3 Temmuz 2008 Perşembe

EFSANE ÇİZGİ ROMAN KARAKTERLERİ 4/10 : ÇİKO


Baltalı İlah Zagor Tenay bugüne kadar kendisine bir hatun yapamamışsa bunun sebebi Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez Rodrigez y Gonzales ya da bizdeki kısa adıyla Çiko'dur. Hatta bu yüzden ikili hakkında homoseksüel dedikoduları ayyuka çıkmıştır. Çiko diğer kahraman kankalarından farklıdır. Zira farklılığı şudur ki belinde taşıdığı silahı kullanmaktan bu kadar aciz olan başka bir çizgi roman kahramanı görülmemiştir. Hatta çizgi romanın tarihi boyunca o silah ateş almış mıdır ben bilmiyorum. Nitekim bir Doktor Salasso, konyakçı, tonton, profesör oklitus yeri gelince silaha sarılabiliyorken, attığını vuruyorken Çiko doğuştan titrek bir karaktere sahiptir. Pennylsvania'nın Darkwood ormanlarında kızılderililer tarafından yetiştirilen Betty'den doğam Mike'tan olma Patrick Wilding yani nam-ı diğer "Zagor"un baş belasıdır. Genelde sürekli maceraya atılmaktan şikayet eder bir havadadır ve kızdığı zaman sürekli olarak "hay bin kahrı bela" repliğine ilaveten "sülalemin bütün bıyıklıları adına" ve "karamba karambita" orijinal repliklerini de  kullanır. 

İtalyan çizer, Guido Nolitta takma adını kullanan Sergio Bonelli'nin 1961 yılında yarattığı bu efsane serinin efsane karakterlerinden olan Çiko, Türk Sineması'ndaki Zagor uyarlamasında da karşımıza çıkmıştır. Mehmet Aslan'ın yönettiği 1970 yapımı filmde Cihangir Gaffari, Yılmaz Köksal ve Kazım Kartal rol almıştır. Daha sonraki iki Zagor filmi Zagor Kara Bela ve Zagor Kara Korsanın Hazineleri filmlerinde ise Zagor'u Levent Çakır canlandırmıştır. Kazım Kartal üçüncü filmde kötü adam kontenjanından yine rol almıştır. 

4 yorum:

Adsız dedi ki...

zagor için homoseksüel iddasında bulunanların kendileri ipnedir,topdur,tekerlektir,hötöröftür.

Sosyal_FB dedi ki...

Cizgi romanlarda ara ara tecelli eden; esas oglanin yaninda pek bir ise yaramayan ve hatta nefsinin kendisine emrettikleri yuzunden sIk sIk kafilenin basini belaya sokan (Bkz. Ciko-Yemek ve Konyakci-Icki iliskisi) yanci karakterin olume yaklasarak son anda kurtulmasi islerine, hic bir cizgi romanda Ciko'nun basina gelenler kadar isyan etmemisimdir.

Ne zarari var lan adamin? Paso tikiniyor. Emekli bir Turk gibi adeta.

Zagor ve Teks Viller, Marvel cizgi romanlarina karsi mutaassipligimin tavanidir, ayni zamanda. Buradan Tay Yayinlari'na sevgiler saygilar.

PS: Zagor'un bir uzayli macerasi vardir. Onun sayesinde Tanrilarin Arabalari gibi bir kitaba sarmistik ki ne fena gunlerdi. Tekrar Zagor'a donduk sonra. Ha bir de (uzun ps oldu ama) perdelerin kornisine asilip -Ahyaaaaaaaaak- diye bagirarak, kornisin kopmasi neticesinde alnimin tepesiyle kalorifer petegine girisimi unutamam. Ulan (sonsuz ps) bir de psikopat postaci vardi, kizilderili.

Darkwood Merkez, layik olsun herkes.

krAmer dedi ki...

Esasoğlan'ın yanındaki yancı karakter deyince aklıma birden Temel Reis'te (Popeye) gördüğümüz hamburgerci amca geldi.. Ne hamburger manyağı bir insandı kendimiz hatırladıkça şaşırırım .. :)

Adsız dedi ki...

çiko "çiko uzayda" macerasıyla bi macerayı tek başına da götürebileceğini kanıtlamıştır. zaten akabinde başrolde sırf çikonun olduğu maceralar yayınlanmaya başlamıştır. gerçi geçenlerde bi tanesini okudum, pek fenaydı.