11 Ocak 2010 Pazartesi

OLD TRAFFORD'UN APPRENTICELERİ

Manchester United akademisi için çok şey söylemeye gerek yok. Makine gibi adam çıkartıyorlar. Sir Alex Ferguson'un tüm dünya çapında oluşturduğu scout sistemi ve genç oyuncuları daha akademiye girdikleri ilk yıldan başlayarak Premier Lig'e hazırlayan sistem 15-20 yıldır çok önemli oyuncular yetiştirdi. Ryan Giggs'den başlayıp, David Beckham'a, Neville kardeşlerden Paul Scholes'a, Wes Brown'dan Nicky Butt'a. 1995-96 sezonunda Manchester United duble yaparken (lig ve FA Cup) sezon başı hiç bir oyuncu transfer etmemişti. Üstelik Mark Hughes, Paul Ince ve Andrei Kanchelskis gibi 3 önemli oyuncusunu da satmıştı. Takıma sezon başladıktan sonra katılan tek isim, zaten United futbolcusu olan ama ünlü kung-fu hamlesiyle uzun bir ceza alan "Talisman" Eric Cantona'ydı. Yıldızlar takımdan ayrılınca Sir Alex Ferguson Nicky Butt, Gary Neville, Phil Neville, David Beckham ve Paul Scholes'u A takıma dahil etti. İlk maçı Aston Villa'ya 3-1 kaybettiklerinde İngiliz basını "bu iş çocuklarla olmaz" şeklinde görüş bildirdi. United o sene Newcastle'ın 12 puan gerisinden gelip şampiyon oldu (tabii Cantona'nın müthiş geri dönüşünün de etkisi var). Bu makinenin son ürettiği adamlardan bazılarını Şampiyonlar Ligi grup maçlarının sonunda ve takımın defans hattındaki 7-8 oyuncunun eksikliği sonucunda zorunlu olarak gördük. Jonny Evans, Danny Welbeck, Darron Gibson gibi. Tabii genç yaşta transfer ettiği Fabio-Rafael kardeşler, Macheda, Obertan, Zoran Tosic gibi isimleri unutmadık. Parlamaları muhtemel diğer adamlara bir bakalım.

22 yaşındaki Senegal'li forvet Mame Biram Diouf ile başlayalım. Kuzey liglerinden golcü transfer etme konusunda uzmanlaşan Ajax ve Groningen'in de uzun süre peşinden koştuğu golcüyü, Mayıs 2009'da Norveç'in Molde takımından transfer ettiler. Ancak Norveç Ligi bitene kadar Molde'de kiralık olarak oynamasına izin verdi. Ocak ayında Manchester kentine yerleşti. Molde'de oynadığı 3 sezonda 30'ya yakın golün altına imzasını attı. Sir Alex geleceği oldukça parlak bir oyuncu transfer ettikleri görüşünde. United rezerv takımın hocası Ole Gunnar Solskjaer, eski bir Molde'li ve hem transferde önemli paya sahip, hem de oyuncuyu kanatları altına alıp yetiştirecek. Diouf Senegal milli takım formasını da ilk kez bu yıl giydi. 1.85 boyunda güçlü ve süratli bir oyuncu. Özellikle çok güçlü kafa vuruşları var ve son vuruşları bir Afrikalı forvete göre oldukça başarılı. United tesisleri onun özelliklerini geliştirecektir.

Norveç scoutlarının bir başka ürünü ile devam edelim. Magnus Wolff Eikrem (aşağıda). 19 yaşında. Daha 15 yaşında Chelsea ve Liverpool peşindeydi. Molde takımından transfer edildi o da. Yine Solskjaer'in büyük payı var bu transferde. Henüz A takım formasını hiç giymedi ancak, Fergie'nin, teknik kapasitesi oldukça yüksek orta saha oyuncusunun hayranı olduğunu biliniyor. Ekim ayında haftalığı 6.000 pound olan bir kontrata imza attı ve yedek kulübesinde yavaş yavaş görünmeye başladı.















Davide Petrucci ile devam edelim (en üstte). Onu daha önce inceledik aslında. 19 yaşındaki İtalyanın transferi Roma kulübü ile Manu'nun arasında tam bir söz düellosu yaşanmasına sebep olmuştu. Zira İtalyan kulübünün gelecekte çok şey beklediği, genç takımda gol kralı olmuş, İtalya 17 yaş altı milli takımında da oynayan golcüyü, Kırmızı Şeytanlar genç oyunculara verdikleri en yüksek kontratla renklerine kattılar. 95.000 pound ve İtalya'ya seyahatlarında kullandığı tüm uçak biletlerinin parası. Roma kulübü 200.000 pound gibi bir yetiştirme bedeli aldı ama tabii Petrucci'nin gelecekteki değeri bunun 100 katı olacaktı belki de. Fergie, Davide'nin babası Stefano'ya da kulüpte bahçıvanlık işi ayarlamıştı o aralar. Roma onu 20.000 euroluk bir genç oyuncu kontratıyla takımda tutuyordu ve Roma'nın son yıllarda çıkardığı en büyük yıldız adayı olarak gösteriliyordu. Çok yakında formayı giymeye başlayacak ve biz de Roma'nın yandığı kadar var mı göreceğiz.

"Yeni Beckham" ile bitirelim. Oliver Norwood. United'ın, Wolfsburg'u Avrupa Ligi'ne gönderdiği, 3-1'lik maçta sahadaydı. Kuzey İrlandalı oyuncu için milli takım hocası Nigel Worthington övgü dolu laflar kullanıyor. Premier Lig'de süre almaya başlaması da yakındır. United'ın 18 yaş altı hocası Paul McGuinnes de "tek başına skoru değiştirebilecek bir oyuncu" olduğunu öne sürüyor. Uzak şutları etkili. Solskjaer akademide gösterdiği başarılar üzerine onu bu sezon rezerv takıma dahil etti.

Belçikalı 21 yaşındaki defans oyuncusu Ritchie De Laet, 16 yaşında Köln'den transfer edilen Alman kaleci kaleci Ron-Robert Zieler, önceki sezon Valerenga'dan transfer edilen, henüz 17 yaşındaki Norveçli Joshua King, Düşler Tiyatrosu'nda sıralarını bekleyen diğer genç oyuncular.

4 yorum:

Sir Douglas McGiven dedi ki...

eikrem ve de laet'ten sağlam bir çıkış bekliyorum. diğerlerine 'takip ettiğim ve bildiğim' kadarıyla kefil olamam ama bu iki çocuk fabio-rafael kardeşler ile birlikte en çok umut bağladığım gençler...

Sir Douglas McGiven dedi ki...

ha tabi hâlâ welbeck ve macheda'dan da suni olmayan çıkışlar beklemiyor değiliz elbette.

sambalici dedi ki...

welbeck'den cacık olmaz da (ferguson mucizesi gerçekleşmezse) macheda fizik ve teknik açıdan şahane durumda yaşına göre, o adam olur gibime geliyor. esas soru bu adamların takıma girişini alex ferguson görücek mi, yoksa hakikaten sağlam bir genç oyuncu kadrosu var united'ın elinde.

Shareef dedi ki...

:D liverpool'un da İskandinav Scout'u çok iyi :) Bizde de iyi gençler var..

liverpoolicin.blogspot.com