18 Ağustos 2008 Pazartesi

TÜRK TRİBÜNLERİNİN EN İYİ 10 PANKARTI
















Pankart zor iş. Hele tribünde sergilemek daha da zor iş. Türkiye'de taraftar grupları genelde bu işi amatör olarak, önemli sayıda insanların katılımı ile, soğuk depolarda gece yarılarından sabaha dek sprey ve kumaş boyalarıyla çalışarak yapıyorlar. Yaklaşık 1 hafta süren bir faaliyet, hepsi topu topu 30 saniye için belki de. Bu yüzden o 30 saniyede elde edilecek etkinin öyle bir etki olması lazımki 1 haftanın emeğine değsin. Bu yüzden de pankart sadece bir fikrin anlatıldığı bir bez parçası olarak değil, vuruculuğu ve mesajın yerine gidişi ile çok önemli bir unsur futbolda. Modern Türk futbolunun en başarılı 10 pankart çalışmasını sıraladık. Tabi pankart içermeyen koreografiler buna dahil değil belirtelim. Yine belirtelim bu sıralama tamamen türk halkının hoşgörüsü ve temaşa sanatın olan saygısı düşünülerek yapılmıştır. Alınacak olanlar bir alt yazıya geçsinler. Zaten herkese dokundurma var rahat olun. Tabi bu küfür, bayağılık içeren pankartların varolduğu anlamına gelmiyor.

10-Çarşı Kendine de Karşı: Benim en güldüğüm ve en naif bulduğum pankartlardan birisidir bu. Aslında Çarşı'nın bu "herşeye karşı olma" kavramının bir süre sonra popülist bir söyleme dönüştüğüne ve içinin boşaldığına inanırım, biz lise sıralarında iken 1 Mayıs yürüyüşlerine destek veren Çarşı'dan eser kalmamıştır artık, ama hakikaten başka bir tribün grubudur Çarşı. Bir tribün grubunun kendisini eleştiren bir pankart açtığına ben daha rastlamadım. Psikanaliz ve Freudyen temalar içeren bir pankart bu. "Çarşı Kendine de Karşı."

9-Eagles: 24 Ekim 2007 tarihli Beşiktaş-Liverpool maçında Beşiktaşlı tribünlerden açılan bir pankart. Liverpool'ın "You'll never walk alone" sloganına ithafen "You may not walk alone at all, but remember eagles always fly by themselves"....Belki her zaman yalnız yürümeyebilirsiniz, ama unutmayın kartallar her zaman yalnız uçarlar".

8-Hasta Siempre Fenerbahçe: Alt alta yazdığınız zaman da kafiyesi olan bir pankart bu. Sonsuza kadar Fenerbahçe. 3 kelimeye bir ömrü yerleştiren kısa ve öz pankartlardan. Oluşum üyelerin iaz çok tanıdığım gerçekten hayatlarının sonunu Fenerbahçe'ye bağlamış bir ekibin ürünü.

7-İstanbul'un takımları: Şahsen listenin en argo pankartı bu. Ama bunu duyup da gülmeyen, tebesüm etmeyen adam varsa futbol aşkı kaybolmuş demektir. Eskişehirspor tribünlerinden Eskişehir'de yaşayıp İstanbul takımlarına destek veren şehir sakinlerine bir mesaj "İstanbul Takımlarını Tutanlar biraz da bizim takımlarımızı tutsunlar". Edebiyatta kinaye ve tevriye diye iki tane sanat vardır. Bu ikisine de giriyor. Hem Eskişehirspor'u tutmaya bir çağrı, hem de öbür takımları...Öbür takımları işte....Bu pankartı anlamam üçüncü okuyuşumu bulmuştu.

6-Hücum Futbolu Oynat Ziya Hoca: Trabzonspor seyircisi ilginç bir profil.Kurdukları internet sitesinde kulübün yeni forma tasarımını oylarken şıklara "A-Güzel B-İyi" koyma gibi acaiplikler yapabiliyorlar. Ama şu pankartın dünya tarihinde bir örneği yoktur sanırım. Genelde sloganvari mesajlar çıkar pankartlardan. Bu seferki bambaşka. Taraftar resmen hocaya taktik veriyor. Hem de satır satır yazarak. Bordo mavililerin Ekim 2007'de 0-0 biten Kasımpaşa maçı sırasında taraftarların açtığı pankartta şunlar yazıyordu. "Umut, Yattara, Gökdeniz olmazsa Ceyhun olmaz. Yan, geri pas yapandan Trabzon'a fayda olmaz. Futbolundan utandık, korku ecele fayda olmaz. Arkanda 10 milyon taraftarın var hocam, hücum futbolu oynat. Hucuuuuuuuuuuuumm."

5-Artık Ne Haliniz Varsa Görün: Galatasaraylı taraftarların UEFA Kupası Şampiyonluğu'ndan sonraki İstanbulspor maçında açtıkları bir pankarttı bu. Küfür yok, saldırı yok, bir camianın rahatlamışlığı ve bazı şeyleri aşmışlığının göstergesi bir pankart. Nedense çok sevdiklerimdendir.
















