6 Ocak 2009 Salı
GROUNDHOPPING
Ömrünüzde kaç farklı stada gittiniz? 5? 10? 20? 30? Peki Bir sezon içinde? Ya da 250 gün içinde? 90 sizin için nasıl bir rakam. 150? 300? Oturup dürüstçe bir liste yapmanızı tavsiye ederim. Eğer rakam 300'e ulaşırsanız bir "groundhopper"sınız ve dünya çapındaki oluşuma kaydınızı yaptırabilirsiniz anlamına geliyor. Aramızdan çok fazla çıkacağını sanmıyorum. Ben kendimi söyleyeyim. Ali Sami Yen, İnönü, Mithatpaşa Stadyumu, Şükrü Saraçoğlu, Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Cebeci İnönü Stadyumu, Yozgat Şehir Stadı, Atatürk Olimpiyat Stadı, Amsterdam Arena Stadı, Zuiderpark, Galgenwaard. 11 etmiş anca. Bir de gelmiş burda konuşuyoruz. Bu işin ustaları varken.
Dünya tarihinin gördüğü en ilginç taraftar hareketlerinden bir tanesi. İsminden de anlayacağınız gibi (grasshopper= çekirge), "o staddan o stada zıplamak" şeklinde kabaca bir çeviri yapılabilir. Anlayacağımız tabirle "stad gezginliği". 1970'lerde İngiltere'de başlayan bir hareket. İlk kurulduğunda "Club 92" adını alıyor İngiltere'de. Amaç kulübün listesinde bulunan 92 stadyuma da giderek üstün mertebeye ulaşmak. 1994/95 sezonunda grubun kurucularından Ken Ferris 237 gün içinde bu 92 stadın tümünü gezerek bir rekorun sahibi oluyor. Tabi akım kuzeye de sıçrıyor ve İskoçlar da benzer bir organizasyonu ülkedeki 38 stadı baz alarak gerçekleştiriyorlar. Ama işi azıtan ve bugün groundhopping konusunda ihtias yapmış olanlar Almanlar. 1993'te örgütlenmeye başlıyorlar. Bugün tüm dünyadan ziyaretçi akınına uğrayan bir internet siteleri bile var. Ancak üye olarak kayıtlara geçmek için öyle 40-50-100 rakamıyla kurtarmıyorsunuz. 300 adet stad olması lazım günlüğünüzde. Ayrıca üyelerinin bugüne kadar ziyaret ettiği tüm stadyumları içeren büyük bir liste yapmışlar ki Türkiye'den 7 adet stadyum varken örneğin Almanya'da bu rakam 738. Liste burada. Tek tek stadlara tıklayıp ziyaretçilerin anılarını okumak mümkün. Tabi Almanlar sırf stadyum sayısı açısından değil, gruba katılma kriterleri ve maç izleme kuralları açısından da tam bir ayrıntı denizine girmiş durumdalar. Herhangi bir maçı izlemiş kabul edilmek için şu kurallara uymak zorundasınız.
-Mutlaka kulüpler veya milli takımlar bazında uluslararası veya ulusal bir lig veya kupa mücadelesi olmalı. Yani hazırlık maçları kategoriye dahil değil.
-Maç mutlaka oynanmalı (ertelenmiş maçlar karnenize eklenmiyor)
-En az 45 dakika stadyumda kalınmalı (ilk veya ikinci devre).
-FIFA'nın tanıdığı bir ülkede gerçekleşmeli. Yani Filistin, KKTC, Wallonya, Kuzey Irak, Tibet gibi yerlerde iştirak edilen maçlar geçerli değil.
Ayrıca ek kriterler de var. O ülkeye gidiş amacınızın mutlaka bir veya birden fazla futbol maçı izlemek olması ve (varsa) ülkeye giriş çıkış vizelerinin ve maç biletinin mutlaka ibraz edilmesi gerekiyor (Yancı arkadaşlar kusura bakmasın). Ayrıca İngiltere'de Konferans Ligi dışında kalan liglerdeki mücadelelere iştriak etmek ziyaret ettiğiniz stadyum sayısını artırmıyor zira bu stadlar kategoriye dahil değil. Ancak Almanya'da amatör takımların stadyumları da listeye dahil edilebiliyor. Tabi burada "stadyumvari" yapıların değerlendirilmesi konusunda zorluklar çıkabilir. Sadece bir tribünden oluşan ve diğer 3 yani işlenmemiş topraktan oluşan yapıların stadyum olrak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğiz halen tartışma konusu.
Son not olarak belirtelim. Almanya'da buz hokeyi sevdalıları da benzer bir oluşuma imza attılar. Grubun kurallarına göre ülkedeki 28 adet hokey salonunu ziyaret etmek ve en azından toplam 3 çeyreğin 2 tanesinde salonda olmak gerekiyor.
Bizim groundhopperlar dökülsün bakalım yorumlara. Seçelim şampiyonu. Gerçi benim aklımda blogun da ziyaretçisi olan Fenerbahçe'li bir büyüğümüz var ama bakalım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
14 yorum:
eskisehir ataturk, ali sami yen, ataturk olimpiyat, inonü ,kasımpasa rte stadı,izmit ismet pasa , kartal , maltepe stadları ve son olarak ankara telekomun stada benzer sahası. ve 18 ocakta basımıza birsey gelmezse sukru saracoglu bu listeye eklenecek.
