1 Aralık 2008 Pazartesi

SON İMPARATOR

















Bugün girdiğimiz yeni haftanın sonunda Türk futbol tarihinde bir dönüm noktası yaşayabiliriz. Muhsin Ertuğral'dan (Kaizer Chiefs) sonra ilk kez bir Türk teknik adam yurt dışında şampiyonluk yaşamaya çok yakın. Lig şampiyonluklarını baz alırsak ise ilk kez. Şenol Güneş Güney Kore Ligi K-League'de şampiyonluk yolunda FC Seoul ile 2 ayaklı bir play-off finali için Suwon Samsung Bluewings önüne çıkacak. Finalinilk ayağı Çarşamba ikinci ayağı Pazar günü. Konu ile ilgili ayrıntıları okunası blog Noat SamisA'dan takip edebilirsiniz. Şenol Güneş'in yolculuğunu çok güzel aktardı, bu konuda yazmak yerine onu okumayı tercih ediyoruz.

























Bizim haberimiz kış mevsimi şampiyonlarından. Inter Turku (Finlandiya), Rubin Kazan (Rusya) , Kalmar FF (İsveç), Stabaek (Norveç), Bohemians FC (İrlanda Cumhuriyeti) ve Columbus Crew'dan (ABD) sonra dünya üzerinde bir başka şampiyon daha cumartesi günü belli oldu. Çin Ligi'nin şampiyonu tarihinde üçüncü kez Shandong Luneng oldu. Kendi evlerinde Guangzhou ile 0-0 berabere kalarak mutlu sona ulaştılar. Takım 2004 yılında kurulan Çin Süper Ligi'nden önce devam eden Jia A-Ligi'nde de bir şampiyonluk kazanmıştı, böylece bu onların üçüncü şampiyonluğu oldu. Çin Süper Ligi'nde geçilen 5 sezonda toplam 4 farklı şampiyon çıktı (Shandong Luneng, Dalin Shide, Shenzhen janlibao, Changchun Yatai). Tam 10 kez şampiyonluk unvanını alan Çin'in "Galactico"su Dalian Shide ise son hafta düşmekten kurtularak 14. sırada ligi bitirdi. Çin Ligi ilk olarak 12 takımla kurulmuştu. Bu sayı sırasıyla 14, 15 ve son olarak da 16'ya yükseltildi. Ligin sponsoru bir Heineken iştiraki olan Çin'li bir firması Kingway. Ligde yabancı oyuncu sınırlaması 3 sayısında. Özellikle Brezilyalı ve Başkan çıkışlı oyuncular ligde kendilerine yer buluyorlar. Nitekim şampiyon Shandong'un kulübesinde Partizan tarihinin en başarılı hocası Sırp Ljubiša Tumbaković oturuyor. Kadroda da 2 Sırp ve 1 Brezilyalı var.



















1988 yılında kurulan kulüp tarihi boyunca sadece bir Güney Kore'li teknik adma tarafından çalıştırıldı. Bunun yanında 6 yabancı teknik direktörle çalıştılar. Bunların arasında bir dönem Gençlerbirliği'ni de çalıştıran ve 1990 yılındaki Kamerun mucizesine de imza atan Rus teknik adam Valeri Nepomniachi de var. Takım maçlarını 44.000 kişilik Jinan Stadyumu'nda oynuyor. Son olarak belirtelim Çin 2010 DünyaKupası elemelerine çoktan veda etti ve Olimpiyatlar onların spordaki son başarıları olarak kalacak bir süre.

1 yorum:

edgar belgi dedi ki...

goal.com siteside ingilizce sayfasinda turkish hero diye bir roportaj yayinladi bu bu hafta.