4-Parmak kaldırsın: Galatasaray tribünlerinin geçen sene yaptığı pankart tasarımlarının bence en başarılısı. Bunu ben demiyorum, iş yerindeki İspanyol tayfaya kısaca Fenerbahçe ve Türkiye Kupası hadisesini anlatıp sonra da bu pankartı gösterdim, yaklaşık 2 dakika boyunca güldüler. Gülmemek mümkün değil. Burada Fred Çakmaktaş'ın hüzülü surat ifadesindeki ayrıntının pankartın başarısını çok fazla etkilediğini söylemek lazım. "Bu Kupayı Görenler Parmak Kaldırsın".

3-Bir Gece Ansızın: Güneydoğu terör olaylarına Beşiktaş'lı taraftarların aynı maçta yaptığı gönderme. "Bir Gece Ansızın 81 Düzce 82 Musulu 83 Kerkük." Milli marş çalınırken "Kahrolsun PKK" diye bağırmaktan çok daha yaratıcı, mesajı yerine gönderen ve akıllıca bir siyasi pankart.











2-Cobarde Gallina Ortega: Tamam çok hınzırca, tamam çok saygısızca ama bir o kadar da kurnazca ve dahiyane. Hala hikayesini bilmeyen varsa anlatalım. Beşiktaş'lı taraftarlar 2 Şubat 2003 tarihindeki Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesi stada Fenerbahçeli görünümünde gidip Ortega'yı çok sevmelerine rağmen bilet bulamadıklarını söyleyerek söz konusu pankartı Fenerbahçeli taraftarlara açmaları için verirler. Taraftarlar da İspanyolca bilmeyen eşraftan olunca masumane pankartı açarlar tribünde. Ama pankartta "Cobarde Gallina Ortega" "Korkak Tavuk Ortega" yazmaktadır. İşin beteri "korkak tavuk" ifadesi Boca Juniors'luların Ortega'nın da yıllarca oynadığı River Plate'lileri kızdırmak için kullandıkları ifadedir. Ortega o pankartı gördükten sonra bavulları toplayıp gitmeye karar vermiş olabilir.



















1-Since 1453: Bu görüşüm yıllardır değişmedi. Devasalık. Mesajın kısa ve vuruculuğu. Tasarımı, renk kullanımı. Enfes bir pankart. Maça kalabalık halde gelen Panathinaikos seyircilerinin bu pankartı görünce dakikalardır sürdürdüklerini deplasman şovunu kesip kalakaldıkları anlatılır durur. Sadece Türkiye'nin değil tüm dünya tarihinin en başarılı pankart çalışmalarından birisi. Kill For You bu pankarttan sonra bana göre Fenerbahçe Stadı'nın en sağlam tribün grubu olmuştur. Hala da öyledir.

15 yorum:

Ortega dedi ki...

KFY'nin pankartı için Mehmet Duru farkı demek lazım bi de.. Detayları inceleyenler ne kadar muazzam bir çalışma olduğunu fark edecektir..

Listenin 2 numerosu bana her zaman çok koymuştur. Bilmem söylememe geek var mı?

Onun dışında ise 7 numeroya hala gülerim..

Adsız dedi ki...

hocam snın bu top 5 top 10 yazılarına bayılıyorum bu da sahane olmus yalnız bu since 1453 un hıkayesını anlatırsanız cok sevınırım...

Adsız dedi ki...

cok guzel tebrikler, benim aklimda kala bir de " hic bu kadar .....yi bir arada gormemistik" de superdir ancak tahrik var tabi icinde:))

Tekrar tesekkurler boyle guzel yazilar icin Hollanda'dan:)

ziggytheking dedi ki...

adana'dan özellikle de demirspor taraftarından da bi pankart olsaydı nasıl olurdu? eskişehirli olarak bu "takım" ve "tutma" olayına çok yer ayırmışız biz. şampiyonluk kutlayanları falan porsuk'a atmalar falan :D

qfwfq dedi ki...

trabzonlular iki sezon once de bir fenerbahce macinda "kaplan degil beyler, karadeniz firtinasi" pankarti acmisti, ben onu da cok tutarim. listeden hasta siempre ve eagles'in yerine fenerbahce tribunlerinden "gun gordum, gunler gordum, seni gordum sad oldum." (butun maratonu kapliyordu uzunlamasina, evet. ) ve muhakkak ki galatasaray tribunlerinin "konsantrasyon"unu tercih ederim. hatta "konsantrasyon" bir numaradir benim gozumde.

