden sonra bu işin de bir Top 10'unu derleyelim dedik. Aşağıda oradan buradan derlediğimiz ve kendi görüşlerimizi de kattığımız en iyi 10 gol sevinci var. Bir futbolcunun geleneksel olarak yaptıkları da var, bir maçta anlık yaptığı da.

10-Alan Shearer: Shearer'la özdeşleşmiş bir gol sevinci. Herkes golden sonra elini kaldırabilir. Ama Shearer'ın sağ elini kaldırarak koşması, basit, kendisiyle özdeşleşmiş ve "Bay Gol"ü artık simgeleyen bir gol sevincidir. Nedense ondan sonra bu hareketi kim yapsa akla Alan Shearer geliyor. Euro 2000 yarı finalinde Zidane Portekiz'e altın golü getiren penaltıyı attıktan sonra bu sevinci yaptığında bile, "Zidane Shearer gibi sevindi" denmiştir.



9-Peter Crouch: Robot dansını anlatıp bir anekdot belirttik daha önce. Crouch bu hareketi bir daha ancak büyük bir finalde gol atarsa yapacağını açıkladı. Sevincin bu kadar güzel olmasının sebebi 2 metrelik bir adama daha da yakışması. Pinokyo dansediyor gibi görünüyor sevinç.

8-Robbie Fowler: Tamam artık televizyon ekranında sigara içilmesinin bile hoş karşılanmadığı bir dönemde Fowler resmen uyuşturucu çekti kale çizgisinin üzerinden. Ama kabul edelim, "zafer sarhoşu" denilen bir laf var ya, Fowler onu bir adım daha ileri götürüp "zafer uçmuşluğu"na terfi ettirdi. Yaratıcılığına kimse bir şey diyemez. Tabi bu onu 1999 yılında Everton maçında yaptığı bu hareketten ötürü 60.000 pound ve 4 maç cezadan kurtaramadı.

7-Tomas Brolin: Bu da tipikleşmiş bir gol sevinci. 1994 deyince aklıma ilk gelen görüntülerden birisi bugünlerin elektrik süpürgesi satıcısı İsveçli'nin kendi etrafında, havada (neredeyse), sağ elini havaya kaldırarak ve 360 derece dönerek klasikleştirdiği gol sevinci. Tüm dünya kupaları tarihinin en güzel gollerinden biri olan İsveç'in 1994'te Romanya maçındaki free-kick organizasyonu bu sevinçle birleşince daha unutulmaz oluyor.

6-Craig Bellamy: 2007 Şampiyonlar Ligi 2.turunda* Liverpool Nou Camp'te Barcelona karşısına çıkar. Maçtan önce Galli haşarı çocuk Bellamy'nin Liverpool'ın Norveçlisi John Arne Riise'yi golf sopası ile bir barda dövdüğü söylenir. Maç günü eğer Bellamy'nin gol atması halinde bunu hayali bir golf vuruşu ile kutlayacağı üzerine 1'e 100 bahis oynanır. Bellamy kim oynadıysa o şahısı zengin yapar.

5-Hugo Sanchez: Çok takla atan var ama hiç biri Hugo Sanchez gibi olamaz. Meksika'nın Santiago Barnebau büyükelçisi futbol kariyerinden önce aldığı jimnastik eğitimini tarihin en tipik gol sevinçlerinden birisi haline getirdi.



4-Jurgen Klinsmann: Bu gol sevincinin bende önemli bir yeri var. Jurgen Klinsmann Tottenham Hotspur'a geldiğinde onun futbol sahalarında kendini yere atmasıyla ünlü olması konusunda bir sürü haber yapılmıştı. Alman oyuncu çıktığı ilk maçta Sheffield Wednesday'e harika bir gol atınca, gol sevincini kendini çimlere atarak kutladı ve medyaya büyük bir tokat patlatmış oldu.

3-Martin Palermo: Listenin domates güzeli bu aslında. Bir oyuncu eğer gol sevinci yaşarken saha kenarındaki duvarı devirip ayağını kırıyorsa, ben onu listeye alırım arkadaş. Bir maçta 3 penaltı kaçırdığı günden beri (o Kolombiya maçını canlı izlemiş birisi olarak konuşursam son ikisini atmak için kendini parçalayan ve ikisini üstten dışarı atan) Martin Palermo'yu ekmek almaya bakkala bile göndermem. Zaten sevinci de yüzüne gözüne bulaştırmış. Hakediyor yerini. Gerçi o maç penaltılara gitmiş ve Villarreal Levante'yi eleyerek tur atlamıştı. Penaltılarda hastanede olması Villarreal adına şans olmuş.



2-Marco Tardelli: İlk iki sırada birisi kendini kaybeden, diğeri de tam aksine istifini hiç bozmayan iki harika gol sevinci var. Marco Tardelli'nin 1982 Dünya Kupası'nda Almanya'ya attığı golden sonra mahalle maçında hayatının ilk golünü atan çocuk gibi sevinmesini kim unutabilir. Bugün artık böyle gol sevinçleri pek göremiyoruz.

