3 Aralık 2008 Çarşamba

EL CAZADOR DE REAL MADRID



















Ajax taraftarlarının ona taktığı lakap buydu "El Cazador" ya da Klaas-Jan "the hunter" Huntelaar, ya da "Avcı". Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısından beri Avrupa'ya transferi konuşuluyordu, Manchester United onu bu sezon başı Rooney'in sakatlığında ciddi olarak düşünmüştü ama seçimleri Berbatov oldu. Sakatlık bu sefer Real'i vurunca takımdaki 5 Hollandalı'nın da etkisiyle onlar başka seçeneklere başvurmadılar ve Huntelaar'ı aldılar. Ajax taraftarları onu özleyecekler. İnternet forumlarında kulübü birkaç senedir zirvede tutan oyuncunun (onlara göre kahramanlarının) kaybından dolayı büyük üzüntü içindeler. 20 milyon eurosu peşin olan 27 milyon euro rakamı da onları pek tatmin etmemiş gibi duruyor.

Huntelaar De Graafschap altyapısında 11 yaşında sol bek olarak başlamıştı futbola ve forvete geçmek için 14 yaşını beklemek zorunda kaldı. Bir ara onu kalede bile oynattı Graafschap yıldız takımında. Neyse ki forvete geçer geçmez yıldız takımlarında elde ettiği başarı onu 2000 yılında 17 yaşında PSV'ye getirdi. 2002-03 sezonunda Guus Hiddink onu A takım kadrosuna aldı ama o sırada oldukça formda olan Mateja Kezman'ı kesmesi çok zordu. Sezonun ikinci yarısında altyapıdan yetiştiği kulübü De Graafschap'a kiraya verildi. Gol atamadan geri döndü PSV'ye. Onun kısa süredeki bu kötü performansı 2003-04 sezonunun başında tekrar kiraya yollanmasına sebep oldu ve AGOVV Apeldoorn yolunu tuttu. Bu sefer işler iyi gitti. Huntelaar 26 golle İkinci Lig'de gol kralı ve yılın oyuncusu oldu. PSV buna rağmen onu sadece 100.000 euroya Heerenveen'e sattı. "The Hunter"ın büyük balıkların denizine dönmesi sadece 1,5 yıl aldı. Heerenveen 100.000 euroya aldığı oyuncu bu sürede 30'un üstünde gol atınca onu 9 milyon euro ve gelecekteki transferinden yüzde alma koşullarıyla Ajax'a gönderdi. Sonrasını biliyorsunuz. Bu sezon başında kaptanlığa gelmesine kadar yükselen bir grafik.














Huntelaar Real Madrid için yerinde bir transfer mi? Son yıllardaReal forvetlerinin profili açısından evet. Huntelaar maç kötü giderken onu çevirebilecek, sazı eline alıp arkadaşlarını yönlendirebilecek, tüm takım kötü oynarken sivrilip oyunun kaderini değiştirecek, yenilgiyi kabullenmeyip ateşleyici karakterde olan bir oyuncu değil bunu belirtelim. Huntelaar sadece iyi bir forvet. Yani Ruud Van Nistelrooy'dan farklı bir oyuncu transfer etmedi Real. Hoş böyle bir oyuncu da aramıyorlar zaten. Modern futbolda Hollanda Ligi'nde yüksek sayıda goller attıktan sonra yurt dışında da bu sayıları tutturan adam sayısı fazla değil. Bu alanda en parlak rakamlara sahip Marco Van Basten'in bile Milan'da bir sezonda ulaştığı en yüksek rakam 25, ki Ajax'ta 35 gol ortalaması ile oynayan bir adamken. Eredivisie'nin son harika çocuklarının da Hollanda Ligi-yurt dışı ligleri gol ortalamaları pek farklı değil. Mateja Kezman (25-9), Ruud Van Nistelrooy (30-21), Afonso Alves (33-9). Buna en çok yaklaşan Jan Vennegoor of Hesselink oldu ki (20-20) onun transfer hattındaki Hollanda Ligi ve İskoçya Ligi kalite açısından çok çok farklı ligler değiller, hatta İskoç Ligi biraz daha aşağıda diyebiliriz. Dolayısıyla Huntelar'a da aynısı olacaktır. Real'de sezonda 20 gole ulaşması bile çok büyük başarı olur.



















2013 yılına kadar imza attı. "Huntelaar'ın kariyerinden bugüne kadar en fazla yararlanan takım kim?" diye sorarsanız vereceğim cevap Heerenveen olur. Ajax'la büyük işlere imza attı ama, o bu işlere imza atarken Ajax hiç şampiyonluk yaşayamadı. Heerenveen ise hem 100.000 euroya aldığı bir oyuncuyu 9 milyona sattı hem de Real Madrid'in ödediği 20 milyon euronun % 10'unu anlaşma maddesi olarak aldı. Yani Toplamda 11 milyon euro. Real ondan ne kadar yararlanacak göreceğiz. 2 hafta sonra sakatlığının geçmesinden sonra ilk onbirin değişmez oyuncusu olacaktır ama Real'i şu andaki hafif karmaşık durumundan kurtarıp Barca'yı durduruacak güç olacağını hiç zannetmiyorum. O karakterde bir oyuncu değil. Zidane'lı, Figo'lu, Mkalele'li kadronun en ucundaki krema olabilirdi ama pastanın kalıbı olması imkansız.

