23 Ocak 2009 Cuma

MYTEAM FC VE MALEZYA FUTBOLU

























Türkiye'de yetenek yarışmaları son yıllarda mantar gibi türedi biliyorsunuz. Oyunculuk, şarkıcılık, iş adamlığı, buz pateni gibi dallarda bir dolu zayıf prodüksiyonlu, saçma sapan yarışmaya boğulduk. Sözüm ona yetenek keşfinde bulunuyorlar ama yarışmalardan çıkan ucubemsi şahısların Türk sanat camiasına herhangi bir katkıda bulunduklarını ben duymadım şahsen. Bu yarışmalar sadece bizde yok elbet. Misal America's Next Top Model, bunun uluslararası alanda en fazla bilinenlerinden bir tanesi veyeni manken adaylarına yönelik. Peki futbolcuya yönelik bu tür yetenek yarışmalarına rastladınız mı? Hadi rastladınız diyelim, peki o yarışmanın birincisinin o ülkenin ulusal ligine alındığına? Malezya birinci ligi Malaysian Super League'de mücadele eden UPB-MyTeam FC'nin hikayesi tam bir Amerikan rüyası.
















"MyTeam" Malezya televizyonlarından TV3'te yayınlanan bir yarışma programı. Amacı o güne kadar hiçbir profesyonel deneyimleri olmamış futbolcu adaylarını ortaya çıkartmak. 22 adet futbolcu adayı seçiliyor ve ülkenin önemli teknik direktörleri tarafından çalıştırılarak Malezya Milli takımı'nın karşısına çıkartılıyorlar. Örneğin, bugüne kadar 2 kez düzenlenen yarışmanın ikincisindeki 22 futbolcu adayının hocası eski Malezya'lı milli futbolcu Shebby Singh'ti. Bu 22 gencin arasına girmek için bazı katılma koşulları var elbet. En az 17 yaşında olmanız ve 100 metreyi 12 saniye ve altında koşmanız gerekiyor. Ülkedeki 13 eyaletten seçilen 39 aday başkent Kuala-Lumpur'a gönderiliyor ve burada da bazı elemelerden geçip 22 kişiye düşürülüyor. Yarışmanın birinci sezonunda seçilen 22 kişilik kadro Malezya Milli Takımı ile 28 Mayıs 2006'da bir maç yaptı. Milli takım maçı ancak 2-1 kazanabilince bu ülk çapında bir futbol devrimi şansının doğmasına ön ayak oldu. MyTeam ekibi ülkenin ikinci futbol kademesi Malaysian Premier League'e davet edildi. Programın yaratıcıları politikacı Khairy Jamaluddin ve DJ Jason Lo başkan ve ikinci başkan görevlerini üstlendiler. Takım UPB-MyTeam FC adıyla katıldığı ilk sezon ligi 2. sırada bitirerek Super League'e yükselme hakkını kazandı. 2007-08 sezonunda mücadele ettikleri maratonda 11. sırayı alarak ligden düşmediler. Henüz 4. haftası oynanan yeni sezonda 14 takım arasında 12. sıradalar.












Malezya Ligi 2004 yılında oynanmaya başladı. 5 sezondur oynanan ligde 4 farklı şampiyon var. Kedah FA son 2 sezonun şampiyon kapayarak bunu üstüste başaran ilk takım oldu. Aynen Fransa ve İngilere Ligi'ne olduğu gibi Malezya'da da hem FA Cup hem de Lig Kupası mavcut. 2006-07 yılında Kemah FA Li ve 2 kupayı birden alarak üçlemeye imza attı ki bu onları Malezya futbolunun şu anki devi haline getirdi. Ancak Super Lig statüsü kazanmadan önceki sezonları da katarsak Ğahang FA 5 şampiyonlukla en fazla şampiyon olan takım. Bu sezon ülke futbolunun gelişmesi açısından takıların yabancı futbolcu oynatması veya transfer etmesi yasak. Yani lig tamamen yerli oyunculardna oluşuyor. 14 takımlı lig deplasmanlı usülde 26 haftadan ibaret. Takımların bir çoğunun stadı 30.000 kişilik kapasitenin üzerinde. Özellikle Selangor FA'nin 81.000 kişilik stadı Shah Alam Stadyumu görülmeye değer. Malezya Ligi ile ilgili son ilginç bilgi aşağıda. Harita Malezya takımlarının ülkedeki lokasyonlarını gösteriyor. Böyle bir örnek başka var mı bilmiyorum. Ülkeyi oluşturan iki toprak parçasının bir tanesi tüm kulüpleri bünyesinde barındırıyorken diğerinde hiç bir futbol kulübü birinci ligde mücadele etmiyor. İşin aslı şu. Batı Malezya Taylad'ın güneyinde bulunan ve yarım adanın uç kısmında Sinhgapur'un bulunduğu bir toprak parçası üzerinde. Tüm endüstri ve sosyal hayat burada toplanmış durumda. Borneo adasında bulunan ve Endonezya'ya komşu olan Doğu Malezya'da ise çok az bir nüfus ve petrol yatakları bulunuyor. Dolayısıyla da halkın büyük bir kısmı ve sosyal aktiviteler ülkenin batı yakasında.



2 yorum:

varol döken dedi ki...

@flying dutchman
malezya'da futbolcuların çimlere tükürmesinin cezası kaç kırbaç:)

Radical Media dedi ki...

Ege ,Adapazarı - Düzce ve Karadeniz'den toplayacağım 17- 18 topçuya 5 Conference'dan gelme Adalı ilavesiyle TSL'de düzgün bir hocayla ilk 10 a girerim .Şu perşembe lotolarından biri vursa :(. Takım da hazır 1878 Apollon Smyrna veya 1874 Péra aaah ah.