1 Aralık 2008 Pazartesi

STADIUM OF HORRORS


21 Ağustos günü Roy Keane'in transfer politikası ve Sunderland'in geleceği ile ilgili "Derslerde Uyumuş" şeklinde bir yazı yazmıştık. Ana fikrimiz Keane'in 2 sene önce Championship'in dibinden aldığı takımı Premier Lig'e çıkardıktan sonra kadro yapısını çok fazla değiştirerek istikrarı bozması ve hücum hattına gereğinden fazla oyuncu transferi yapması idi. Blogun karşı görüşte olan birkaç okuyucusu ile konu üzerinde tartıştıktan sonra "bekleyelim görelim" moduna geçmiştik. Zaman Keane'in yolunu hep yokuş aşağı götürdü ve tahmin ettiğimiz yere ulaştı. Bu haftaki Bolton maçı İrlandalının teknik direktörlük kariyerindeki en dip noktalardan bir tanesi. 4-1 mağlup oldular kendi evlerinde. Bu bir yana maçın özetini belki tamamını bir yerden bulup izlemenizi tavsiye ederim. Ben şuradan yardımcı olayım. Sunderland defansı son birkaç yılda Premier Lig tarihinde gördüğümüz en kötü defans kesinlikle. Sadece bireysel hatalardan 2 gol yediler ve yerleşme hatalarından birçok pozisyon verdiler rakibe. Keane bu maç öncesi sene sonu görevi bırakabileceği sinyallerini veriyordu. Bu maç belki de kararına iyice bağlanmasına yol açmıştır. Sunderland'in gerilemesindeki sebepleri ana başlıklarla incelemek lazım.

Kadro istikrarı: Roy Keane'in 6 Mayıs 2007'de Premier Lig'e yükselmeyi başardıkları son Championship maçı olan Luton Town karşılaşmasındaki kadrosu ile bu sezonun ilk maçı ve cumartesi günü Bolton'a 4-1 mağlup oldukları maçtaki kadrosunda sadece 3 ortak oyuncu var. Nyron Nosworthy, Danny Collins ve Dean Whitehead. 1,5 senede tam 8 oyuncusu değişmiş Roy Keane'in. Bu 8 oyuncunun hepsi transferlerle takıma katıldılar. Keane takımın her mevkisine birden fazla oyuncu transfer ederek (kaleye de 1 tane olmak üzere) bütün takımın iskeletini değiştirdi. Asansör takım olmamasının yolunun bundan geçtiğini varsayıyordu ama geçen seneden bu seneye ilk onbirindeki 7 oyuncuyu sabit tutan yılın sürprizi Hull City başarının anahtarına işaret ediyordu. Kadro istikrarı.

Defans hattının göz ardı edilmesi: Roy Keane'in defans hattı Premier Lig'in facialarından bir tanesi. Cumartesi günkü Bolton maçı defans hattı üzerinde hiçbir taktik çalışmanın yapılmadığının bir göstergesiydi adeta. Öyle anlar oldu ki Sunderland kendi yarı sahasında 7 oyuncu ile dururken Bolton'lu 2 oyuncunun tehlike yarattığı pozisyonlar yaşandı. Bolton maçında önce Danny Collins daha sonra da Dean Whitehead'in facia hataları mağlubiyette önemli bir rol oynadı. Takım kendi sahasından top çıkarırken 2-3 pası üstüste yapamıyor ve ufak bir baskıya bile karşı koyamıyor. Keane'in bu konuyu 15. hafta gelmişken çözememiş olması önemli.

Transfer politikası: 45 milyon pound gibi bir rakam harcadı Keane transferlere. Djibril Cisse, El Hadji Diouf, David Healy, Steed Malbranque gibi daha çok hücuma dönük oyuncular transfer edildi. Cisse bir şekilde katkıda bulunuyor. Ancak Diouf sezonun en kötülerinden. 4 milyon pounda mal olan oyuncu Portsmouth maçında amatörce yaptırdığı penaltı ile takımın ipini çekenlerdendi. Sunderland tarihinin en pahalı transferlerinden kaleci Craig Gordon'un da hayal kırıklığı olduğunu söyleyebiliriz. İskoç kaleci 2 senedir tek bir maçı bile kurtarmadan devam ediyor. Hücum hattına harcanan bu yüksek rakamların da defans hattını göz ardı etmenin bir başka yanı olduğuna şüphe yok.

Stadium Of Light'a şimdilerde Stadium Of Horrors diyorlar. Sunderland taraftarı Bolton karşısında 4-1 geride iken daha 75. dakikada stadı terketmeye başladı. Zaten maça da 45.000 civarında seyirci gelmişti. Seyircinin desteğini çekmesi halinde sezon sonu ayrılma sinyalleri veren Keane'in kararı kesinleşebilir. Tahminime göre İrlandalı Ocak ayında defans hattına birkaç transfer yapacaktır. Belki de yine büyük paralar ödeyerek. Ancak yukarıdaki konuları derinlemesine incelemeden kulübün düze çıkacağını pek zannetmiyoruz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam yazının sonunda "zaten maça da 45.000 kişi gelmişti" demişsiniz,bi yanlışlık yok değil mi;çünkü 45.000 çok büyük bi rakam.

Ferman

Adsız dedi ki...

35,437 kişi gitmiş tam olarak,çok iyi rakam Türkiyede ki tribünlerin halini görünce

Ferman

Adsız dedi ki...

Merhaba, geçen sezonki Derby County defansını hatırlatmak isterim. Daha berbat defans sanırım olamaz. Selamlar. Emre

Adsız dedi ki...

oldum olası sevmem bu takımı. bi de kocaman bi stad yapmışlar. bi norwich city bi crystal palace ın olmadığı ligde sunderland ın işi ne allah aşkına.

flyby

Roy Keane dedi ki...

Niye işi olmasın Sunderland'in? Araplar,Ruslar futbol takımı satın alırken herhalde İrlandalılar2ın İngiltere'deki mcüadelesini izlemek çok daha ilginçtir.

Uçan Hollandalı'nın tespitleri genelde tutar ama ilk kez yanılmasını istiyorum. :(