"sandikta gorusuruz mesut bey", "aziz amca, game over insert coin", "biz bu kadar ibneyi bir arada gormemistik", "yine geldi aragaza, nasil koydu zaragoza", "mevdiven degil merdiven", "fransiz da olursun, yunan da...", galatasaray tribunlerinden "hepiniz orospu cocugusunuz" ve buna ithafen acilan "fikrimiz degismedi", "tost" ve "sosis" polemigi pankartlari da hafizalara kazinan atismali orneklerden...

takimlarin actigi siradisi pankartlar?
benim hatirladiklarim: deplasman seyircisinin alinmadigi maclardan "buyuk fenerbahce taraftari, size layik olacagiz" ve "ruhunuz yeter"; "el degmemis temiz bir lig istiyoruz", sulu derbinin ardindan fenerbahce'nin actigi "suyunu bosa harcama"...

Flying Dutchman dedi ki...

@jose

tabi ikinci paragraftaki bazı pankartlar hoşgörü ve Türk temaşa sanatını aşıyor, bayağılık ve emek verilmeden sadece içindeki haseti dökmenin bir yolu oluyor o yüzden onlara yer vermemiz imkansızdı.

le saux dedi ki...

3 sezon önceydi galiba, FB-GS maçı, 4-0 biten. Maçtan önce GS'lilerin açmayı düşndüğü bir pankartı FB'liler kaptılar ve skor 3-0 olunca Telsim tarafından açtılar, GS'lilerin de görebileceği şekilde yana çevirdiler ki o zamanlar rakip seyirci telsim-fenerium köşesindeydi.
Pankartı ne zaman hatırlasam gülüp ağlama arasında gider gelirim, ne olduğunu bilen biliyordur, bilmeyenler için burada söylemek flyingdutchman platformuna yakışmaz.

Adsız dedi ki...

Çok keyifli bir yazı olmuş. Özellikle Eskişehirspor taraftarının pankartı çok hoş.

Ben genel olarak taraftarı olduğum Beşiktaş klübünün tribün grubu Çarşı'nın hazırladığı pankartlardaki politik tavırı ve çevreye duyarlı mesajları çok beğeniyorum.Bunlardan ilk aklıma gelenler:
*"Bırakın Hasan Keyfine baksın, Hasankeyf sular altında kalması"
*Kaz dağlarının üstü ALTINDAN daha değerlidir. Çarşı siyanüre de karşı"
*"Fenerbahçeyi tutacağıma aklımdan bir sayı tutarım"
*"Çarşı Neo-Nazilere de Karşı"
Daha bir çok örnek var. Ve hepsi de ayrı bir yazıyı hakediyor;)

Efsane Maraton dedi ki...

"Seninle ölüme gider Edirne Tıplı Kronikler"
bu sene maratonda işler güzel gitseydi, ya da pankart asılmasına izin verilseydi yeniden canlanabilirdi.

yazık oldu.

khortytsya dedi ki...

muhtemelen ilk fotoğrafın içinde bende varım :) ve kabul etmeliyim altes çok yaratıcı bir pankart hazırlamıştı :)

kfy'nin pankartı ise listenin başında olmayı hakediyor kesinlikle

Adsız dedi ki...

Göztepe taaftarlarının açtığı 8mm filmlar gibi yazılan ve sırayla istanbul takımlarının renklerinde yazılan < KAHPE BİZANS > pankartı hollanda da bilinmiyor.. ancak istanbul dışında bütün ülkenin yerel takımlarını tutan takım taraftarlarının beğenisini kazanmıştı... Gerçekten muhteşemdi ve gerçekten anlamlıydı..

getabbaaww dedi ki...

pankart deyince benim aklıma galatasaray'ın bir 14 şubatta oynadığı deportivo maçında açtığı 'only you' pankartı gelir... ali sami yende gittiğim ilk maç olmasının da etkisi var tabi bunun.

bir de beşiktaşın bu alemde iki büyük var besiktaş ve 70lik rakı da çok yaratıcı.

Flying Dutchman dedi ki...

@isimsiz göztepeli arkadaşa hitaben

Bu blogun yazarları Hollanda'dan önce 26 yıl Türkiye'de yaşamıştır ve halen yaşamaktadır, bu yüzden söz konusu pankart tarafımdam bilinmekte ama yukarıda belirttiğim gibi, hiçbir sevimli yanı olmayan ve bir öfke kusma aracı olan pankartların bırakın ilk 10'a ilk 100'e girmesi söz konusu olmamaktadır. "Kahpe Bizans" bana hiçbir muhteşemlik veya anlam içermiyor.

Ha buna rağmen bu şahsi bir listedir belirtmeye gerek yok sanırım. Yoksa burada yazılmayan her pankartı bilmiyoruz anlamı çıkmasın.

muhder dedi ki...

ankaragücünün gecekondu grubunun "bu sevda kalbime bir GECE KONDU" pankartı da çok hoşuam gitmişti.

scapula dedi ki...

"Only You"

Şu iki kelimeyi yazarken bile tüylerim diken diken oldu. Nedense 10'dan 2'ye gelene dek hep bir numaranın o olacağını düşünmüştüm.