11 Kasım 2008 Salı

NAZİS OUT















İş yerindeki Alman arkadaşım kendisine"alınma ama Alman olmak nasıl bir duygu, her kendini tanıttığın yerde insanların aklına aynı şey geliyor, sürekli Hitler ve onun yaptığı soykırım üzerine konuşmak zorunda bırakılıyorsun" dediğimde bu dertten hemen her Almanın muzdarip olduğunu ama artık kendi otokontrol mekanizmalarını geliştirdiğini ayrıca okullardaki eğitimin de bu düşüncelerin tekrar yeşermesini tamamen engelleyici yapıda olduğunu söylemişti.

Hafta sonunda Werder Bremen'in Bochum deplasmanında oynadığı maç ilginç bir olaya tanıklık etti. Tribünlerde açılan siyasi pankartlar daha önce bir çok tribünün ve bir çok kulübün başına bela oldu ve genelde de bu tribünleri polisle karşı karşıya getirdi. Bremen tribünlerinin hafta sonundaki oto kontrolü örnek gösterilecek cinsten. Bochum'un Rewirpower Stadyumu'nda oynanan ve 0-0 biten mücadelede deplasmanda takımlarına destek vermek için stadyuma gelen taraftarlardan 6 tanesi 2. Dünya Savaşı'na göndermede bulunan bir pankart ve 3. Reich yani Hitler dönemine atıfta bulunan gamalı haçın üzerinde bulunduğu bir bayrak açmak istediler. Ancak Bremen taraftarları kendi aralarında anında organize olarak önce taraftarları susturdular, sonra da bu taraftarlar staddan atılana dek"Naziler dışarı" şeklinde tezahüratta bulundular. Aşırı sağcı "Nordsturm" örgütünün üyesi olduğu belirlenen bu 6 kişinin pazar günkü maçı seçme nedeni 9 Kasım 1938'de Almanya çapında yahudi iş yerlerine ve yahudilerin geneline yapılan büyük saldırıların yaşandığı ve 90 yahudinin öldürülüp 30.000 tanesinin esir kamplarına gönderildiği "Kristallnacht"ın yıl dönümü olması.

Werder Bremen genel direktörü ve eski efsane futbolcusu Klaus Allofs kendi taraftarlarının bu sağ duyulu davranışını kutladı ve olaya karışan 6 kişinin Werder Bremen'in tüm iç saha maçlarından men edildiğini ve bu cezayı tüm yurt çapına yaymak için girişimde bulunduklarını aktardı. Zira bu kişiler bir suç işlemiş değiller. Ancak yaptıkları davranış Almanların çok hassas oldukları bir konu. Almanya'da ilk ve orta dereceli okulların tümünde hiçbir ön yargıda bulunulmadan Hitler Almanyasıın uyguladığı zulümler ve toplu katliamlar anlatılıyor. Almanlar 60-70 yıl önce gösteremedikleri sağduyuyu bugün göstererek geç de olsa önemli bir adım atıyorlar. Ne olursa olsun Bremen tribünlerini kutlamak gerek. Aynı milletin insanlarının hatta spor yazarı diye yer tutanların herhangi bir takımın renkleri yüzünden terörist örgütleri çağrıştırdığının ileri sürüldüğü bir ülke Türkiye. Katliam yapan bundan vazgeçebiliyorsa biz de bu tür nefret tohumları ekmeyi bırakmalıyız.

5 yorum:

PVH dedi ki...

Flying Dutchman guzel bir konu ama en sonda Turkiye'de olanlari en hafif tarafiyla anlatmissin. Yani "tutanların herhangi bir takımın renkleri yüzünden terörist örgütleri çağrıştırdığının ileri sürüldüğü bir ülke Türkiye" dogru ama kapasitesi, anlayisi herkesce bilinen bir adamin sacmasapan bir yazisi degil Turkiye'de spora bulasan milliyetciligin cirkin yuzu. En son Ermenistanla oynadigimiz mactan once internet gazetelerinde yazan yorumlari, forumlarda insanlarin ne dusundugunu oku. Isvicre macinda yasananlari dusun. Haim Revivo Fenerdeyken Gs tribunlerinden acilan pankarti, Diyarbakir taraftarina ulkenin dort bir yaninda hosgeldin hediyesi olarak sunulan "pkk disari" tezahuratlarini dusun. Orhan Pamuk Turkiye'de spor asiri milliyetciligi korukluyor dedi insanlara baska bir linc malzemesi cikti, Fatih Terim Pamuk'u yetersiz milliyetci ilan etti. Almanya'da "bu düşüncelerin tekrar yeşermesini tamamen engelleyici yapıda olduğunu" demissin ya, iste o asiri milliyetci dusunculeri kastediyorsun, Turkiye'de egitimden spora, muzikten eglenceye insanlara enjekte ediliyor bu Almanya'da engellenen sey. Sporla o kadar icice ki sayfalarca ornek yazilabilir. Spor bu makinanin en onemli parcalarindan ve hastalikli fikirlerin ureyip yayilmasi icin en uygun ortamlardan. Bu kadar ciddi sikintilarin yaninda Ercan Saatcinin yazisi falan Penguen'de karikatur olur ancak.

Adsız dedi ki...

Geçen sene gittiğim Berlin de birçok Alman la muhabbet etmişliğim var. Holocaust Museum u gezmişliğim var. Ve gözlemim şudur: Tamam kardeşim ortada büyük bir mezalim var, soykırım var. Ama koca bir millete sürekli bunu yaptınız diyerek kafalarına vurmak olmaz ki. alman çalışma bakanlığında üst düzey bir bürokrattan şu cümleyi duymuşluğum da mevcut: "1918 de Paris ten çıkmıştık ama fazla değil yaklaşık 20 sene sonra tekrar paristeydik, hem de turist olarak değil". şunu çok açık gözlemledim. artık almanlar arasında tamam 60-70 yıl önce birtakım "kötü" olaylar olmuş, ama bunu yapanlar da sonuçta bizim atalarımız imiş düşüncesi yükselen bir trend. ve bence çok da haksız sayılmazlar.

Adsız dedi ki...

Die Welle isminde bu sene gösterime giren bir Alman filmi var.Bu yazının üzerine izlemeni öneririm. :)

http://www.imdb.com/title/tt1063669/

Pads dedi ki...

Bildigim kadariyla Almanya'da gamali hac ve diger Nazi sembolleri yasak, dolayisiyla suc islemis oluyorlar. Yanlisim varsa daha iyi bilen biri duzeltsin.

Adsız dedi ki...

bende bu haftaki almanya animi anlatayim. bielefeld deyim, adamlar evinde gladbach a 2-0 yenilmis. tramwayda gladbach lilar biefeldlilerle beraber gidiyorlar. hic bir olay olmadi, acayip sasirdim. spor böyle olmali iste dedim. bizde olsa dalmislardi birbirlerine.