17 Temmuz 2009 Cuma

KULÜP LAKAPLARI vol.2



Çarşamba günü İngiltere Premier Lig'i ile başladığımız kulüp lakaplarına Avrupa'yla devam edeceğimizi söylemiştik Kuzey Avrupa ile devam edelim.

Aberdeen - The Dons: İngiltere'de üniversitelerde öğretim görevlilerine verilen isim olan "Don" kelimesi ve Aberdeen'de 2 üniversite olması ayrıca kentin ortasından geçen "Don" nehri (Rusya'daki değil elbette) kulübün lakabında birinci belirleyici.
Celtic - The Bhoys, The Hoops, The Celts, The Tic Bhoys: "Bhoys" "erkek çocuklar anlamındaki "boys" kelimesinin İrlanda aksanıyla söylenmesi. "Hoops" ise Celtic formasında bulunan yeşil çemberlerden geliyor.
Dundee United - The Terrors, The Tangerines, or Arabs: "Tangerine" mandalina anlamına geliyor ve Dundee United'ın forma rengine birebir gönderme. "Arabs" ise Dundee United'ın 1960 yıllarında kendi stadının çimlerine sık sık kum dökmesinden geliyor.
Dunfermline Athletic - The Pars: Lakabın nereden geldiği bilinmiyor. Zira "Pars" başlı başına "cimri" demek ancak bir çok kişi kulübün oynadığı kötü futbolun felçli kimse anlamına gelen "paralytic" kelimesinin kısaltılmasına yol açtığını söylüyor.
Falkirk - The Bairns: "Bairn" İskoçya'da "çocuklar" anlamına geliyor
Heart of Midlothian - Hearts / Jam Tarts: Burada kulüp lakabının artık isminin önüne geçtiğini görüyoruz. Hearts'ı "Heart Of Midlothian" diye bilen kişi sayısı çok değildir. Kırmızı forma rengi sebebiyle "hearts" lakabı uygun görülmüş. "Jam Tarts" ise bir tür reçelli turta. Yine forma renginin etkisi.
Hibernian - The Hibees, Hibs: Hibernian'ın kısaltılmışı aynı zamanda İrlanda'nın eski Roma dilindeki anlamı. Ayrıca "hibee" ara sıra futbola ilgi duyan homoseksüeller için de kullanılan bir kelime.
Inverness Caledonian Thistle - Caley Thistle, CaleyJags
Kilmarnock - Killies: Basit bir kısaltma



Livingston - Livi, Lions: "Lions" kulüp armasındaki aslana bir gönderme
Motherwell - The Well, The Steelmen: Takımın stadı Fir Park'ın yanındaki çelik fabrikası dolayısıyla "Steelmen" lakabı uygun görülmüş.
Rangers - The Gers, Light Blues, Teddy Bears: "Gers" tipik bir kısaltma, "Light Blues" ise açık mavi forma rengine bir gönderme.
Ayr United - The Honest Men: Robert Burns'ün bir şiirinde geçen "Auld Ayr, wha'm ne'er a toon surpassess, for honest men and bonnie lasses" dizelerine bir gönderme. "Honest Men", "Dürüst Adamlar" anlamına geliyor.
Ajax - Goedenzonen: "Tanrı'nın çocukları" anlamına geliyor ki, kulübün amblemindeki mitolojik kahraman "Ajax"a bir gönderme.
De Graafschap - Superboeren: "Süper çiftçiler", kulübün bağlı olduğu Doetinchem şehrinin daha çok çiftçilikler uğraşan insanlar olmasından ileri geliyor.



Go Ahead Eagles - Supereagles: Süper kartallar, amblemdeki kartala bir gönderme.
NAC Breda - Ratten, Pearl of the South, Yellow Army: Forma renkleri "Yellow Army", coğrafik konumları "Pearl Of The South (Güneyin İncisi) lakaplarına kaynak olurken, "Fareler" lakabı stadlarına ismini de veren eski Holandalı futbolcu Rat Verlegh'den geliyor.
Rosenborg - Troillongan/Troillan: Norveç kültüründe büyük yeri olan "Troll" isimli yaratıklardan ileri geliyor. "Troll Çocukları" anlamında
GAIS - Makrillarna: Uskumrular
Göteborg - Änglarna: Melekler
Charleroi - Zebras: Kulübün siyah-beyaz armasının ve formasının bir zebrayı andırmasından ileri geliyor.



Gent - Buffaloes: 1900'lü yıllarda ünlü Amerikalı kovboy Buffalo Bill'in adamları ile Gent şehrine gelişinden ileri geliyor ki çok ilginç bir kulüp arması ile karşı karşıyayız.
St. Truiden - Kanaries: Armadaki kanaryalardan ileri geliyor.




Gelecek hafta Orta, Güney Avrupa ve daha sonra da Güney Amerika ile devam edeceğiz. İlgili bölgeden üstteki listeye ekleme yapmak isteyen varsa yoruma bıraksın tabi ki.

Kulüp lakapları

3 yorum:

olurolur dedi ki...

Hearts kelimesi şehrin ortaçağdaki merkezini belirleyen yerdeki kalp'ten geliyor sanırım.gerçi kulübün adı da ordan geliyor . Bür sürü alışkanlıkla alakalı bir kalp

Northx dedi ki...

96 yılında olsa gerek diye hatırlıyorum Glasgow Rangers'dan Dunfermline Athletic'e sansasyonel bir geçiş yapıp Andy Goram, Hamish French gibi veteranlarla Barry Ferguson gibi genç yetenekleri adapte ederek efsanevi kadroyla İskoçya şampiyonluğuna uzanmıştım. "Atak ve güzel" futbolumuzla da rakibi felç ettiğimizi kabul ediyorum, doğrudur.

McDennis dedi ki...

Glasgow'un bir diger takimi, ikinci ligde oynayan Partick Thistle'in lakabi da "The Jags"...