26 Kasım 2008 Çarşamba

ELJERO ELIA


















Pazartesi yazacaktım bu yazıyı ve yazının sonunda da "yakında Premier Lig veya Bundesliga ekipleri peşine düşecektir" diye bitirecektim, derken Jaaskelainen yazısı araya girince bugüne kaldı Elia'nın hikayesi. Bugün De Telegraaf'ta Arsenal'in peşine düşeceği haberi çıkınca da tam "şerefsizim benim aklıma gelmişti" hadisesi oldu kısacası.

Twente'nin Ajax'a kendi evinde 2-0 mağlup olduğu maçta ilgimi çekti ilk kez Elia. Ajax'ın sağ kanadını tek başına çökertti adeta. O maç 1-0 giderken Ajax bir anda 3-4 gol yiyebilirdi ya, direkler kaleci derken maç sonu kontradan 2. golü buldular. Ama maçtan arda Elia'nın Oleguer, Vertonghen gibi defans adamlarına çimleri yoldurduğu müthiş performansı kaldı. O günden beri de sürekli grafiği yukarı doğru gitti. 13 yaşında Ajax altyapısına gelmiş bir adam Elia. Ajax gelir gelmez onda bir cevher göremeyince ADO Den Haag'a yolladı. 7 sene boyunca ADO'da forma giydikten sonra geçen sene Esnchede kentine geldi. Gelir gelmez de ilk onbirin değişmez adamı oldu. Henüz 21 yaşında. Önce Hollanda 21 yaş altı sonra da Hollanda B takımlarının formasını giydi. Ayaklarına son derece hakim ve topla uçup giden bir adam. Tek eksiği fiziğinin yetersizliği. Bir futbolcudan çok atleti andırıyor ve birkaç kilo almaya ihtiyacı var. Ama bu zayıflığı onun boş alan bulduğunda tazı gibi defans peşine takmasının da sırrı. Arsene Wenger'in scoutlarından Peter Clarke hafta sonunda Twente'nin 6-0 kazandığı Heerenveen maçını izleyip olumlu raporu ulaştırmış. Tabi Blackburn, Hull City, Espanyol, Manchester City ve Standard Liege onun peşindeki diğer kulüpler olunca Wenger biraz kasayı açacak. 2010'a kadar sözleşmesi var. Ama bu sezon sonu yuvadan uçacaktır.

2 yorum:

adaletsizterazi dedi ki...

Türk takımlarının en büyük sıkıntısıdır bu scout eksikliği.. Biz hala scout olayını aynı ligdeki bir takımdan adam almak ve yıldız yapmak olarak algılıyoruz..

Bi İlhan Cavcav başkan var işte gerisi sanırım hikaye.. Onun da zaten CM den adam aldığı söylentisi var (ki kutsal bir database)..

Al işte bu adamı GS'ye bastır biraz parayı.. oynat 3 sene sonra da sat 2 katına.. yoksa 100milyonlarca dolar borç nasıl ödenir ki? aksi halde paralı başkanların elinde oyuncak olur kulüpler..

selaminko dedi ki...

sevgili flying dutchman,
hollandalı genc sol kanat oyuncusu diyorsan benim aklıma ilk gelen adam owusu abeyie. Ne oldu o cocuga? Messi'nin parladıgı turnuva da bence Babel, Emanuelson gibi isimlerin yanında en cok dikkat ceken adamdı. Ben en son Spartak Moskova'da diye duydum. Peki ya sonra ne oldu bu adama?