21 Ocak 2009 Çarşamba

COCA COLA GM - BUZULUN KRAMPONLARI

















Dünya üzerinde benzer kaç tane örnek var bilmiyorum. Bir ülke düşünün ki deniz aşırı yerdeki toprakları ülkenin kendisinden 50 kat daha büyük olsun. Kaç tane ülke var bu şekilde aklınıza gelen. Hiçbirisinin Danimarka gibi bir örnek olacağını düşünmüyorum. 43.098 km2'lik bir yüzölçüme sahip ki bu onu dünya ülkeleri arasında 134. yapıyor. Kuzey kutbu yakınlarındaki Danimarka'ya bağlı özerk ada Grönland'ın yüzölçümü ise 2.166.086 km2 ve büyüklük açısından dünyanın en büyük 13. toprak parçası. Ayrıca Avustralya bir kenara bırakılırsa bir kıta olmayan en büyük ada. 57.564 kişilik bir nüfusu var ki bu onu aynı zamanda nüfus/yüzölçümü oranı en düşük ülkelerden bir tanesi yapıyor. Ülkenin ortalama sıcaklığı -7 derece civarında ve kutuplara yakınlık sebebiyle yerleşim yerleri daha çok kuzey ve batı kesimlere kurulmuş durumda. İç kesimlerde yerleşim yok denecek kadar az. Onları da iklim araştırmacıları ve araştırma istasyonları oluşturuyor. Küresel ısınma son yıllarda Grönland'ı da vurdu elbet. Bilim adamları ortalama sıcaklıkların son 3 yılda öncesine oranla 5-6 derece yükseldiğini belirttiler. adanın % 81'inin buzlarla kaplı olduğu düşünülürse bu onlar için gelecekte problem yaratacaktır elbet. 10. yüzyıldan itibaren yerleşimin olduğu ülkenin ilk ev sahipleri eskimoların ataları tabi ki. 31 üyeden oluşan bir parlamentoları var ve Danimarka meclisine de 2 temsilci gönderiyorlar. Son yıllarda turist sayısı giderek artan ülkenin en önemli geçim kaynağı tabi ki balıkçılık. Halkın % 95'inin balıkçılıkla şu ya da bu şekilde bir bağlantısı var.






























Gelelim ülkenin meşin yuvarlakla münasebetine. Futbol Grönland'ın 1 numaralı sporu. Danimarka'lı gezginler tarafından ülkeye getirilmiş. 37 yıldır oynanan bir ligleri dahi var. Coca Cola GM Ligi. Tabi hava şartları sebebiyle hiçbir çim saha fazla dayanmayacağından maçlar sentetik çim üzerinde oynanıyor. Futbol federasyonunun en fazla dünyanın gündemine geldiği an 2001 yılında Danimarka'da Tibet takımıyla oynadıklar maç. Çin hükümetinin büyük protestosuyla karşılaşan bu hareket FIFA'nın iptal isteğine rağmen oynanmıştı. Henüz ülkenin FIFA tarafından tanınmış bir statüsü yok. dolayısıyla Danimarka'ya bağlı özerk statüdeki Faroe Adaları durumuna henüz gelmediler. Coca Cola GM Ligi 3 aşamadan ibaret. Birinci kısımda coğrafi açıdan birbirine yakın olan takımlar mücadele ediyorlar. Bu mücadelelerin sonunda 8 takım dörderli 2 gruba ayrılıyor ve yapılan maçlar sonunda gruplarını lider bitiren takımlar şampiyonluk için final oynamaya hak kazanıyorlar. Futbol kulüpleri daha çok ülkenin güneydoğusundaki en büyük kent Nuuk'ta toplanmış durumda ki bir çok maçta bu şehirdeki 2.000 kişilik Nuuk Stadyumu'nda oynanıyor. Danimarka futbolunun son yıllardaki en önemli isimlerinden Jesper Grønkjær de Nuuk doğumlu bir isim. Ancak resimlerde görüldüğü gibi bu sahalara stad demek iyimserlik olur zira ortada tribün filan yok. Resimlerde 2004 şampiyonu FC Malamuk'un bulunduğu şehir Uummannaq'ta maçlarını oynadığı sahayı görüyorsunuz. Şampiyonluk turunda seyircilerle bütünleşme üst düzeyde. Ligin gelmiş geçmiş en başarılı takımı 10 şampiyonluğu bulunan Nagdlunguaw-48. Son yıllarda ülkede bir Grönland takımının Danimarka Ligi'ne katılması için önemli bir kampanya başlatıldı. Hoş lokasyon açısından pek pratik bir öneri gibi durmuyor ama en azından buzul insanlarının seslerini duyurmaya istekli olduklarını gösteriyor.





1 yorum:

varol döken dedi ki...

ya ne güzel konular, ne güzel yazı, ne güzel yerler... bu daral ofislerden, insan değil -7 -117 de olsa oralara atmak istiyor kendisini, bir de ceza sahası içinde yere atmak (post arif erdem sendrome:)