Daha önce Afrika elemelerinde ön plana çıkan bazı takımların 2010 Dünya Kupası'nda karşımıza yine bir Afrika takımını sürpriz olarak sunabileceğini söylemiştik. 1990'da Kamerun, 1994'te Nijerya, 2002'de Senegal, 2006'da hayal kırıklığı yaratmasna rağmen kadrosu ile Fildişi ve şimdi de pusuda bekleyen takımlar.
Bir önceki elemeler yazımızda Libya, Zambia, Burkina Faso, Gabon, Benin gibi takımlardan bahsetmiştik. Bunlardan Zambia, Burkina Faso, Gabon ve Benin ikinci tur gruplarına kalmayı başardılar. Dikkat çekmek istediğimiz bir başka takım var.
Malawi. Afrika'nın güney doğusunda 118,000 kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın en büyük 99. ülkesi. Nüfusu 13 milyon. Dünyanın gelişmişlik/nüfus oranı en düşük ülkelerinden birisi. "Landlocked" anlamına gelen ve hiçbir su birikintisi ile bağlantısı olmayan dünya üzerindeki 44 ülkeden birisi. Çok değil 3 yıl önce meydana gelen kıtlıkta 46,000 çocuğu kaybettiler ve diğer 6,000'i de ölümün eşiğine gelmişti. 500,000 çocuk okullardan çekildi aileleri tarafından. Birleşmiş Miletler'in 88 milyon dolarlık yardımı ile ayakta kalabildiler. Yani daha 3 yıl önce uçurumun dibindeydi ülke. 10 yıldır AIDS ile savaşıyorlar ve en büyük gelir kaynakları Birleşmiş Milletler yardımı. Bu şu anlama geliyor, kendi ürettikleri bir gelir kaynakları yok. Kendi ürettikleri arasında da en büyük payı tütün işgal ediyor. 900,000 insan halen AIDS mikrobunu vücudunda taşıyor ve ülkede ortalama yaşam süresi 43 yıl.
Böyle bir ülke Malawi. Dünya Kupası 1. tur eleme grubunda Mısır, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (eski adıyla Zaire) ve Cibuti ile mücadele ettiler. Dünyanın en büyük 27. ve Afrika'nın en büyük ekonomilerinden olan, Mısır'ı altettiler ve grup lideri konumundalar. Mısır son maçında galip gelse dahi en iyi ikinciler klasmanından 2.tur gruplarına kalacaklar ve 2 yıl sonra biraz güneyde düzenlenecek futbol şölenine katılmak için son 20 takım arasına girecekler. Avrupa'da top koşturan birçok oyuncusu bulunan Mısır'ı en şöhretlileri Rusya ikinci liginde FC Kamaz takımında forma giyen Essau Kanyenda olan bir kadro ile altettiler. Bugüne kadar Dünya Kupası'nı geçtim Afrika Kupası'nda bile sadece 1 kez, 1984'te mücadele ettiler ve ilk turda elendiler. Teknik direktör Malawi'li Kinnah Phiri bu görevi 23 yaş altı takımını çalıştırdıktan sonra devraldı. Tarihinde hiçbir başarısı olmayan bu ülke bugün Dünya Kupası vizesini kovalayacak son ana kadar. Belki 2. eleme gruplarında bileti alamayacaklar ama Malawi futbolun 105'e 68'lik o alanının hala etrafındaki tüm dünyadan bağımsız sihirli bir alan olduğunun, o çimlere çıkan herkesin o anki benliğinden sıyrılıp oyunun sihrine kapıldığının bir kanıtı. Yoksa 3 sene önce çöküşün eşiğindeki bir ülkenin olimpiyatlarla birlikte dünyanın en büyük spor organizasyonunu kovalamasını başka nasıl açıklayabiliriz?
1 yorum:
güzel bir yazı, böyle konular aslında burda konuşulan diğer şeylerden çok daha önemli ancak vahim bir hata var. aids mikrobu. Her ne kadar mikrop hem virüsleri hem de vücuda zarar veren tek hücreli canlıları da kapsayan bir tanım ise de HIV, bir virüstür ve her virüs gibi vücuda giridiğinde öldürülemez, bakteri nin aksine. AIDS, HIV ile enfekte olmuş kişinin son evresidir ve acute immune deficiency syndrome un kısaltılmışıdır. Burda ya HIV taşıyıcısı ya da AIDS ile mücadele ediyor gibi bir şey kullanılmalıydı. Bu konulara lütfen biraz daha dikkat!
Yorum Gönder