2 Aralık 2008 Salı

TOP 10 ABSÜRD STADYUM



















Akçaabatsebatspor'un stadı Türkiye'nin en absürd stadyumlarından. Denize yakınlığı sebebi ile sahadan güçlü bir şutun denize kaçtığı yönünde şehir efsaneleri dolaşır. Bunun dışında otoyolun kenarında bulunan Ali Sami Yen Stadı'nda, misafir ve ev sahibi takımın bayraklarının çekildiği yeni açık tarafındaki direklere, otoyoldaki trabzanlardan atlamak kaydıyla girildiğine kendi gözlerimle şahit olmuşumdur. Tabi hayati tehlike atlatılarak. Aşağıda yine sizden de birçok örneğin geleceğine inandığımız dünya üzerindeki 10 absürd stadyum var. Buradaki ana kıstaslarımız mimari, stadın lokasyonu ve tribünlerin durumu belirtelim.

















10-Estádio Municipal de Braga:
10. sırada bu dalın en çok tanınanı var. Bu stadı mimarisi, lokasyonu bir yana Euro 2004'te Portekiz hükümetinin en çok parayı harcadığı stad olması absürd yapıyor. Tam 83 milyon euro ile turnuvadaki diğer 10 stadyumundan daha pahalıya patlamıştı inşası. Tabi bu rakamın oluşmasında tribünlerin yapımı değil o kayaların delinip stadı oturtmanın da payı var. Kentin takımı SC Braga maçlarını bu stadda oynuyor.



































9-Gospin Dolac, Imotski: Yine kayaların arasında bir stad. Hırvatistan Ligi 2. lig takımlarından NK Imotski'nin Stadı. Bu seferki stad değil resmen coğrafya sınavı. Kayalar, platolar, stadın hemen sağındaki büyük Imotski gölü, arkada surlar. Bu sahada Japon futbolcu oynasa 90 dakika boyunca maçı bırakıp fotoğraf çeker. Bu stadın turnikesi nerededir, ayrıca o balkon gibi yerden bakanlardan bir ücret alınır mı çözemedim.



































8-Kråmyra Stadium, Ålesund:
Norveç Ligi takımlarından Aalesunds FK'nın 2 sene önce geçtiği Color Line Stadyumu'ndan önce kullandığı çok amaçlı stadyum. Ben ömrümde çok beleştepe gördüm ama böylesini görmedim. Resmi beleştepe. Adam resmen beleştepeye pankart açmış, tifo yapmış. Aslında günümüz endüstriyel futbol düşmanlarının mekanı tam. "Burası benim yerim" diye kimse kimseyi kaldıramaz koltuk yok, açık arazi. Ancak "şu taşın yanı benimdi, şu dikenin üstü senindi" diye tartışma yapılır o kadar. Atanalırspor felsefesi hala yaşıyor anacığım.



















7-Igralište Batarija, Trogir: Yine Hırvatistan ikinci Ligi yine bir coğrafya dersi. Bu sefer yerşekilleri koy, körfez, boğaz, yarımada, ada şeklinde. HNK Trogir takımının stadı 1.000 kişilik ama kale surlarıyla beraber rahat bir 5.000'i bulur. Tam Türk basınına göre bir stad. Her maç sonrası başlık hazır zaten. "HNK Trogir denize döktü", olmadı "HNK Trogir pupa yelken", olmadı "HNK Trogir kaleyi fethetti". Ama itiraf edeyim o küçük adacıkta stadın arkasında kalan yerleşim yerine de hayran kaldım. Absürd olduğu kadar da görünüş açısından harika bir stadyum.

















6-The Wall, Doha: Listenin henüz yapılmamış tek stadyumu. Katar'daki nam-ı diğer "Laptop Stadyumu", "The Wall". Katar'ın başkenti Doha'da inşası devam eden stad dünya tarihinde 2 ilke ev sahipliği yapacak. Dünyanın ilk yeraltı stadyumu ve dünyanın açık havada olup air conditiona sahip olan ilk stadyumu. En erken 2010 yılında bitmesi planlanıyor. Işıklandırma direkler ve ampüller yerine tamamen surround sistemi ile yapının içinden sağlanacak. Laptop kelimesine birebir uyan bir stadyum, yani kapalı halden açık hale gelirken zemin aşağıya iniyor ve tribünler dikleşiyor. Bu mekanizma isteğe göre ayarlanabiliyor. 2018 Dünya Kupası'na aday olmayı düşünen Katar'ın şahsi şov stadlarınan birisi. Zira kapasite sadece 11.000, yapım sebebi bu stada Dünya Kupası'nı getirtmek değil, "bakın biz neler yapabiliyoruz" demek.



