1-Eric Cantona: Daha önce de söylemiştim Talisman'ın 1996'da Sunderland maçındaki bu gol sevincinin üzerine bir sevinç gelmedi, tahminim gelmeyecek de. O yakanın kalkıklığı, 2 kişiyi geçip verkaça girip enfes bir aşırtmayla golü atan adam hiç o değilmiş gibi sallamaması, yüz ifadesi. Benzeri yok kim ne derse desin, 100 defa izlesem bıkmam.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

ümit karan'ın da işaret parmağı havada koştuktan sonra köşe gönderine doğru kayarak yaptığı gol sevinci güzeldir mesela.

Adsız dedi ki...

Obefami Martins? Taklalar?

L dedi ki...

abi 1 numaraya kesinlikle katılıyorum. ama şöyle bir sorun var. sen oradan ulaşabiliyorsun ama, burdaki okuyucu o verdiğin linke ulaşamıyor, çünkü yutub kapalı burda gene:)
mesela ben biliyorum o golü ve sana katılabiliyorum ama, bilmeyen adam izleyip de değerlendirme şansına sahip değil.
bu tabii ki senin hatan değil, belirteyim dedim sadece.
eline sağlık:)

arnawut dedi ki...

Eric Cantona döneminde çok küçüktüm o yüzden izleme imkanım olmadı ve ayrıca sempati duyduğum crystal palace'lı bir taraftara çifte dalması sebebiyle antipati duyarım birazdan ve ayrıca kalkık yakalar, ıyk :P

Ben listede Henry'i aradım :)
hele bi maçta (arsenaldeyken); vurdu köşeye topu, top ağlardan sekerek tak eline geldi. Sanki ayarlamış gibi. hiç bozamadan top sol elde ve sağ parmağı havada; ben buyum der gibi taraftarın önünden koşmuştu. o sevince bitmiştim!!

Adsız dedi ki...

falcao, 1982 dünya kupası, italya maçı?
üstat, bir de Bellamy'nin golü 2005 değil 2007 çeyrek final ya da ilk tur maçıydı.

Flying Dutchman dedi ki...

isimsiz yorum yapan arkadaşa teşekkürler, 2007 2. tur maçı imiş.

L dedi ki...

nani'nin ki de aday olabilir belki listeye.

turhanatakan dedi ki...

http://www.dailymotion.com/video/x3991j_eric-cantona-manchester-united-vs-s_sport

http://www.kewego.com/video/iLyROoaftUV6.html

üstteki cantonanın alttaki de tardellinin golleri ve sevinçleri.

benim favorim tardelli, belki küçüklüğümüzde jenerik olmasından dolayı bir sempatim olabilir ama hayvan gibi sevinmiş be adam daha ne olsun.

bir de hollandada youtube açık mı, yahu nasıl memleketmiş orası, nasıl kapatmaz mahkemeler youtubeu? laheye gidip adalet divanına uğramak lazım.

gkhngnyhn dedi ki...

kral cantona'nınki kadar olmasa da..

http://www.metacafe.com/watch/477145/cristiano_ronaldo_brilliant_free_kick_14_03_07/

Adsız dedi ki...

martin palermo'nun 3 penaltı kaçırdığı maç kolombiya değil venezüella olucak. ben de izlemiştim o maçı, ntv vermişti gece 3'te. copa america 2000 olması lazım.

Flying Dutchman dedi ki...

en son yorum yapan isimsiz okuyucuya hitaben

sanırım yanlış hatırlıyorsunuz, bazı kaynaklardan da doğrulayabilirsiniz, maç Kolombiya'ya karşı Copa America 1999 mücadelesinde oynandı ve hatırladığım kadarıyla maç gece yarısında NTV'den değil o zamanlar yayında olan HBB televizyonundan veirlmişti.

Adsız dedi ki...

evet yanlış hatırlamışım, haklısın. ama kanal olarak kesinlikle ntv'ydi. yüzde yüz eminim. http://www.itusozluk.com/goster.php/copa+america bu linkte de biri bi zamanlar ntv'nin yayınladığı turnuva demiş zaten. ha bi de niye bu kadar direttim bilmiyorum :) kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

kubilay turkyilmaz in barcelona nou camp ta attigi gol de ki sevinci de cok guzledi ,kollarini iki yana acarak kosmasi ve sonrada arkadaslarini yanina cagirmasi ..

Osmancığım dedi ki...

robbie keane'in desperado gibi, takla attıktan sonra tribüne doğru silahla ateş ederek yaptığı gol sevinci de bu listeye yakışırdı bence..

Firewalker dedi ki...

dennis bergkamp'ın 1997 yılında fa cup maçında sunderland karşısında attığı enfes gol sonrasındaki sevinci bence ilk on gole rahatıkla girer

http://www.youtube.com/watch?v=Jf2Y8hgoO8Y

K. A. dedi ki...

george best' in gol sevincide oldukça etkilidir bence. ayrıca son olarak daniel braaten bu hafta sonu psg' ye gol atınca break dance yaptı çimlerde. tosbağa gibi döndü çimlerde hem de. çim de pek yapılamaz geldi gözüme.