10 Kasım 2008 Pazartesi

KALMAR FF VE VİKTOR ELM



















Seyir defterinde daha önce değinmiştik. Allsvenskan yani İsveç 1. Ligi, Sanmarinese di Calcio yani San Marino Ligi ile beraber Avrupa'nın en yarışmacı ligi. 13 yılda tam 8 farklı şampiyon çıkarmışlardı. Bu unvanı paylaşıyorlardı San Marinolularla. En azından onların ligi bitene kadar artık bu unvanın tek sahibi konumundalar. Dün sona eren ligde Kalmar FF 14. senedeki 9. farklı şampiyon oldu İsveç'te. Zaten şampiyonluğu 1 hafta öncesinden ilan etmişti. 1910 yılında kurulmuş ve 98 yıllık tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaşan bir kulüp Kalmar. Sırları ne? İstikrar. 2002'den beri kenarda aynı hoca oturuyor 35.000 kişilik bu küçük İsveç şehrinin takımında. Nanne Bergstrand. 2004 yılından itibaren uyguladıkları oyuncu politikası ve ekonomik istikrar onlara başarıyı getirdi. Ben geliyorum diye bağıran bir şampiyonluk onlarınki. 2005 yılında üçüncülük, 2006 yılında beşincilik, 2007 yılında ikincilik ve 2008'de nihayete eren şampiyonluk. At yarışı bülteninde olsa son 3 yarışında 352 yazan atı gözüm kapalı yazarım kupona. Kalmar da kendisine oynayanları utandırmamıştır muhakkak. Tabi bu işin sadece istatistiki yanı. 2003-2007 yılları arasında yıllık gelirini 2,5 milyon dolardan 10 milyon dolar seviyesine getiren bir kulüp. Oyuncu yetiştirip yurt dışında pazarlayarak yaptılar bunu. Bu farkın oluşmasnda en büyük etken şu anda onu Hollanda'ya getiren Louis Van Gaal'in AZ'iyle Eredivisie'nin zirvesinde oturan Ariclenes da Silva Ferreira, tanınan adıyla "Ari". 4 milyon dolara sattılar onu Alkmaar takımına. Ekonomik gelişme, teknik direktör istikrarına güven başarıyı getirdi bu küçük şehre.

























İsveçli aileler futbolcu çıkarma konusunda ünlüdür. Bu konuda bir rekorları da var hatta. Nordahl ailesi üst düzey futbola tam 6 üyesini sokmuştur onu da seyir defterinde inceledik. Yeni aile Elm ailesi. Kalmar şampiyon olurken bu aileden çok yardım aldı. Zira 20 yaşındaki Rasmus Elm ve 23 yaşındaki Viktor Elm orta sahada 25 yaşındaki David Elm forvet hattında forma giyiyor. 23 yaşındaki Viktor, Ocak ayından itibaren Heerenveen'de forma giyecek. Blogu takip edenler için "deja-vu" etkisi yaratacak bir haber bu sadece. Heerenveen'in sürekli yaptığı iş bu biliyorsunuz. Üstelik, bu sene ilave etkenler de var. Heerenveen Feyenoord'un başına geçen Gertjan Verbeek'in yerine Trond Sollied'i getirdi ki Sollied bir Norveçli. Zaten scouta ihtiyacı olmadan İskandinav futbolunu elinde tutan bir adam. Bir etken de Viktor'un bu sene UEFA Kupası ön eleme turunda Feyenoord ile karşılaşan Kalmar'ın gollerinden birini atması. Ama olay şu ki Heerenveen bunlar olmadan Haziran ayında Elm'e 3,5 yıllık imzayı attırmıştı. Norveçli ağırlıklı orta sahaya 1.92 boyunda dev bir İsveçli de gelmiş oldu böylece. Büyük bir ihtimal nice oyuncuyla yaptıkları gibi bedavaya aldıkları Elm'i en aşağı 5-6 milyon euroya Avrupa'nın büyük bir kulübüne satacaklar.

Yaza yaza ben yoruldum bir daha yazıyorum. Bu lige İskandinavya'dan gelen ve ilk aklıma gelen adamları sayıyorum. Roger Ljung, John Carew, Fredrik Hisp, Kennet Anderson, Arild Stavrum, Tobias Linderoth....Son ikisi dışındakiler bu ligde çok iyi işler yaptlar ve hala yapmaya devam ediyorlar. Stavrum Aberdeen'de çok iyi işlere imza attıktansonra geldi ama ada futboluna alışıp buraya gelen tüm oyuncuların problemini yaşadı. Linderoth ise gelmeden önce nerede ise İsveç milli takımının en sağlam adamıydı. Burada halen toparlanamadı. Ama oyunculuk kalitesinden kimsenin şüphesi yok. Hal böyle iken ve ortalıkta düşük bonservisli hatta bedava bir dolu adam dolaşırken neden işin içinde yokuz. Alın işte, lig bitti İsveç'te. Bir dolu yetenekli genç boşta. Ama yok, bizim bu süreçte görevimiz belli, karşımıza çıkınca "nereden bulmuşlar bu adamı yahu?"diye sormak.

1 yorum:

bonedriven dedi ki...

bir ara fin ligi bitince ordan oyuncu kiralama yontemine gitmisti anadolu klupleri, iyileri de cikmisti aralarindan. mesela denizli de oynayan bir sag bek vardi, hietanen di ismi sanirim, denizli uefa da doktururken servet le beraber iyi is yapmislardi geride, bir de bikac takimda birden oynayan bir forvet vardi da ismi gelmedi aklima, az gol atmamisti zamaninda.

aslinda iskandinavya dan oyuncu almak cok islerine gelir bence dusuk gelirli kluplerin, tipki afrikalilar gibi fizik gucu yerinde ve ucuz iyi oyuncular bulmak mumkun. ama birileri oyuncu transferinden ii paralar yiyor bu ulkede, nerde kaldi scouting...