5-Kenilworth Road, Luton: Luton Town'ın Stadyumu. Joe'nun birkaç hafta önce bir yazısı vardı Wolves hakkında, stadyuma etraftaki bardan kaçak giriş var diye. İşte onun legal hali. Luton deplasmanına gelen taraftarlar ellerine cadde, sokak, ev numarasını alıyorlar, arayıp aşağıdaki kapıdan geçiyorlar, sonra oturma odası, bahçe, merdiven derken deplasman tribününe giriyorlar. Stadyum insanın evi gibi olacak demişler ya işte o hesap. Üst kattaki perdeli pencereleri çözemedim, orası da business class sanırım. Bir gün Joe bizi adada misafir ederse ilk gideceğim stadlardan olacaktır and içtim.



































4-Aker Stadion: Bu stadı da absürdden çok doğal güzelliği için listeye almak lazım aslında. Norveç 1.Ligi takımlarından FK Molde'nin evi Aker Stadion 11.000 kişilik kapasitesine rağmen düzenli mimarisi ve enfes lokasyonu ile gördüğüm en güzel yapılardan birisi dünya futbolunda. Zaten mimarı Kjell Kosberg'e de 1999 yılında Norveç'te yılın mimarı ödülünü kazandıran ve dünyanın en prestijli mimari ödüllerinden olan FIABCI'ye adaylık getiren bir stad.





































3-Eco-Estádio Janguito Malucelli, Parana: Brezilya 3. Ligi olan Campeonato C'de mücadele eden J. Malucelli Futebol Sociedade Anônima takımının stadı (aynı zamanda yazı başlığının altındaki resim). Stadın adından da anlaşılacağı gibi ekolojik dengeyi bozmama adına doğayı fazla tahrip etmeden onunla bütünleşerek yapılmış bir stad. Zaten spiker kulübesi ile bu alanda açtığı çığırı tezahür etmek mümkün değil. Yedek kulübeleri bambaşka. Bu stadı güveler nasıl yiyip bitirmiyor bilmiyorum. Tribün koltuklarını sökmek için öyle tornavido operasyonu veya kaba kuvvet yetmez, çapa, tırmıkla girişeceksin. Stadın kendi absürdlüğü bir yana, tribünü ortadan ayıran merdivenler apayrı bir hadise. Çayır çimene 3-4 tane plastiki çakıp tribün yapmışsın bir de ne merdivenle uğraşıyorsun. FIFA kuralarına mı uyacaksın? Ayranı yok içmeye, merdiven yapar tarlaya.





































2-Mmabatho Stadium, Mafikeng: 2010 Dünya Kupası için bütün stadları elden geçiren ve yeni stadlar inşa eden Güney Afrikalılar karambolde şu stada da el atsalar hiç fena olmaz. Üstelik bu stadda Johennaesburg derbileri oynanıyor bazen. Cape Town-Kaiser Chiefs, Orlando Pirates-Cape town gibi. Neresinden başlasam bilmiyorum. Büyük bir ihtimalle maraton tribünleri önce yapıldı. Daha sonra da yahu bu stada bir restorasyon yapalım diye yola çıkıldı, ancak ödenek azlığından iskambil kağıdından kale yapar gibi tribünlerin iki tarafına terastan bozma şu kare platformlar yerleştirildi. Üstelik stad 59.000 kişi alıyor. O kadar adama yazık. Dünyanın efektiflik/kapasite açısından en kötü stadyumudur sanırım. Mimarı Metin Şentürk.





















1-Við Margáir: İşte dünya üzerinde Orhan Ayhan'ın maç anlatamayacağı tek stad. "Bilenler için söylüyorum deniz tarafındaki kaleyi ev sahibi EB/Steymur koruyacak" diyemez çünkü. Ulan her yer deniz tarafı. Kelimeler kifayetsiz kalıyor bu stad için. Faroe Adaları 1. Ligi "Formuladeildin" (isim apayrı bir tez konusu zaten) takımı EB/Steymur'un mabedi, ufak bir dalgada ne oluyor bilmiyorum. Hani Manchester City ile eşleşince maçı Torshavn'ın Gundadalur Stadı'na alınan takım. İsabet olmuş. Bu stada gel-git olur, bu stada kaya düşer, bu stada Jaws çıkar, bu stada ne olmaz ki? Bu stadla adamlar bu sene ligde şampiyon oldu işte. Ayrıca buraya deplasman takımı nasıl geliyor, eve nasıl dönüyor? Reina'ya yatla yanaşır gibi gemiyle geliyorlardır büyük ihtimal. Bundan daha zorlu deplasman var diyecek olan varsa beri gelsin. Zaten kulüp de futbolculardan çok futbol topuna para harcıyordur. Tam Sabri'nin adrese teslim frikiklerinin stadı.

