21 Ağustos 2009 Cuma

SEYRANTEPE BUZ PİSTİ



Bir futbol sahası hangi aktiviteler için kullanılabilir? Artık günümüzde stadlarını yenileyen takımlar veya yeni stad inşa eden ülkeler çok amaçlı stadyumlara yöneliyorlar. Her yeni stad diken kulüp başkanı da "bu stadyum sadece futbol değil bir çok organizasyona ev sahipliği ederek kulübe gelir getirecek" lafını kullanıyor. Sayalım futbol maçı zaten normal olanı, amerikan futbolu müsabakası, rugby maçı, konser, davet, düğün, milli bayram kutlaması, siyasi parti kongresi.... Ama 1962 yılında doğa ananın Halifax Town'ın stadı "The Shay"e yaptığının benzerini o tarihten bu yana kimse göremedi.

Halifax Town ile ilgili daha önce bir iki ufak fikir belirtmiştik. "Conference liginden ne çıkar ne yükselir tam sıra takımıdır" diye. 1962-63 sezonu İngiltere ve Galler'in 1740'tan beri (İskoçya'nın da 1829'dan beri) yaşadığı en çetin kış koşullarına oynanıyor. Ortalama sıcaklığın sıfırın altında 5-7 derece arasında seyrettiği sezonda yılbaşından Mart ayına kadar tam 14 maç erteleniyor ve örneğin Barnsley kendi evinde sadece 2 maç oynayabiliyor. Ama kış koşullarının yarattığı en hoş görüntü 2 Mart 1963 tarihinde Halifax'ın The Shay Stadyumunda oluyor. Kulüp yöneticileri buz tutan zemini (İngiltere'de bazı yerlerde kar kalınlığı 40 cm'e ulaşıyor), saati bir kaç peniye buz pateni pisti olarak açıyor. Yüzlerce insan akın ediyor sahaya. Kulüp 100 poundluk bir rakamı cebine koyuyor ama bu bir işe yaramıyor sene sonu 4.lige düşüyorlar.

Adnan Polat'a mesajımdır, Seyrantepe yapılırken kış döneminde liglerin devre aralarını da düşünsün, kulübe bir tane buz makinesi aldırsın. Aralık-Ocak döneminde hazır kar yağmışken 1 ay stad boş kalmasın. Halifax'tan neyimiz eksik.

Bir futbol sahasının en absürd biçimde kullanımıyla ilgili ilginç notu olan varsa yoruma bırakabilir. Ben sirk kurulduğunu bile biliyorum.

Nostalji kategorisindeki diğer konular için.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

bildiğim kadarıyla stade de france'ı yazın plaj-havuz kışın da kış sporları merkezi yapıyorlar kayak mayak gibi.

Emrah D dedi ki...

Konya'da miydi sallamayayim simdi tam hatirlamiyorum ama tartan pist yerine bisiklet yarisi icin virajlari egimli pist olan futbol sahasi gordugumu hatirliyorum. Tam olarak amac disi kullanmak degil cift amacli insa etmek ama yine de ilgi cekiciydi.

Gemici Düğümü dedi ki...

Konya stadı. Çocukluğumuızdan beri ne acayip şey diye bakardık, ta siyah-beyaz televizyon günlerinden.

Guinness Please dedi ki...

Olimpiyat stadı ve futbol...en absürd kullanım biçimi bence...