13 Ağustos 2008 Çarşamba

DİYET


Geçtiğimiz hafta Napoli'li bir taraftarın Inter kulübüne açtığı ve kazandığı tazminat davası ile dünya futbolunda yeni bir çığır açabileceği ile ilgili bir şeyler karalamıştık. Benzer şekilde emsal oluşturabilecek bir hareket İngiltere'den geldi. İngiliz bir gencin kazandığı dava tüm dünyada benzer uygulamalara yol açabilir.

Ben Collett 9 yaşında Manchester United altyapısına katılmış olan ve gelecekte Ryan Giggs'in veliahtlarından birisi olarak gösterilen bir gençti. 17 yaşında kulübün kendisine sağlayacağı 2 yıllık bir bursun ardından 1 yıllık 18 yaşında kulüp ile profesyonel bir kontrat imzaladı. 2003 yılında FA Gençler Kupası şampiyonu olan takımın maestrosuydu ve o sene yılın genç oyuncusu seçildi. Ardından rezerv takıma alındı ama bu takımla ilk maçında bugün Brentford City forması giyen M'boro'lu Gary Smith'in müdahalesi ile ayağı 2 yerinden kırıldı. Bir daha da kendine gelemedi. United onu 2006'da serbest bıraktı. Collett önce bir sene Yeni Zelanda'da New Zealand Knights forması giydi, sonra da Hollanda 2. Ligi'nde AGOVV Apeldoorn'da oynadı ama bir türlü düzelemeyen 2 yerinden kırılan bacağı nedeni ile 2007 yılında kariyerine henüz 23 yaşında iken nokta koydu.


Dün Londra Yüksek Mahkemesi Collett'in uğradığı maddi ve manevi zararlardan ötürü görülen davayı karara bağladı ve Middlesborough kulübünü 4,3 milyon poundluk bir tazminat ödemeye mahkum etti. Bu rakam enflasyon ayarlaması ile 4,5 milyon poundu bulacak. Dava süresince Collett'in sakatlanmaması halinde büyük bir oyuncu olmak için her türlü yeteneğe sahip olduğunu söyleyen Sir Alex Ferguson, Gary Neville, Brian McClair, Ryan Giggs gibi isimler ifade verdiler. Karar Boro'ya çok dokunmayacak, zira kulübün siforta şirketi bu zararı karşılayacak. Ancak bu kararın asıl önemli özelliği bu tür sakatlıkların artık mahkemeye taşınacak hadiselere dönüşecek olması. Aklıma gelen 2 örnek var. Birincisi Alper Tezcan, 1999 yılında Galatasaray UEFA Şampiyonluğu'na giderken 3. tur maçında İstanbul'daki Bologna maçının son dakikalarında 18 yaşında bir genç olarak oyuna girmiş ama duraklama dakikalarında Pierre Wome'nin müdahalesi ile ayağı kırılmış, 11 ayrı ameliyattan sonra bir türlü toparlanamamıştı. Bugün Alper Burdurspor'da forma giyiyor. Pierre Wome ve Bologna kulübüne dava açma şansı hala var mı bilemiyorum. Eğer zaman aşımı gerçekleşmemişse. İkincisi de Rıdvan Dilmen. Miodrag Yesiç tarafından bir Trabzsonpor-Fenerbahçe maçında çapraz bağları kopartılan ve sonrasında bir türlü toparlanamayan "Şeytan" Collett kadar şanslı değildi. Eğer o hareket bugün olsaydı, Dilmen'in emsal göstererek Trabzonspor'u mahkemeye verme şansı olacaktı. Futbol tarihinin en büyük tazminatlarından birisi 4,5 milyon poundluk rakam. Önümüzdeki günlerde örnekleri artacaktır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Mynet hemen taşımış senin yazıyı siteye... (:

http://haber.mynet.com/detail_news/?type=Foreign&id=O1218619008708&date=13Agustos2008

Hep taklit tam taklit diyorum ben buna...