6 Ocak 2009 Salı

SİSTEKİ MELODİLER vol.3
























Aslında serinin bu halkası için "sisteki melodi" değil "sisli vokal" demek lazım. İnsanı alıp bambaşka bir dünyaya götüren böyle bir sesin de çok normal bir hayat sürmesi beklenemezdi. Limerick'in İrlanda'nın cehennemi olduğu yıllarda büyüyen Dolores O'Riordan ismindeki bu kızla görünüşü ve ufak tefekliği sebebiyle lise yıllarında herkes o kadar dalga geçmişti ki, göğüsleri büyümeye başladığında bunu bir lanet ibaresi olarak görmüş ve korkudan ödü patlamıştı. Yıllar sonra aynı ufak tefeklikten getirdiği, arka planında sürekli, hafiften bir öfkenin hissedildiği sesiyle "Linger" isimli bir şarkıyla milyonlara ulaştı. Şarkı kendisini bırakıp giden bir adamın ardından yazılmıştı.

Vokallerini üstlendiği The Cranberries'in ilk albümü "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We" değeri ikinci albüm "No Need To Argue" çıktıktan sonra anlaşılacaktı. Bu albümden çıkan How, Dreams, Linger sonraki işlerin bir habercisiydi adeta. Tüm dünyada 7,5 milyon kopya sattı. Ardından gelen "No Need To Argue" ve To The Faithful Departed" albümleri bu yazının yazılmasının asıl sebebidir aslında. Toplamda 23 milyon satışa ulaşan bu 2 albümde hiçbir zaman o "kolejli kız" havasını kaybetmeyen Dolores O'Riordan-Burton (evlenmişti), bir oldu klasiğe ses vermişti. Hollywood, Zombie, Free To Decide, Salvation, Ridiculous Thoughts, Rebels ve daha nicesi....Ama serinin anlamını bize hissettiren şarkıları melankolik havada giden, orta çağın barok atmosferine bizi sürükleyen ve sisli bir ormanda uzunca bir yürüyüşe çıkmış havasını veren eserlerdi. Ode To My Family, 21, Electric Blue, When You're Gone, Dreaming My Dreams, I'm Still Remembering ve eşsiz şarkı Cordell.
























Ardından gelen 2 albüm "Bury The Hatchet" ve Wake Up and Smel Coffee" grubun dağılmasına giden bir yolculuktu adeta. Dolores 2007'de tüm dünyada 350.00 satan "Are You Listening?"
" albümünü piyasaya sürerek hala dinleyip dinlemediğimizi test etti. "Bu albümden çıkan "Ordinary Day" onun frormundan hiçbir şey kaybetmediğinin kanıtıydı adeta. 2009 Mayısında "No Baggage" isimli albümü ile dönecek müzik marketlere.

Biz çıplak gözle şahit olduğumuz için mi bilemem ama The Cranberries gözümde 20. yüzyılın efsane gruplarından bir tanesidir ve kannımca tüm zamanların tartışmasız en iyi 10 grubu, Dolores O'Riordan da tüm zamanların en iyi 10 vokalindan bir tanesidir.

Son notumuz, sadece 4 gün sonra grubu üyeleri Dolores O'Riordan, Noel ve Mike Hogan sadece 1 geceliğine bir araya gelerek Dolores'e İngiltere ve İrlanda arasındaki kültür faaliyetlerine yaptığı katkılardan ötürü verilecek onur ödülünün gecesinde bir performans sergileyecekler.

I'll be dreaming my dreams with you.
I'll be dreaming my dreams with you.
And there's no other place,
That I'd lay down my face.
I'll be dreaming my dreams with you.

-------------------------------------

Hold onto my hands, I feel I'm sinking, sinking without you.
And to my mind, everything's stinking, stinking without you.
And in the night, I could be helpless,
I could be lonely, sleeping without you.

And in the day, everything's complex,
There's nothing simple, when I'm not around you.

---------------------------------

Your lover and baby will cry,
But your presense will always remain,
Is this how it was meant to be?
You meant something more to me,
That what many people will see,
And to hell with the endless dream.

Cordell,
Time will tell,
They say that you've passed away,
And I hope you've gone to a better place.
Time will tell,
Time will tell,
We all will depart and decay,
And we all will return to a better place.


Sisteki melodiler

7 yorum:

varol döken dedi ki...

@flying dutchman
gözümle şahit olana kadar benim için de öyleydiler!

bunların 2001 dolaylarında bir cnr expo konseri var ki evlere ırak aman diyeyim... berbat bir sahne, osuruktan tayyare optik illüzyonlar, çok kötü ses düzeni ve oradan oraya tavşan gibi koşturan bir dolores...

o gün biz de grup kurduk arkadaşlarla:

Çölde Kutupayısı

Flying Dutchman dedi ki...

trafik yüzünden salonun yarısının ilk yarım saati kaçırdığı ve grubun tüm hitleri de o yarım saatte icra ettiği konserdir ayrıca o konser..evet kötü bir gündü :))

varol döken dedi ki...

kaderin bağladıkları:)

SAFÆ dedi ki...

En çok 'ode to my family' şarkısını severim beni alır götürür bi yerde bırakır...

Barizzio dedi ki...

üstat sana katılamayacağım maalesef..
efsane 2-3 şarkının dışında, tekdüze müzik anlayışı ve birbirine eşlenik şarkılardan ibaret bir grup değildir de nedir??

Adsız dedi ki...

hakkaten çok kötü bir konserdi..konserin ilk yarısını bira almaya çalışmakla geçirmiştim..ikinci yarısında da harala gürele..sesi bile gelmiyordu dolores' in...yalnız no need to argue şaka gibi bir albümdür..insanı acaip bunalıma sokar...kötü şarkı yoktur içinde...

varol döken dedi ki...

@barizzio
ne sana ne de flying dutchman'a bir türlü tam olarak katılamıyorum hatta direkt esra erol ile desti izdivaca mı katılsam diyorum her şeyi bırakıp:)

no need to argue flyingg dutchman'ı, geri kalan albümlerin ortalaması da seni haklı çıkarıyor...

o rezil konseri ise kimse haklı çıkaramaz!

not: gelmiş geçmiş en iyi kapalı konser de 2001 placebo hilton exvention center derim başka bir şey demem!