Son notları verelim Huntelaar bu transferle Hollandalı oyuncular arasında en pahalı transferi yapan dördüncü oyuncu oldu. Marc Overmars 39.9 milyon euroya Arsenal'den Barcelona'ya geçişiyle bu dalın birincisi. Arjen Robben 36 milyon euroluk Chelsea-Real Madrid transferi ile ikinci. Üçüncü 30.4 milyona PSV'den Manchester United'a geçen Ruud Van Nistelrooy. Huntelaar aynen kendisi gibi Ajax'tan Real Madrid'e 27 milyon euroya transfer olan Wesley Sneijder ile dördüncülüğü paylaşıyor.

Peki geride kalanlar. Ajax bu transferle onun yarattığı boşluğu doldurmakta çok zorlanacak. PSV'nin bocaladığı Feyenoord'un çöktüğü bir senede, yaşadıkları kıpırdanmada ona çok ihtiyaçları vardı. Güç kaybettiler. Groningen'den Marcus Berg ve Fenerbahçe-Randers maçlarında sarı lacivertlilere karşı da forma giyen Senegalli Baye Djiby Fallyeni transfer adayları. Ancak bu transferin yaradığı bir takım daha var. AZ Alkmaar. Van Gaal'in ekibi Huntelaar'ın gidişi ile bana göre bu sene tartışılmaz favori olduğu şampiyonluğa biraz daha yaklaştı.

11 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

son 2-3 günde bir sürü huntelaar yorumu okuduk ki hiçbirisi seninki kadar kapsamlı ve doyurucu değildi. sağolasın.

Her Yol Roma dedi ki...

hocam yalnız ufak bi düzeltme, 5 hollandalı vardı, huntelaar 6. oldu: van nistelrooij, van der vaart, robben, sneijder ve drenthe'den sonra..

Flying Dutchman dedi ki...

Her Yol Roma haklısın düzelttim, teşekkürler

Nistelrooy'u pek sevmediğimden saymamışım sanırım :))

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

çok güzel incelemişsin dutch.

şimdi zenginin malı züğürdün çenesini yorar atasözünde canlandıran biri olmak istemem ama bir şey sormak istiyorum ;

ajax bu paraları karıya kıza mı yediriyor dutch? altyapı altyapı anladık ama oynayan oyuncular hakikaten çok vasat.

Adsız dedi ki...

belki ben yazıyı yanlış değerlendirdim ama huntelaar'ın sakatlığı 2 hafta sonra geçse bile transfer devre arasında gerçekleşeceği için 6 hafta daha real formasını giyemeyecek.
yazı çok kapsamlı ve güzel olmuş.elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

çok güzel bir inceleme gerçekten çok kapsamlı huntelaarın bilmem neresindeki dövmenin ne anlama da geldiğini yazsan tam olacakmış :D

Adsız dedi ki...

Bende alacağı 2 Milyon Eurodan hariç ekstralardan Heerenvenin pay alıp alamayacağını merak ettim :))

Ayrıca Huntelaarın boyu epey uzun gibi kafa toplarına hakimiyeti de varsa Real gibi pigme forvetli bi takımda iş yapar gibi geliyor bana

Ferman

Jambonneau Sale dedi ki...

Eline sağlık çok güzel özetlemişsin.Yalnız Ajax'ın Suarez adlı oyuncusu yetenek bakımından saydıkların oyuncular içinde en üstte diyebiliirim.Suarez'i kimse farketmiyormu?.

Onur Aydın dedi ki...

Sanat eseri şu yaptığın yahu. Hiç bir Türk gazetesinde bir transferi bu kadar güzel analizleyen, müthiş futbol bilgisini sunan, geniş bir yazı görmedim.

Zevkle okudum. Print ediyorum bol bol okuyacağım sanım. Haklısın Real'de 20 gole ulaşır ama sanırım sezonun ikinci yarısında 20 gole ulaşır.

Önümüzdeki sezon da Van Basten'in rekorunu da kırabilir. Sakatlıklardan müzdarip olmaz ise.

Dünya'da en çok sevdiğim futbolcu :) Biraz duygusal yorum.

Onur Aydın dedi ki...

Müstarip yahu ! Müzdarip ne ? Çok pardon yazım yalnışım için.

Onur Aydın dedi ki...

sarnım yazmışım bir de ! sanırım yahu.

heyecandan sanırım evine dönemeyen Hollandalı ...

Beğenerek izliyorum seni :)