33 yorum:

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

bir yapı mühendisi olarak güney afrikadaki stadın mimarını kınıyorum ve ona laflar hazırladım.

sanarsın sun power panels.

Adsız dedi ki...

ucan hollandali,

verdigin mükemmel bilgilerin yaninda enfes bir sunum olmus, cok keyif aldim..

turhanatakan dedi ki...

yine çok güzel bir top 10 olmuş. yalnız molde de aker stadyumunda oynayınca trabzonsporun norveçli santrforu runa langenin kafası karışmış mıdır acaba:)

Şen Şef dedi ki...

Yaw Braga ile Faroe A.'daki stadlar düz satıh gibi durmuyorlar di mi? Ben mi yamuk görüyorum? Hırvatistan'dakiler ile Norveçteki Aker şahaneymiş yalnız.

papaz dedi ki...

1 numara doğa koşullarından normal karşılanır biraz da 2 numara nedir öyle ya:)

Veli Göçer Güney Afrika'ya el atmış heralde.

Adsız dedi ki...

Kibris'taki Magus Turk Gucu takiminin eski stadi olan Canbulat Stadinin fotograflarini Aralik ayinda Kibris'a donunce buLacagaim ve sana birsekiL uLastiracagim..
Harika bir caLisma oLmus, eLLerine sagLik ama MTG'nin eski sahasini gorunce edit yapman ve onu 2. siraya koyman gerekebiLir..
Ama 1 no'lu stadi kimse yiyemez..

deNNis

Bolat dedi ki...

Cok güzel bir girdi olmus. Tebrik ederim yapani.

dchetin dedi ki...

ah ulan hırvatistan, ah ulan dalmaçya, ah ulan zagreb.

gitmek lazım oralara.

UzunPaslar dedi ki...

muhteşem bir yazı ve araştırma olmuş. ne kadar tebrik etsem az. bu arada Eco-Estádio Janguito Malucelli ve Aker Stadion'a(gerçek anlamda) hayran kaldığımı söyleyebilirim.

yazıların devamını bekliyoruz.

juventino dedi ki...

@flying dutchman

fırat abi şu stat da bi ilginç. ya burda ya da başka bir blogda(büyük iht. aceto)görmüştüm. adı ne biliyor musun acaba?

http://img142.imageshack.us/my.php?image=stadionwl4.jpg

Burak dedi ki...

harika bir yazı olmuş.1 numara benimde favorim.:) teşekkürler.

ziggytheking dedi ki...

Sevgili Uçan Hollandalı ve saz arkadaşları,

Bu güzellemenin bir yerel versiyonu olarak "Türkiye'nin en ucube 10 stadyumu" olarak bir onlu yapmanı istesem çok mu şey isterim? Akçaabat Fatih Stadı'dır gerçek adı mesela. Sonra Yenikent Asaş var, Cebeci İnönü var. Arayan mevlasını da bulur belasını da hesabı bizde de gerek mimari, gerekse şehircilik açısından gerçekten facia statlar vardır.

Ayrıca Güney Afrika'daki statta sabah sporu veya 23 Nisan çalışması mı var nedir? :)

Adsız dedi ki...

bence bunlara +1 diyip atatürk olimpiyat stadınıda eklemek lazım, malum yolu olmadan milyonlarca euro harcanarak yapılmış :)

Umur Burak Ayaz dedi ki...

9-Gospin Dolac, Imotski
Bu sahada Japon futbolcu oynasa 90 dakika boyunca maçı bırakıp fotoğraf çeker.

Abi bu ne ya? Koptum resmen :)

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

@ Darth; :))

Dutch bence bu oak parkın önündeki yaşlı insan yıllardır bu stadın girişini arıyor.

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

@ ziggytheking;

bence afrikadaki stadda illümünati ayini var ilk fotoğrafa bakarsan anlarsın, feci tırstım ha:)

Adsız dedi ki...

1 numaraya stadyum yerine dinlenme tesisi yapsalar daha iyi ederlermiş:)

Semt Aşığı dedi ki...

http://www.espiyeonline.com/gumushanespor/stadyum/tesis6.jpg

http://img38.yukle.tc/images/4966030811_coolest_stadium_I_ve_ever_seen_Gumushane_Turkey.jpg

kayaları oyup stad yapma konusunda hırvatistana gitmeye gerek yok :)

bonedriven dedi ki...

benim favorilerimden biri de bogaz a nazir, otoyol kenari, kopru manzarali beylerbeyi 75.yil stadidir.

