30 Ocak 2009 Cuma

KİTAPTAN NOTALARA: BİR TOLKIEN DESTANI vol.2

























Nereye kafamızı çevirsek her taşın altından bu Morgoth denen şerefsiz çıkıyor. Parça değişti ama pisliğin adresi değişmedi. Hansi’nin tüm duygusunu yansıttığı bir diğer eşsiz eser “Blood Tears” dayız bu defa. Aslında Blood Tears’ı , albümde ondan önce yer alan “Captured” isimli kısa pasajla birlikte düşünmek gerekir. Bu diyaloga nasıl geliniyor ona bir bakalım.

Beleriand…Orta Dünya’nın kuzeybatısında yer alan ve Noldor elflerinin Orta dünya’ya gelmelerinden sonra yaşadığı topraklar…Altı büyük savaş meydana gelmiştir bu topraklarda. Altıncı ve son savaş olan “War of Wrath” yani Gazap Savaşı ile de sulara gömülmüştür. İşte Captured ve Blood Tears da bu savaşlardan bir tanesinin sonrasında yaşanan bir kesiti anlatıyor.

Noldor’un Orta Dünya’ya gelmesinden sonra yaşanan ilk savaşın ardından Noldor, Beleriand’a ulaşır ulaşmaz Morgoth’ın saldırısına uğrar. Elfler bu saldırıyı başlarda oldukça zor anlar yaşamalarına rağmen başarıyla atlatmışlardır. Ancak Feanor’un savaş sırasında ortaya çıkan kibiri ve çok az sayıda adamla karşı saldırıya geçmesi yüzünden, bu saldırıda Feanor hayatını kaybetmiştir. Savaş sırasında henüz güneş doğmadığında bu savaşa “Yıldızların Altındaki Savaş”( Dagor-nuin-Giliath) denmektedir. Feanor’un en büyük oğlu Maedhros, Feanor’un hayatına son veren Balrog efendisi Gothmog ve diğer balroglar tarafından yakalanmış, Morgoth tarafından tutsak edilmiştir ve Thangorodrim tepelerinde bir elinden asılmıştır.

























İşte “Captured” diyaloğunda Morgoth’la Maedhros’un yüzleşmesi çok kısa ama net bir şekilde aktarılmaktadır. Morgoth, tuzağa düşürüp yakaladığı Maedhros’a alaycı bir ifadeyle; “Artık benim konuğumsun…Sonsuza dek…” demektedir. Şimdi Morgoth denen pisliğin bu haykırışını duyup da ona ayar olmayan, Maedhros’a da deli gibi üzülmeyen var mıdır acaba?

Ve gelelim Blood Tears’a…Fingon ‘un Maedhros’u kurtarması anlatılır parçada.Fingon , Morgoth’ın karşısına çıkabilen tek elf kralı Fingolfin’in oğludur.

Parçada Maedhros’un her gece acılar içinde ağladığından bahsedilir. Maedhros, Fingon’a hayatta olduğunu ancak bunun fazla sürmeyeceğini söylemekte.Oldukça duygusal anlar tabi ki.Fingon, onu bulduktan sonra Orta Dünya’daki kartalların atası olan Thorondor’un yardımıyla Maedhros’un bulunduğu tepeye ulaşıyor. Ancak Morgoth’ın yaptığı halat bir türlü kesilemediğinden Fingon, Maedhros’un elini bileğinden kesmek zorunda kalır.

Maedhros, Feanor’un en büyük oğlu olduğundan ailenin günahlarından dolayı kendisini suçlamaktadır. Hayatının sona ermek üzere olduğunu ve bulundukları yerden asla kurtulamayacaklarını düşünmektedir. Ancak sonunda güvenli bir şekilde eve döner.















Hansi yine ve yeniden sesiyle şarkıda işlenen konuyu resmen yaşatıyor bize. Maedhros’un acısı, yaşama dair ümitlerinin azalması, kan ağlaması (ki parçayı psikopata bağlayan bir kısımdır)…Sanki siz de Thangorodrim’de Maedhros’un yanında asılı gibi hissediyorsunuz. Ve Fingon’a elini kesmesini söylemediği kısım…Adeta boğazınız düğümleniyor ve üzülüyorsunuz. Sanki kesilen sizin elinizmişçesine…

Thomen yine kendini aşıyor…Deliriyor...Delirdikçe biz de deliriyoruz…

Parçanın sonunda vokalsiz bitiş gaza gelmeniz ve Morgoth’ın kapısına dayanmanız için yeterli gazı fazlasıyla barındırıyor.


by Barad-dur

Kitaptan Notalara: Bir Tolkien Destanı vol. 1


3 yorum:

baha dedi ki...

tesekkurler bu yazi icin, gercekten guzel olmus.

Cthulhu dedi ki...

Şöyle bir karşılık vereyim ben bu yazıya. :)

http://tubikcenk.blogspot.com/2008/12/en-iyi-5-heavy-metal-albm.html

Teşekkürler bu arada.

Adsız dedi ki...

yıllar önce okuyup da zaman içinde kafamda karışan hikayelerden birini tekrar hatırlattığınız için teşekkürler.
ayrıca blood tearsın sonu konusnda söyledikernize de katılıyorum, her seferinde o çok kısa bölümü rew. yapıp tekrar tekrar dinlerdim, kasetten tabiiki.. :)