6 Ocak 2009 Salı

NOLBERTO SOLANO


















1998'de Boca Juniors'tan Newcastle United'a geldikten sonra 10 yılını Premier Lig'de geçirdi Peru'lu Solano. Bu sürenin 8 yılı Newcastle United'ın siyah beyazlı formasıyla oldu. Bu kariyer onu Premier Lig'de ve bir FA Cup Finali'nde forma giyen ilk Peru'lu oyuncu yaptı. İngiltere'ye gelmeden önce Peru'da 3 şampiyonluk yaşamış ve 1997-98 sezonunda Maradona'nın son yıllarında onunla yan yana oynamıştı. Premier Lig'e geldikten sonra, ada futbolunda kadroda istikrarlı olarak kendine yer bulmakta zorlanan Güney Amerikalıların aksine hangi takıma gitse kendini ilk onbire yerleştirdi. 2004 Ocak ayında Aston Villa'ya satıldığında Newcastle United'lı taraftarlar kulüp yönetiminin eleştiri yağmuruna tutmuştu. 2004-05 sezonunda, yani geldikten 1 sezon sonra Aston Villa'da taraftarlar tarafından yılın en iyi oyuncusu seçildi. 2005 Ağustosu'nda Newcastle'a geri döndü. 2 sene daha İngiltere'nin kuzeyinde top koşturduktan sonra ailesiyle beraber vakit geçirmek için Londra'ya, West Ham kulübüne transfer oldu.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Yunan Ligi takımlarından Larissa ile 2 yıllık kontrat imzalamıştı. Ancak dün teknik direktör Marinos Ouzounidis'le karşılıklı yaptığı görüşme sonucu takımdan ayrıldı ve kariyerini bitirmek için doğduğu ülkeye, Peru'ya geri döndü. Kariyerinin sonuna dek başkent Lima takımlarından Universitario de Deportes takımının formasını giyecek. Bu kararı almasında özel hayatta da arkadaşı olduğu, takımın teknik direktörü ve eski milli futbolcu Juan Reynoso ile eskiden süregelen arkadaşlığın etkisi olduğunu belirtiyor. Solano duran toplarda etkili, geldiği bölgenin oyuncularında genelde görülmeyen ölçüde istikrarlı bir oyuncuydu ki bu yüzden gittiği her kulüpte taraftarlar, medya ve kulüp yönetimince saygı gören oyunculardan birisi oldu. En son Peru şampiyonluğunu 2000 yılında kazanan Universitario'yu nereye getireceğini göreceğiz.

2 yorum:

SAFÆ dedi ki...

Kendisi ingiliz futboluna da çok şey kattı kanımca zaten yaş da ilerleyince cogu güney amerikalı gibi o da ülkesini seçti..

turhanatakan dedi ki...

nedense roberto "el toro" acuna'yı hatırladım solano'yu görünce. ikisi de uzaktan iyi çakarlardı gibi kalmış aklımda.