Free Siyaset dedi ki...

Yazının başlığını görünce benimde aklıma Magusadaki stadlar Canbulat ve Mağusa Dr Fazil Kucuk gelmişti.

Fazıl Küçük de Grönland v Zanzibar maçını izlemiş biri olarak arka taraftaki mütiş deniz manzarasından maçı izleyemediğimi belirtmek isterim.

Ayrıca not olarak Zanzibarlı yedek futbolcunun maç sırasında yedek kulubesinin arkasında işediğini de tarihe not düşelim :)

Molde delki Aker stadı ölmeden önce gidilecek stadlar listesine yazıldı...

Çok süper bir top 10 olmuş. Teşekkürler dutchman...

ziggytheking dedi ki...

@ Joe Jonese Ateşdağlı,

Ben gayet naif bir yaklaşımda bulunmuştum ama sen direk illüminatiye bağlamışsın olayı :)

Bir de bu tribünlere isim de bulmak lazım. Maraton, Kale Arkası, Numaralı ve Açıktan sonra artık bu stad sayesinde;

"Sağ Güneş Paneli Tribün Üst"
"Alt Güneş Paneli Kale Arkası Tarafı" gibi tribünler de olacaktır.

baha dedi ki...

bu blogda yazilmis en iyi on yazidan birini okuduk.

Ne stadlar varmis meger...

manial dedi ki...

italyan como nun stadının da yukardaki brunate semtinden açık havada çekilmiş fotosu da bu listeye aday olabilirdi....
como gölünü gezmeye gidenler ve funikülerle brunate ye çıkıp tepeden bakanlar için cok tanıdık bir manzaradır o zaten ....
ayrıca yazı cok güzel olmuş yine,tebrikler...

emilio santos dedi ki...

gözlerim antalyaspor'un stadını aradı ama!?

bonedriven dedi ki...

ya abi senin bu top ten aynen milliyet internet sayfasinda haber olmus sen mi verdin yoksa internet gazeteciliginin bir baska muthis ornegiyle mi karsikarsiyayiz?

ahanda linki:

http://www.milliyet.com.tr/content/galeri/yeni/goster.asp?prm=0,8298016&id=26&galeriid=5180#galeriStart

haute_couture dedi ki...

milliyet'in buradan alnını öpüyorum, yazıları, sırayı bile birebir almış yahu :)
yanlız luton'daki stad ile ilgili bilgiyi alırken karıştırmış, etraftaki barlardan da girildiğini iddia etmiş :)))

Flying Dutchman dedi ki...

bonedriven

maalesef ikincisi. Konu ile ilgili birkaç merciye derdimizi belirttik. Bir cevap gelmezse, bir şeyler karalayacağız elbet bu saygısızlıkla ilgili

Sencer Yücel dedi ki...

sabah haber sitelerinden birinde başlığı gördüm, aşağı yukarı aynı stadlardır diye bakmadım bile. aynı yazı olacağı aklıma gelmemişti, ama şaşırmadım da...

Adsız dedi ki...

bu imotski stadı 2004-05 sezonu uefa kupası ikinci ön eleme turunda gençlerbirliğinin uğur boralın attığı son dakika golüyle 2-1 kaybederek tur atladığı rijeka takımının da stadı değil mi?

Adsız dedi ki...

15.12.2008
Milliyet Gazetesi İnternet Sitesi

Bazı karelerin altında cümleleri bile aynen kopyalamı$lar.

http://www.milliyet.com.tr/content/galeri/yeni/goster.asp?galeriid=5180&ver=66

TUNA

zihuatanejo dedi ki...

Çok geç oldu ama yeni buldum singapurdan sıcak sıcak

Marina stadyumu:

http://sportsrambling.files.wordpress.com/2008/12/floatmarinabay.jpg

A dedi ki...

O değil de fanatik yine izinsiz sömürmüş buradaki bilgileri + hatta yorumlardaki stad fotoğraflarını dahi araklamış..

http://fanatik.ekolay.net/Default.aspx?aType=GaleriDetay&KategoriID=27&ArticleID=156887&fc=ok&sfc=ok&Page=1

Yatacak yerin yok Fanatik Gazetesi(!)

Selocan dedi ki...

"Kayalar, platolar, stadın hemen sağındaki büyük Imotski gölü, arkada surlar. Bu sahada Japon futbolcu oynasa 90 dakika boyunca maçı bırakıp fotoğraf çeker"

:)))) Süper tespit