Gokhan
onu bunu bilmem, kuralları esteyim biraz millet üşüşmeden ama bu haftasonu stadio olimpico'da Roma-Milan maçına gidiyorum, daha iyisi zor bulunur bu aralar. bir de ronaldinho zamanlarında espanyol-barcelona maçına gitmiştim ne yazık ki camp nou'da olmasa da.
vay bee.bende kendimi çok stad da maça gitmiş sayıyordum.adamlar aşmış halbuki.akşam oturup tek tek hesaplayayım ama 50 yi bulmaz sanırım.basketbol salonları,amatör küme sahaları ve rugby stadlarınıda ekleyebilirmiyim listeye.birde bu club 92 nin internet sitesi varmı acaba?sanırım ingiliz profesyonel liglerinde yer alan 92 takımında stadında maç izlemek gerekiyor.
Tabi forumu okuyan Fenerbahçeli büyüğümle yarışamam ama, geçen haftasonu 50'yi devirmişim. Hatırladığım 51 stadyum var yani.
Tuncay be ben zaten Fenerbahçe'li büyüğümüz derken sizden bahsetmiştim :)))
Şaka bir yana Özgür abiyi kastetmiştim elbet. Sanırım hem o hem sen asıl mesleği gazetecilik olmayıp bu kadar fazla stat gezen Türkiye'deki sayılı insanlardansınız.
Kurun bir dernek katılalım.
25 sene Besiktas yolunda feda olsun,hatirlamadigim deplasmanlar kusura bakmasin:))) 2 ya da 3lig maclari ve amator maclarin oldugu stadlardan eksik kalan cok vardir.
1.inonu 2.samiYen 3.fenerbahce 4.sukru saracoglu 5.bakirkoy.6.sariyer 7.zeytinburnu 8.maltepe 9.kartal.10.ankara 19 mayis 11.ankara cebeci 12.izmir ataturk 13.alsancak 14.bursa15.kocaeli16.sakarya 17.eskisehir 18.samsun 19.trabzon 20.rize21.kayseri 22.malatya 23.zonguldak 24.antalya 25.denizli.26.konya 27.bayrampasa
28.sevilla (bjk uefa) 29.roma (lazio uefa+lazio cl)30.milan (milan-fiorentina)31. verona (chievo-juve/ verona-juve) 32.schalke auf arena (bjk-chelsea) 33.parma (bjk uefa) 34.leverkusen (bjk uefa) 35.zurih (bjk uefa on eleme) 36.venezia (juve)
Karşıyaka İlçe Stadı :) (tabi küçük olsada girer heralde)
Alsancak Stadı
İzmir Atatürk
Ali Sami Yen
19 Mayıs
5 Ocak (adana)
Manisa 19 Mayıs
Sakarya Atatürk
Buca Olimpiyat :p ilçe
Manisa 7 eylül (turgutlunun sahası)
Akhisar Stadı
Mukan Perinçekl (aydınspor)
torbalı 7 eylül stadı
menemen belediye stadı
nazilli ilçe stadı
mustafa kemal paşa stadı
Tevfik Sırrı Gür(mersin)
Otoriter öğretmen ebeveynlere sahip olmam ve liseyi yatılı okumam nedeni ile çok deplasman kültürüne sahip değilim. Ama gittiğim stadlar iki elin parmağını geçmez herhalde. Ama bir mühendislik öğrencisi ve mimar bir ablaya sahip olara söyleyebilirim ki bizim stadyumlarımız ne yazık ki pek gidilip görülesi halde değiler...
şimdi saydım,eksiklik yoksa 61 stad da maç izlemişim.yıllar önce yıkılan ankaragücü stadını da sayıyorum ama çünkü 3. lig maçıydı.
Izmir Ataturk, Izmir Alsancak, Istanbul Inonu, Istanbul ASY, Istanbul Sukru Saracoglu, Istanbul Olimpiyat, Amsterdam Arena, Rotterdam de Kuip, Leverkusen, Westham-Upton Park, Barcelona-Camp Nou, Kaiserslautern, Genevre-Sion, Basel.
yuh be cika cika 14 cikti anca. 300 falan ne demek ya.. 100 tane gezenin onunde secdeye yatmak lazim.
Ali Sami Yen, İnönü, Şükrü Saracoğlu, İzmit İsmetpaşa, Atatürk Olimpiyat, Arena Auf Schalke, Anfield, Villa Park, Roma Olimpiyat, Old Trafford, Emirates, Stade de France, Craven Cottage.
ben de kendimi çok gezdim sanıyordum, yurt dışındakilerin neredeyse hepsi de 1 sene içinde oldu
çok para, boş zaman ve bunlara aynı miktarda sahip futbol delisi arkadaşlara ihtiyaç var
Sadece Ali Sami Yen ve 19 Mayıs. Kendimden utandım yahu.
Valla helal olsun nerden buluyorsun böyle siteleri...
http://grondhopper.blogspot.com/
Yorum Gönder