15 Haziran 2008 Pazar

ZÜĞÜRT AĞA



İsviçre maçından sonra yazmıştık ya hani, "hiçbirşeyimizle bu turnuvaya uymuyoruz" diye. Bugün sadece turnuvaya değil dünya futbolu denen literatürün zerresine uymadığımızı da kanıtladık. Bir ikinci gol yedik, bu golü Solomon Adaları yemiyor artık. Bir oyuncumuz sakatlanıp kenara geliyor, o oyuncunun olduğu yeri kimse doldurmuyor, kenardan tek bir kimse, "biriniz kendini yere atsın, Emre Aşık girene kadar kıvransın zaman kazansın" da demiyor, zaten kenardakini duyan yok. Terim'in 4 defa üstüste Sabri'ye sesini duyurmaya çalışmasını çok iyi hatırlıyorum. Ama o takım Avrupa'yı bırakın dünyanın en disiplinli, tabir-i caizse "kemik" ekollerinden birine karşı (tamam Cech'in de biraz yardımı ile ama) 2-0'dan maç çeviriyor. İlk amatörlüğü yapacak takım artık dünyada kalmadı, ikinci mucizeyi yaratacak da. Kısacası 1990'da Kamerun ne ise, 2008'de de Türkiye odur benim için. Her an her şeyi yapabilecek bir üçüncü dünya ülkesinin takımı. Bir nevi Züğürt Ağa. Doğru dürüst, tam yaptığı hiçbir şeyi yok ama Avrupa'nın en büyük 8 takımından biri.

Hala çözülecek sorunlarımız yok mu? Tonla. Tuncay Şanlı hiçbir şey yapmadan üçüncü maçını geçirdi. Eldivenleri aldığında artık ne olacağını bildiğinden midir bilinmez, Tanrı'ya dua ediyordu. Jan Koller. Eğer bu maçı kaybetseydik ilk yarısını Koller Cumhuriyeti ile oynayarak kaybedecektik. Çek Cumhuriyeti'nin 10 futbolcusu topu ayağına aldığında kafasını kaldırıyor ve Koller sahanın hangi tarafında ise topu oraya fırlatıyordu, bu taktikle oynayan bir takıma mağlup olacaktık. Hala defans oyuncularımız oyun kuramıyor. Sıkıştıklarında yaptıkları tek şey uzun vurmak, o topları alacak uzunumuz da yok.

İyi yönlerimiz yok mu? Var tabi, onların üstüne gitmek lazım. Kazım-Sabri-Arda-Hamit dörtlüsü ikinci yarı Çeklerin iki kanadını da felç ettiler, dikkat ettiniz mi bilmiyorum, çeklerin ikinci yarı sol kanattan tek bir atakları bile yok. Hücum gücü ağır aksak oynar halde bile catenaccio'ya 2-0'dan maç çevirmek kolay değil. "Catenaccio" dememin sebebi şu: Çeklerin defansındaki 4 oyuncu da Serie A'nın kalburüstü takımlarında forma giyiyordu (Rozehnal Lazio'da, Jankulovski Milan'da, Ujfalusi Fiorentina'da, Grygera Juventus'ta). Yani düpedüz bir İtalyan defansı vardı karşımızda. Muhteşeme yakın oynayan Rozehnal'a rağmen kazandık. ve....Hamit Altıntop.... "Ben orta sahada, forvetin arkasında oynarsam maçın kaderini değiştirebilirim" diye bağırdı resmen üçüncü goldeki pası ile. Terim'in duymuş olmasını diliyoruz.

Avukat Bilic'in takımının karşısındayız. Turnuvanın en egzantrik takımı, en egzantrik hocalarından birinin karşısında. Terim bundan 12 yıl önce Bilic'in defansın göbeğinde oynadığı Hırvatistan'a kaybederek Avrupa Şampiyonası yolculuğuna başlamıştı. Şimdi yollar tekrar kesişti. Korktuğum Volkan'ın değil Aurelio'nun yokluğu, zira tek başına Aurelio bir yere kadar idare edebiliyor ama tek başına Topal ne kadar idare eder, onu göreceğiz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Tanrıya dua ederken "Allah'ım bize yardım et" diyordu Tuncay..

aksilaz dedi ki...

galibiyeti küçümsemenin sırası değil şuan.bizimde ekolümüz bu belkide.yumurta sıkısınc acılıyoruz.bi ekol olarak görulmeyebilir ama bizim yaptıgımız tam olarak bu.bu tip turnuvalarda gününde olan götürür maçı.bu kadar küçltülemez dunku basarı.hakederek ve hakettıgımız bır macı söke söke aldık.tam bir haçlı ordusu vardı dun karsımızda.ilk dakıkadan belli etti rengini uefa.ama onlarıda yıktık dün gece.tadını çıkartmaya bakalım artık

popescuvegol dedi ki...

Kadro'dan mevkiden pek anlamam ancak soyle bir kadro nasil olur acaba Hirvatistan macinda;

----------Rustu----------
Sabri---Emre---Servet---Hakan
--------Topal--Ayhan-----
Hamit-----Tuncay-----Arda
----------Nihat-----------

Adsız dedi ki...

"En iyi geri dönüşler" diye bi yazı vardı yada buna benzer bi başlıktı.Alın size en iyi geri dönüş.15 dakikada 3 golle dönecek insan topluluğu yer kürede mevcut değil.Bunu ancak biz yapabilirdik,biz yaptık.Arda-Hamit-Sabri olağan üstü oynadı kazandık.Nihat La Liga'da yaptığından fazlasını yapmadı.İşini yaptı bileti kesti.

Koller için üzüldüm.Kritik bir gol attı,takımını çeyrek finale çıkartmak üzere iken hayalleri yıkıldı..Son 15 dakika da çeyrek final düşlerken 15 dakika sonra milli forma altında son maçını oynamış olduğu gerçeği çok koymuştur eminim.

Adsız dedi ki...

bala g.te kazandık,herşey unutuldu,uyuz oluyorum Fatih Terimin triplerine,Allah Arda ve nihata zeval vermesin,çekirge 2 kere zıpladı bakalım 3.sü Hırvatların karşısında olacak mı !!!

Ferman Ateş