30 Aralık 2008 Salı

FOLK METAL VE FINNTROLL

























Heavy metale önyargıyla bakan ve "çok gürültülü", "sapkınların müziği" gibi peşin hükümler veren kitlelerin bile ısınabileceği bir alt türü var. Folk-metal. Tanımlaması zor ama heavy metal temeli üstüne keman, flüt, french horn, akordeon, harmonica gibi aletleri yerleştirerek genelde grubun çıktığı ülkenin yerel efsanelerini veya savaş, mitoloji, destanlar gibi epik hikayeleri anlatan şarkılar yer alıyor bu alt türde. Soft vokalin de brutal vokalin de yer aldığı bir tür. Bana göre 2 tane lider ülkesi var. Almanya ve Finlandiya. Hoş heavy metal ve alt türleri konuşulduğunda hep akla gelen ilk 5 ülke içindedir bu ülkeler ya. Almanya'dan daha önce blogda incelediğimiz Die Apokalyptischen Reiter, In Extremo, Subway To Sally Finlandiya'dan da Korpiklaani, Finntroll ve türün yeni yıldızlarından Ensiferum önde gelen gruplar. Almanya'dan Die...Reiter ve Finlandiya'dan Finntroll benim için 1 adım öndeler. Genellikle Alman grupları soft vokale başvururken Fin gruplarda vokaller brutaldir. Hepsinin ortak noktası son derece eğlenceli, kalk gidelim gaydırı gubbak cemile havasında olmasıdır.

Gelelim yukarıda bahsettiğimiz gruba önerilecek eserlere. Öncelikle brutal vokalin en eğlenceli olanından dahi hoşlanmıyorsanız yapabilecek bir şey yok. Zira folk-metal gruplarının brutal vokalleri Cradle Of Filth, Children Of Bodom veya Gorgoroth gibi scream vokal veya black metal grupları gibi tok "böğürme" tipinde değildir. Daha çok Haggard'ı andırırlar (ülkede en çok popüler metal gruplarından olduğu için onları örnek veriyorum). Ha buna rağmen ben bulaşmayayım deseniz şiddetle önereceğim bir albüm var. Gruptan kovulmadan önce 2002-2006 yıllarında Finntroll'ün vokallerini üstlenen Tapio Wilska döneminden bir albüm. Tamamen akustik şarkılardan oluşan, İskandinav-Nordic efsanelerinin ele alındığı dinlerken sizi viking gemisinde denize açılmış gibi hissettirecek olan ve grubun ölen üyeleri Teemu Raimoranta'ya adadığı "Visor Om Slutet". Heavy metal ön yargısını falan bir tarafa bırakın ve FRP, RPG oyunları, viking temalı filmler ve kitaplar, fantazi edebiyatı, mitoloji gibi konulardan herhangi birisine ilgi duyuyorsanız albüme atlayın. 2003 tarihli ve 32 dakikalık bu enfes eserden 2 örnek verip arşive katmanızı tavsiye ediyorum. Sizi bir viking barında hissettirecek "Försvinn du som lyser"ve "Svart Djup". Bonus olarak da türün yeni yıldızı Ensiferum'un "Iron"ıyla bitirelim. Bu seferki sadece folk-metal fanları için.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Abi, bir Fin'e "İskandinav" dersen en iyi olasılıkla kavga çıkar, iş cinayete kadar gidebilir. Aklında olsun.

Ben Korpiklaani'yi çok beğenirim. Onun dışında İrlanda'dan Cruachan da dinlenesidir.

Flying Dutchman dedi ki...

Özkan Fin'e İskandinav demedik canım İskandinav efsaneleri ele alınıyor dedimk :)

zaten Finntroll bir Fin grup olmasına rağmen şarkıları İsveççedir.

crauchan da bu sınıfa alınabilir aslında atlamışız haklsıın

CaRtMaNtR dedi ki...

Korpiklaani cidden çok sağlamdır. Hatta bana Finntrolldan daha çekici gelir ama renk ile zevk emselesi tabi bu. Aslında bu tür için İrlanda çok elverişli oradanda bu tarzı icra eden gruplar çıkmıştır muhtemeelen :D

Cthulhu dedi ki...

Böyle bir blog yazısı görüp de yazmamam olmazdı. In Extremo'yu tabi ki hepimiz severiz, ancak Korpiklaani canımız ciğerimizdir. Dört mevsim dinlenir muhteşem albümleri vardır. Ve evet, Cartmantr ye katılıyorum, finntroll'den daha çekicidir bence.

Yalnız Dutchman, vokallerden bahsederken, Cradle of Filth, Children of Bodom ve Gorgoroth vokallerini birbirlerine benzer olarak hep bir arada örnek vermek çok hoş olmadı. Zira CoF tamamen böğürme dışı, çığlık vokal dediğimiz şekildedir. Children of Bodom ise senin bahsettiğin türde, tok böğürmeye girebilir (Haggard'ın kalın böğürmesi ile karıştırılmasın). Ama Gorgoroth kesinlike böğürme veya çığırma değildir. Biz ona distorted screams diyebiliriz. Bu arada kendisi gay'dir, erkek manken sevgilisi vardır, bu nasıl black metaldir, nedir noluyo? :)

Adsız dedi ki...

Heavy Metal'e "çok gürültülü" diyen kitlelerin kulağına fısıldamak istiyorum sessizce "fuck you" ve "sapkın müziği" diyenlere bırakmak istiyorum bütün "sap"ları ne siterseniz yapın onlarla...

Biz onlar olmadan da çok mutluyuz, hatta bu dünyada ihtiyacımız da oyk onlara!

Heavy Metal is the law!