9 Aralık 2008 Salı

GALLİ MESAİYE BAŞLADI

















Türkiye'ye yanlış zamanda gelmiş yabancılardan birisiydi Dean Saunders. Reiner Hollman ve Fatih Terim dönemleri arasındaki Saftig-Souness başarısız döneminin yabancı transferlerinden birisiydi. Greame Souness Türkiye'ye geldiğinde onu Barry Venison ve Mike Marsh ile beraber getirdi Türkiye'ye. Ardından da Amerikalı Brad Friedel kadroya katıldı. Geleceğin önemli yeteneklerinden sayılan Marsh ve geçmişinde İngiliz milli takım formasını bulunduran Venison tutunamadılar ve ülkelerine döndüler. Galli Saunders ve Friedel kaldı. Saunders aslında yurt dışında genelde zorluk yaşayan İngiliz oyuncularına nazaran 20 golün üstüne çıktı ki bunlardan ikisi ilginç şekilde Souness'ın lig dördüncülüğü ve Avrupa'dan erken elenişine rağmen Galatasaray tarihinde iyi anılarla hatırlanmasına sebep olan Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'ye attığı gollerdi. Finalin iki ayağında sarı kırmızılı takımın attığı 2 golün ikisi de ondan geldi. Sonra olanlar malum. Souness bugünkü teknik direktörlük ününü biraz da o gollere borçlu.

Futbolu bıraktıktan sonra tam 7 yıl bekledi Saunders kulübede birinci adam olmak için. Önce Souness'ın arkasında Newcastle United asistan hocalığı sonra da Galler milli takımında John Benjamin Toshack'ın yardımcılığı. Galler sınırları içinde olmasına rağmen İngiltere Konferans Ligi'nde (beşinci kademe) mücadele eden takımlardan Wrehxam onu göreve getirdi. 2 Ekim'de oturduğu koltukta 8 maçı geride bıraktı Saunders. 7 galibiyet, 1 mağlubiyet. İlk 5 maçta 5 galibiyet ile 136 yıllık kulüp tarihinin en iyi başlangıcını yaptı. Takım o göreve geldiğinde 15 puanla son 8 içindeydi. Şimdi 24 takımlı ligde yükselme hesapları yapıyorlar.

Kendi kuşağının oyuncularından Roy Keane, Paul Ince, Mark Hughes gibi isimler çok çabuk üst düzey kulüplerde işe başlarken o 7 yıl boyunca kendini hazırladı. Yukarıdaki örneklerin hepsi zor günler yaşıyor. Birisi pes etti, diğeri topun ağzında, diğeri de büyük umutlarla geldiği görevde henüz beklentilerin altında. Fatih Terim'in 2000 yılında kazandığı UEFA Kupası onun Ankaragücü, Göztepe gibi kulüplerden geçip Piontek'in korumasında yaşadığı uzun staj döneminin bir sonucudur. Saunders da bu yoldan gidiyor. Üstelik Galler milli takımındaki asistanlık görevini de sürdürüyor. Yani Toshack onu kendisinden sonra koltuğun adayı olarak hazırlıyor. Kurduğu genç kadro da bunun bir göstergesi. Aynen bizim yıllar önce olimpik milli takımla Akdeniz oyunlarında gelen şampiyonluğun açtığı yol gibi. Futbol tarihinde 1958 Dünya Kupası dışında hiçbir uluslararası turnuvaya katılamamış ve bu dönemde Ian Rush, Dean Saunders, Ryan Giggs, Neville Southall, Mark Hughes, Gary Speed, Vinnie Jones gibi isimleri yetiştirmiş Galler önümüzdeki yıllarda 1958 günlerine geri dönebilir.

5 yorum:

ich dedi ki...

Marsh'ın alkol problemi vardı, gelecegi olmadıgını sanırım Ingiliz'ler biliyordu. Bizim anlamamız icin Van deplasmanı yetti. :)


O van deplasmanı icin bir rivayet; ismi hic ortaya cıkmayan iki futbolcunun oteli dagıttıgı, Souness'in de harcamaya gücü yetmeyecegi bu futbolcular yerine alkolle problemi olan Marsh'ı göndermek zorunda kaldıgı anlatılır. Anlatılmaz da anlatılır .

Zoma dedi ki...

Bu adamla ilgili hatırladığım tek şey koşarken hep dilini dışarı çıkarmasıdır. İlginçtir, böyle sulu bir herifi sevmişiz.

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/39051000/jpg/_39051263_saundersdeep.jpg
http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/39252000/jpg/_39252337_dean_saunders203.jpg
http://d.yimg.com/eur.yimg.com/ng/sp/empics/20071202/16/1299950540-soccer-pfa-centenary-match-england-xi-v-rest-world-xi.jpg
http://www.hippo-golf.com/us/images/saunders.jpg
http://www.bbc.co.uk/derby/content/images/2006/05/02/ted_match_saunders_game_300x420.jpg

Kulübede de rakip takım teknik direktörüne dil çıkarır mı gol attıklarında acaba? Rakip teknik direktör Mourinho falan olursa ne olur? Güzel hayaller bunlar.

Fuzzy Logic dedi ki...

Sevdik bir kere

jose dedi ki...

Saundesın dılı dısarda topa vurdugu ASYde oynanan bır Samsunspor macında (sanırım hazırlık macıydı) attıgı gol unutulmazdır.

Ayrıca Emre abinınde dedıgı gıbı Marshın ne b.k oldugunu anlamamız ıcın 1.haftadakı van deplasmanı yetmıstı:)

Adsız dedi ki...

insallah basarili olur. seveni coktur turkiyede.