27 Kasım 2008 Perşembe

ARA ÇOK AÇILDI


Aziz Yıldırım kendi döneminde sık teknik direktör değiştirmesi ile ünlü bir teknik adam. Kulübün şu ana kadarki yönetiminde de teknik direktörün tüm kariyerindeki ve o an o kulüpteki geçmişinden çok bugünü konuşuldu hep. Mustafa Denizli kulübü Şampiyonlar Ligi'ne soktuktan ve son şampiyonluğu yaşadıktan sonra görevden alındı, Daum 2 şampiyonluğun ardından üçüncüsünü yaşayamadığı için gitti, Zico da 1 şampiyonluk ve Avrupa Kupalarındaki en iyi performans apoleti ile takımdan ayrıldı. Aragones 10. senesini yaşadığımız Yıldırım döneminin 12. teknik direktörü. Ama bu sadece ona mahsus bir durum değil. Fenerbahçe 101 yıllık tarihinde 66 teknik adamla çalıştı. Bu 1.68 senede bir teknik direktör değişimi demek ki gerçekten oldukça düşük bir rakam. Fenerbahçe'in bir rekoru daha var. Dünya tarihi boyunca en fazla milli takım teknik direktörü ile çalışan takım Fenerbahçe. Tam 24 milli takım teknik direktörü ile çalışmışlar. Listeyi veriyorum. Luis Aragones (İspanya), Zico (Japonya), Mustafa Denizli (Türkiye), Joachim Low (Almanya), Otto Baric (Avusturya, Hırvatistan, Arnavutluk), Sebastião Lazaroni (Brezilya), Carlos Alberto Parreira (Brezilya, BAE, Suudi Arabistan Güney Afrika), Tomislav Ivic (Hırvatistan, BAE, İran), Jozef Venglos (Avustralya, Çekoslovakya, Malezya, Slovakya, Umman), Guus Hiddink (Rusya, Hollanda, Güney Kore and Avustralya), Tınaz Tırpan (Türkiye), Pal Csernai (Kuzey Kore), Branko Stankovic (Yugoslavya), Kalman Meszoly (Macaristan), Didi (Peru), Constantin Teaska (Romanya), Laszlo Szekely (Türkiye), Peter Molloy (Türkiye), Cihat Arman (Türkiye), Ignac Molnar (Türkiye), Zarko Mihajlovic (Türkiye), Abdullah Gegic (Türkiye), James McCormick (Türkiye), James Elliot (Türkiye). Hey maşallah.

Peki Fenerbahçe listenin birincisi de ikincisi kim? Oturup para maçı yapsak onda bile rekabet olur. Galatasaray 22 sayısıyla listenin ikincisi. 3. sırada 19 rakamıyla tabi ki Jesus Gil'in de etkisiyle Atletico Madrid geliyor. 18 ile Barcelona ve 15 ile Real Madrid de katılınca ilk beşi oluşturuyorlar. Inter, Steaua Bükreş ve Benfica 14'er, Ajax 11, Partizan Belgrad 10 sayısındalar. İlk 10 böylece ortaya çıkıyor. Bu 22 sayısının 4 tanesi Aziz Yıldırım döneminde olmuş. Aragones'e yol verilirse 5 olacak. Yerine düşünülen en güçlü aday kim? Vanderlei Luxemburgo. 1998-2000 arası Brezilya'nın başındaydı. Skibbe'nin yerine Rijkaard isimleri geçiyor. Euro 2000 süresinde Hollanda'nın başındaydı. Dünya üzerindeki milli takım hocalarına ve en başta Luxemburgo ile Rijkaard'a sesleniyorum. Aziz başkan ve Duble Adnan geliyor kaçın.

3 yorum:

turhanatakan dedi ki...

bu herhalde daha çok "tarama" sorunundan kaynaklanıyor. göz önünde olanı, bilineni getirme sevdasının başka açıklaması nedir bilemedim.

bir de listeden anladığımız 10 kez türk milli takımı hocası getirmiş fener. çaktırmadan milli takımın hoca istikrarsızlığına da gönderme yapmak lazım.

Jordi Metal dedi ki...

Oldukça ilginç bir istatistik olmuş :)

a.c. sedef dedi ki...

Rijkaard'a sesleniyorum. Aziz başkan ve Duble Adnan geliyor kaçın.

:D :D :D